Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


11 въпроса, които да зададем на кардиолога при първото посещение

 
11 въпроса, които да зададем на кардиолога при първото посещение

Едно е да посетите личния си лекар за годишния си физически преглед или защото имате грип, а посещението на кардиолог за първи път за възможни сърдечни проблеми е съвсем друго. Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в САЩ за мъже и жени според Центровете за контрол и превенция на заболяванията: Около 610 000 души умират от сърдечни заболявания в САЩ годишно. "Смущаващо е да посетите кардиолог за първи път", казва д-р Клер Боча Лианг, директор на Програмата за сърдечно здраве на жените в Медицински център в Мористаун, част от Атлантическата здравна система в Мористаун, Ню Джърси. "Препоръчвам на пациентите да дойдат със списък с въпроси. Това може да им помогне да не пропуснат проблемите които искат да обсъдят." Не се чувствайте ограничени от Вашия списък, може да имате още въпроси след първоначалния скрининг.

Кои са 11-те сновни въпроса, които да зададете на Вашия кардиолог при първото посещение?

Какви симптоми са типични за сърдечните заболявания?

Докато повечето хора са наясно, че болката в гърдите или натискът може да са признак на сърдечно заболяване, много пациенти може да не знаят за атипични симптоми, казва д-р Джули Рамос, кардиолог от ColumbiaDoctors в Ню Йорк. Атипичните симптоми на сърдечни заболявания могат да включват:

 • задух
 • умора
 • замаяност
 • подуване на краката

Важно е да се има предвид, че мъжете и жените често имат различни симптоми казва д-р Джералд Флетчър, кардиолог от клиниката Mayo Clinic Jacksonville в Джаксънвил, Флорида и говорител на Американската асоциация по сърдечни заболявания. Например мъжете често съобщават за това което Флетчър описва като класически симптоми като натиск в гърдите, който може да слезе по ръката и да се увеличи с физическа активност или тревожност. Жените описват усещане като прескачане на сърдечни удари.

Какви тестове се препоръчват?

Важно е пациентите да разбират защо лекарят поръчва определени тестове казва д-р Фил Адамсън, бивш кардиолог в сърдечната болница в Оклахома в Оклахома Сити и медицински директор на Abbott, глобална здравна компания, която за медицински продукти. "Разбирането защо кардиологът възприема определен подход като например назначаване на тест за упражнение, тест за образна диагностика или по-инвазивен тест позволява на пациентите да задават повече въпроси за това какво да очакват, което може да осигури спокойствие", казва д-р Адамсън.

Каква е оптималното тегло?

Оптималното тегло зависи от ръста и телосложението казва д-р Ричард Райт, кардиолог от здравния център в Провиденс Сейнт Джонс в Санта Моника, Калифорния. По-добър въпрос може да бъде: "Каква е моята идеална обиколка на талията?" обяснява той. Това е така защото коремните мазнини увеличават вероятността от бъдещ инфаркт, така че намаляването на размера на корема ви е от решаващо значение.

Голямата обиколка на талията е свързана с повишен риск от диабет тип 2, хипертония и дислипидемия, което е необичайно количество мазнини в кръвта според Националния институт за сърце, бял дроб и кръв, който е един от Националните институти на Здраве.

Какво трябва да бъде идеалното кръвно налягане?

Кръвното налягане под 120/80 mmHg се счита за оптимално за повечето възрастни. Високото кръвно налягане може да доведе до сърдечен удар и редица други сериозни здравословни проблеми включително аневризми, инсулт и способността да мислите, да помните и да научавате според клиниката Майо. Можете да се борите с високото кръвно като правите промени в начина на живот като например:

 • редовни упражнения
 • ограничаване на излишната консумация на алкохол
 • максимално приближаване до оптималното за Вас тегло
 • здравословно хранене с по-малко сол

Един от подходите за по-здравословно хранене е диетата DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension), която означава диетични подходи за спиране на хипертонията. Можете да намалите LDL чрез диета, упражнения и лекарства.

Трябва ли да се приема ежедневно аспирин?

Приемането на ниска доза (81 милиграма) аспирин дневно по указание на Вашия лекар може да помогне да се спрат малките кръвни клетки или тромбоцитите да се слепват и да образуват съсиреци, които могат да принудят артериите да се запушат според клиниката Mайо. Това може да помогне за предотвратяване на инфаркт. Вашият лекар може да препоръча ежедневна терапия с аспирин, ако:

 • имате диабет или друг рисков фактор като високо кръвно налягане
 • ако сте мъж на 50 или повече години или жена на възраст над 60 години
 • ако вече сте прекарали инфаркт или инсулт

"Статините намаляват нивата на мазнини в кръвта и могат да бъдат изключително полезни за поддържане на здравето на сърцето", казва д-р Пауъл Хосе, кардиолог от медицински център Sutter в Сакраменто, Калифорния. Ежедневният режим на ниски дози аспирин не е за всеки. Може да увеличи риска от кървене за някои хора и не се препоръчва за намаляване на сърдечно-съдовия риск при здрави хора.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА КАРДИОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Има ли дейности, които трябва да се избягват?

За да подобрите и поддържате здравето на сърцето си физическите дейнсти са от полза. "Ако обаче имате потенциално животозастрашаващо заболяване като рак или запушени артерии, които не са били лекувани с лекарства или процедури аеробните дейности може да са вредни. Трябва да обсъдите това с вашия лекар."

Как семейната история ще повлияе на диагнозата?

Рисковите фактори и вероятността от сърдечни заболявания са тясно свързани с Вашата семейна здравна история и генетика. „Помислете за семейната си история като визуална картина за Вашия кардиолог за да оцени околната среда и генетиката където са възникнали заболявания“, казва д-р Греъм. „Не забравяйте да идентифицирате членове на Вашето семейство от първа линия, които са диагностицирани с исхемична болест на сърцето или са починали внезапно преди 55-годишна възраст, ако са мъже и 65 години, ако са жени.“ Особено важно е афро-американците и латиноамериканците да предоставят такава информация, тъй като хората от тези групи, някои от които живеят в слабо обслужвани райони са изправени пред по-високи рискове от високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и инсулт. Ако не знаете пълната медицинска история на Вашето семейство започнете като попитате Ваше близко семейство. Разберете дали Вашите родители, баби и дядовци или братя и сестри са имали сърдечно заболяване или инсулт и на колко години са били когато са били диагностицирани.

Как личната здравна история ще повлияе на диагнозата?

Важно е Вашият кардиолог да знае дали сте изпитвали симптоми на сърдечни проблеми, като умора, задух, затруднено дишане в легнало положение и ускорен или неправилен сърдечен ритъм. „Не забравяйте да споделите всички предишни или продължаващи заболявания или заболявания, които сте преживели. Дайте подробности колко отдавна е било, колко е продължило и какви лекарства сте приемали през това време. Същото нещо важи и за хирургичните процедури. Споделете резултатите от последните лабораторни тестове или посещения при лекар."

Какво мога да направя за борба със сърдечните заболявания?

Въпреки, че не можете да направите нищо по отношение на семейната си история има специфични стратегии за смекчаване на други рискови фактори за сърдечни заболявания, казва д-р Хулио Панса, шеф по кардиология в Медицинската мрежа на Уестчестър Медицински център във Валхала, Ню Йорк. Хипертонията, високото кръвно налягане, високият холестерол, тютюнопушенето и диабетът са сред рисковите фактори, които можете да смекчите.

За лечение на високо кръвно налягане и холестерол пациентите трябва да следват здравословен начин на живот като:

 • се упражняват редовно
 • ядат здравословна за сърцето диета с ниско съдържание на мазнини и натрий
 • да вземат подходящи лекарства, ако е необходимо

"Що се отнася до тютюнопушенето пациентите трябва да се откажат изцяло. При диабет пациентите трябва да държат кръвната си захар под строг контрол с диета, упражнения и ако е необходимо, лекарства."

Какви ресурси са на разположение, за да ми помогнат да разбера и да подобря здравето на сърцето си?

Поинтересувайте се дали групите за поддръжка, уебсайтовете и мобилните приложения могат да Ви предоставят допълнителна информация за здравето на сърцето и стратегиите за неговата защита. Вземането под внимание на всеки наличен ресурс може да доведе до по-добри резултати.

https://health.usnews.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

531

реклама

Коментариреклама


Свързани статии