Omed.bg

10 мита за здравословното хранене

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

 
10 мита за здравословното хранене

1. Храненето без глутен е полезно за всички. Това е вярно само ако имате диагноза „целиакия“ – непоносимост към глутена. Ако нямате проблем с усвояването на протеините в житните продукти, не е необходимо да наблягате на безглутеновите храни и спокойно може да ядете хляб, пица, макарони и т.н.

2. Храненето след 6 часа вечерта е вредно. Много хора живеят в бесен ритъм и късната вечеря е не само необходима, но и полезна. Ако лягате да спите късно и едновременно с това сте гладни, няма да подобрите здравето си, а точно обратното. Истината е, че последното хранене трябва да е 3 часа преди лягане.

3. Мазнините са вредни за здравето и за фигурата. Мазнините не само помагат за храносмилането и за усвояването на витамините А и Е, но ако бъдат ограничениq това директно се отразява на кожата. Затова е най-добре да използвате здравословни мазнини като зехтин, ленено масло и олио от пресовани ядки. Забравете за колбасите, майонезата и пържените храни, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.

4. Въглехидратите са враг на здравето. Всъщност те са нужни за нормалното функциониране на организма, тъй като са основният му източник на енергия. Трябва да присъстват в дневното меню, но има значение от какъв вид са. Рафинираните въглехидрати – бял хляб, бисквити, газирани напитки, бял ориз, торти, бонбони - водят до диабет и сърдечно-съдови заболявания. Сложните въглехидрати, които се съдържат в пълнозърнестите продукти, кафявия ориз, овеса, зеленчуците и бобовите култури, са полезни и не трябва да се ограничават.

5. Сушените плодове помагат при отслабване. След изсушаването те остават с минимално съдържание на вода, но съдържат голямо количество целулоза и плодова захар, която ги прави високо калорични. В 100 грама свежи кайсии например има 48 килокалории, а в същото количество сушени плодове – 240 килокалории.

6. Яйцата повишават холестерола. Яйцата наистина съдържат холестерол, който е една от основните причини за запушване на артериите, но това не означава, че са вредни за здравето. Много по-опасни са наситените и трансмазнините. Освен това яйцата са богати на хранителни вещества, които подпомагат работата на мозъка. Затова експертите съветват да ги консумираме в умерени количества.

7. Всеки ден трябва да се пият между 8 и 10 чаши вода. Човешкият организъм не може без вода, но количеството й е различно за всеки един от нас. Най-лесно количеството течности, нужно за поддържане на добра хидратация, се изчислява по формулата 30 милилитра на 1 кг телесно тегло (или 2,1 литра на 70 килограма). Не трябва да се забравя обаче, че значение има и загубата на течности чрез потта при физически натоварвания, влажността на въздуха, температурата, храната и още много други фактори.

8. За да отслабнем трябва да намалим калориите. Зависи обаче в каква храна се съдържат те, допълват лекарите. Защото 100 калории от свинско печено, пържени картофи и газирани напитки не се равняват на 100 калории от плодове и зеленчуци. Вместо да изчислявате постоянно калориите, приети чрез храната, много по-полезно за диетата ви ще е да отделите повече внимание на качеството на това, което ядете.

9. Гладуването в един ден от седмицата извежда отровите от тялото. Много диети изтъкват колко важно е да се ограничи рязко приемът на храна един ден в седмицата, за да се изчистят органите и тъканите от отровите. Не трябва да се забравя обаче, че организмът има съвършена система за тази цел, включваща черния дроб и бъбреците. А засега няма доказателства, че гладът помага на тези органи да работят по-добре. Затова е препоръчително да включите в менюто си продукти, богати на целулоза, която ще изчисти тялото по естествен път.

10. Червеното вино е полезно за здравето. Лекарите са съгласни, че една чаша вино на ден крие много предимства за здравето. Но не трябва да се забравя, че става дума за една, а не за няколко чаши. Изпиването на по-големи количества неутрализира ползите от напитката и вреди на черния дроб.

4008

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !