10 начина да намалим чувството на клаустрофобия при ЯМР

481
10 начина да намалим чувството на клаустрофобия при ЯМР

Някои пациенти които се нуждаят от изследване с ЯМР са загрижени как ще протече изследването поради страха, че ще имат клаустрофобия в машината. Когато става въпрос за тревожност и клаустрофобия при ЯМР един от най - мощните инструменти е да сте информирани.

Ако Вашият лекар е назначил изследване с ЯМР това е, защото се нуждае от изображения на вътрешността на тялото, за да диагностицира и лекува правилно състоянието Ви. Тези изображения са от решаващо значение за грижа за Вашето здраве.

Преди провеждането на ЯМР също трябва да знаете, че някои от историите свързани с ЯМР клаустрофобията които може да сте чували вероятно не са точни. Съвременните ЯМР машини не са тъмни, затворени тунели. Те са добре осветени, отворени от двете страни на тунела и са по - широки отколкото някога. Има ЯМР апарат който не е тунел с отворени страни така, че пациентът може да вижда стаята за преглед. Но клаустрофобията при ЯМР може да бъде и да си остане проблем за някои пациенти.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЯМР С ОТСТЪПКА ТУК!

Съвети и начини за намаляване на клаустрофобията при ЯМР и тревожността от резултатите от теста за образна диагностика

Информирайте се: Бъдете наясно какво ще се случи по време на теста. Запознайте се с машината, шумовете които издава и процедурите за теста. Задайте на лекаря който провежда ЯМР теста всички въпроси които Ви вълнуват и когато възникнат. Знанието може да Ви успокои и подготви за теста.

Съсредоточете се върху дишането: Колкото и просто да е на пръв поглед фокусираното дишане и другите техники за медитация имат успокояващ ефект за повечето хора.

Покрийте лицето си: Покриването на лицето с кърпа или просто затварянето на очите може да Ви помогне да се почувствате копмортно в различното пространство. Не можете да видите къде се намирате така, че е по - малко вероятно да се почувствате затворени като в капан.

Слушайте музика: В някои случаи можете да слушате музика през слушалки по време на теста. Това може да Ви разсее и да Ви успокои.

реклама

Опитайте собствената техника: Ако вече знаете, че нещо работи за вас като ароматерапия или определен звук или изображение попитайте дали бихте могли да използвате собствената си техника по време на теста.

Говорете с медицинския специалист: Никога не сте сами! Вашият техник може да говори с Вас и Вие можете да сте във връзка с него през целия тест. Дори ще имате бутон за повикване който ще сигнализира в случай на спешност или дискомфорт. Ще Ви бъдат дадени насоки относно това къде се намирате в процеса на провеждане на теста.

Броене: Друга проста техника е броенето. Монотонността може да бъде успокояваща и ако броите бавно времето може да мине по-бързо, отколкото си мислите.

Пренесете се на Вашето "щастливо място": Това може да звучи глупаво, но ако обмислите детайлите на Вашето "щастливо място" или детайлите на добър спомен това може ефективно да ви разсее.

Нека някой Ваш близък Ви придружава за подкрепа: Можете да доведете приятел или член на семейството който да бъде с Вас по време на ЯМР теста. Понякога дори могат да бъдат в стаята с Вас. Уверете се, че това е някой който Ви разбира и успокоява.

Напомнете си, че Вие контролирате усещанията си: Вие винаги контролирате сикуацията. Няма да Ви се налага да правите нищо което не Ви е комфортно и специалистите ще Ви помогнат с всяка успокояваща техника която изберете. Не забравяйте да попитате за възможност за отворените ЯМР апаратури и прилагането на седация.

https://blog.radiology.virginia.edu


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се