11 средства за избелване на зъбите

1051
11 средства за избелване на зъбите

Естествено е с възрастта зъбите да стават по - малко бели и леко обезцветени, тъй като емайлът се износва и жълтеникавият дентин отдолу започва да прозира. Много хора се обръщат към домашни средства, за да се опитат да се отърват от жълтите зъби. Кои средства са най-ефективни?

Натурални средства за избелване на зъбите

5 -те натрални средства, които могат да Ви помогнат за избелване на зъбите като алтернатива на вариантите за избелване на зъби, които може да предложи стоматологът:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

1. Сода за хляб и водороден прекис. Използването на паста за зъби съдържаща сода за хляб и водороден пероксид може да помогне за намаляване на пожълтяването на зъбите.

Може да направите паста у дома като смесите 1 супена лъжица сода за хляб с 2 супени лъжици водороден прекис.

Изследване установява, че използването на паста за зъби, съдържаща сода за хляб и водороден прекис намалява оцветяването на зъбите и подобрява белотата.

2. Витамин С. Изследователи установяват, че дефицитът на витамин С може да влоши перидонтита, който представлява натрупване на бактерии върху зъбите и венците. Това натрупване допринася за обезцветяване. Необходими са повече изследвания дали консумацията на витамин С може да има избелващ ефект върху зъбите.

3. Плодови ензими. Когато се добавят към пастата за зъби някои плодови ензими могат да се борят с обезцветяването. Изследване от 2012 г. открива паста за зъби която съдържа ензим папаин от плодовете на папая и ензим бромелаин от ананас и помага за премахване на петна от зъбите.

4. Ябълков оцет. Когато се използва в малки количества ябълковият оцет може да намали оцветяването по зъбите и да подобри белотата. Проучване установява, че ябълковият оцет има избелващ ефект върху зъбите.

Ябълковият оцет може да повреди повърхността на зъбите, ако се използва твърде често. Необходими са повече изследвания за използването на ябълков оцет като избелващо средство за зъби. Междувременно трябва да се използва умерено и с повишено внимание.

5. Маслено "издърпване" с кокосово масло. Издърпването с кокосово масло в устата може да бъде ефективен начин за намаляване на натрупването на плака по зъбите. Тъй като натрупването на плака може да допринесе за пожълтяване този метод може да намали обезцветяването. Необходими са повече изследвания на издърпването на кокосово масло, за да се установи до каква степен то може да помогне за избелване на зъбите.

Стоматологични средства, които могат да помогнат при пожълтяване на зъбите

Това са по - традиционни методи за грижа, които стоматолозите често препоръчват:

6. Редовно четкане. Редовното четкане и използването на вода за уста ще помогне за намаляване на натрупването на плака. Това е най - важно след консумация на храна или напитки, които могат да повлияят оцветяването на зъбите:

 • червено вино
 • кафе
 • боровинки
 • цвекло

реклама

Съвети за най -добри практики при четкане на зъбите:

 • четкат се два до три пъти на ден
 • четкат за 2 до 3 минути наведнъж
 • не забравяйте да измиете всяка повърхност на всеки зъб
 • правете кръгови движения при четкане
 • избягвайте да миете венците или да ги четкате много внимателно
 • не забравяйте да стигнете до зъбите в задната част на устата

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ С ОТСТЪПКА ТУК!

7. Избелваща паста за зъби. Избелващата паста за зъби може да помогне за намаляване на пожълтяването на зъбите и подобряване на белотата. Тези продукти съдържат по - силни съставки от стандартната паста за зъби помагайки за премахване на твърди петна от храна.

Избелващата паста за зъби може да съдържа малко количество карбамид пероксид или водороден пероксид. Тези химикали помагат за изсветляване на цвета на зъбите. Според проучване избелващата паста за зъби обикновено изсветлява цвета на зъбите с един или два нюанса.

8. Комплекти за избелване на зъби. Някои стоматолози предлагат избелване на зъби, но се предлагат и комплекти за домашна употреба без рецепта. Този метод може да изсветли зъбите с един или два нюанса.

Този метод за избелване на зъби включва носене на поставена шина върху зъбите. Шината съдържа избелващ гел и се носи 2 до 4 часа на ден или през нощта. Важно е да търсите продукти съдържащи 10 процента карбамид пероксид.

9. Избелващи ленти. Избелващите ленти нанасят тънък слой пероксиден гел върху пластмасови ленти. Те са оформени така, че да се поберат върху повърхността на зъбите. Повечето указания са за прилагане два пъти дневно в продължение на 30 минути.

Лентите могат да изсветлят зъбите с един или два нюанса. Въпреки това проучване отбелязва, че няма доказателства, че избелващите ленти са по - ефективни от 10 % гел карбамид пероксид.

10. Избелващи изплаквания. Те са друг начин да се отървете от пожълтяването на зъбите. Те съдържат източници на кислород като водороден пероксид и реагират със съединенията оцветяващи зъбите като помагат да се отстранят.

Използването на изплакване два пъти дневно в продължение на 1 минута наведнъж може да доведе до подобряване на цвета на зъбите с един до два нюанса в рамките на 3 месеца.

11. Активен въглен. Пастата за зъби която съдържа активен въглен може да помогне за намаляване на петна по зъбите.

Пастите за зъби с активен въглен могат да помогнат за премахване на външните петна по зъбите. Необходими са допълнителни проучвания за степента или скоростта на отстраняване на петна която може да се очаква.

Пастите за зъби с въглен трябва да се използват с повишено внимание, тъй като те могат да причинят оцветяване. Възможно е активният въглен да се отстранява трудно от пукнатините на зъбите и около възстановяванията.

Поради това, че с напредване на възрастта белият емайл на зъбите се износва калцираната тъкан отдолу започва да прониква. Тази причина е трудно да се предотврати, тъй като тя е естествена част от процеса на стареене. Натрупването на плака може да бъде намалено чрез:

 • избягване на храни със захар или високо съдържание на въглехидрати
 • избягване на дъвчене на тютюн
 • тютюнопушене

За да се освежи външният вид на зъбите прилагането на разгледаните домашните средства може да помогне, но най -добрият начин да поддържате зъбите здрави е добрата устна хигиена.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се