Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


10 въпроса които да зададете на лекаря при стомашен дискомфорт

 
10 въпроса които да зададете на лекаря при стомашен дискомфорт

Незначителният дискомфорт в стомаха може да се появи и да отшуми, но постоянната болка може да е признак на сериозен здравословен проблем. Ако имате хронични проблеми с храносмилането като подуване на корема, болки в корема и диария Вашият лекар вероятно ще Ви насочи към специалист. Гастроентерологът е лекар специализиран в диагностицирането и лечението на нарушения в храносмилателната система.

Назначаването на лекар може да бъде забързано и малко стресиращо особено когато търсите диагноза. За да разберете какво не е наред и кой е най-добрият курс на лечение Вашият лекар разчита да предоставите възможно най-много информация и да задавате въпроси. След това можете да започнете лечение, да научите как да управлявате симптомите си и да подобрите качеството си на живот.

Кои са полезните и важни въпроси които да зададете на Вашия лекар относно дискомфорта в стомаха?

1. Каква може да е причината за симптомите? Гастроентеролозите се занимават с целия гастроинтестинален (ГИ) тракт:

Преглеждането на симптомите ще помогне на Вашия лекар да има някаква представа откъде произхожда проблемът. Някои състояния, които могат да причинят дискомфорт в корема са:

Хранителната чувствителност може също да причини дискомфорт. Може да сте чувствителни към:

Проблемите с гастроинтестиналния (ГИ) тракт също могат да се дължат на:

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

2. Какви тестове ще помогнат за поставяне на диагноза? След като прецени симптомите и медицинската история лекарят ще има по-добра представа кои тестове най-вероятно ще доведат до диагноза. Тези тестове имат значение, тъй като много нарушения на храносмилателния тракт имат припокриващи се симптоми и могат да бъдат диагностицирани погрешно. Някои тестове са:

Допълнителни въпроси относно тестването:

Каква е процедурата? Инвазивно ли е? Трябва ли да направя нещо, за да се подготвя?
Как и кога мога да очаквам резултати?
Резултатите ще бъдат ли окончателни или е просто да се изключи нещо?

3. Междувременно има ли лекарства за облекчаване на симптомите? Вашият лекар може да бъде в състояние да предпише лекарства за облекчаване на симптомите дори преди да има диагноза. Или могат да препоръчат лекарства без рецепта които могат да помогнат.

Попитайте за често срещаните странични ефекти, лекарствените взаимодействия, колко дълго можете да ги приемате и ако има определени лекарства без рецепта които трябва да избягвате.

4. Докато чакам диагнозата, трябва ли да правя промени в диетата си? Тъй като се справяте със стомашен дискомфорт може да имате загуба на апетит. Или може би сте забелязали, че някои храни влошават симптомите. Вашият лекар може да ви даде по-добра представа за храни, които са по-малко склонни да разстройват стомаха.

5. Ами хранителните добавки? Ако имате лош апетит или необяснима загуба на тегло може да се наложи да допълвате диетата си с витамини и минерали. Някои нарушения като болестта на Крон, екзокринна панкреасна недостатъчност и улцерозен колит могат да попречат на способността на тялото да абсорбира хранителни вещества.

6. Има ли някакви дейности, които биха могли да влошат симптомите? Някои действия като пушене или пиене на алкохол и кофеин могат да влошат дискомфорта в стомаха. Споделете с Вашия лекар, ако се занимавате с тежка физическа активност която може да влоши симптомите.

7. Има ли упражнения или терапии, които мога да направя, за да се почувствам по-добре? В зависимост от симптомите и общото здравословно състояние Вашият лекар може да препоръча специфични практики като йога, тай чи или дълбоки дихателни упражнения, които могат да ви помогнат да премахнете стреса и да разтегнете мускулите си.

8. Какви видове лечение има при стомашно-чревни разстройства? Ако все още нямате диагноза Вашият лекар може да Ви даде представа за типичните лечения за проблеми с стомашно-чревния тракт, така че да сте наясно какво да очаквате. Също така научаването за вашите възможности преди диагнозата може да помогне да се вземат по-конкретни и осъзнати решения по-късно.

9. Какви са предупредителните знаци, че се нуждая от спешна медицинска помощ? Докато чакате диагноза може да бъде изкушаващо да отхвърлите нови или влошаващи се симптоми. Но трябва да сте наясно с признаците, че се нуждаете от незабавна медицинска помощ. Например:

Хроничната стомашна болка и симптомите на стомашно-чревния тракт могат да повлияят на комфорта и качеството на живот. Ако постоянно изпитвате подуване на корема, газове и диария посетете Вашия лекар. Не забравяйте да запишете всичките си симптоми и се опитайте да видите дали можете да ограничите задействащите фактори като водите дневник на симптомите. Колкото повече информация споделите на лекаря толкова по-лесно ще бъде той да постави правилната диагноза.

https://www.healthline.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

353

реклама

Коментариреклама


Свързани статии