13 мита за кръводаряването

3244
13 мита за кръводаряването

Дарената кръв се съхранява за ограничено време така, че насърчаването на рутинното даряване на кръв е от ключово значение. Както обяснява Световната здравна организация (СЗО):

"Решението да дарите кръв може да спаси живот или дори няколко, ако кръвта е разделена на нейните компоненти - червени кръвни клетки, тромбоцити и плазма, които могат да се използват индивидуално за пациенти със специфични състояния.

Д -р Джеймс Кени, асоцииран председател на катедрата по спешна медицина в университетската болница Staten Island, Ню Йорк подчертава жизненоважният принос на кръводаряването за обществото:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

"Пациентите, които са били подложени на тежка травма или операция, получават химиотерапия или имат заболяване на костния мозък обикновено се нуждаят от преливане на кръвни продукти, за да оцелеят.

1. Даряването на кръв може да разболее кръводарителя. Всеки който е здрав преди даряването на кръв няма да се разболее след това. Въпреки, че лекарите препоръчват на хората да си почиват един ден и да пият течности след кръводаряването здравето на кръводарителите не е застрашено.

В рамките на приблизително 48 часа след даряването обемът на кръвта се нормализира предимно чрез увеличаване на плазмата.

В рамките на 4-8 седмици тялото ще замести всички загубени червени кръвни клетки.

Д-р Емануел Т. Феро, доктор по медицина, патолог в медицинския център MemorialCare Orange Coast във Fountain Valley, Калифорния и директор на Кръвната банка, Центъра за донори и Трансфузионната медицина в Медицинския център MemorialCare Long Beach в Лонг Бийч, Калифорния споделя:

Кръводаряването е изключително безопасно. По - голямата част от кръводарителите са в състояние да дарят половин литър кръв за по - малко от 15 минути след попълване на здравен въпросник и проверка на кръвната им картина, за да се уверят медицинскте лица, че е безопасно да се използва за кръводаряване тяхната кръв. Реакции при кръводаряване са редки.

Вярно е, че може да има някои странични ефекти. Д -р Джон Раймо, председател на медицината в Long Island Jewish Forest Hills в Куинс, Ню Йорк:

"Възможно е след това да се чувствате уморени или замаяни. Тези симптоми ще изчезнат от само себе си, но може да искате да пиете вода и да хапнете лека закуска което да Ви помогне. Може също да почувствате болка или синина по ръката си.

Д -р Джеймс Кени споделя, че По -младите хора и тези с ниско телесно тегло са по - склонни да се чувстват замаяни, но това обикновено може да бъде предотвратено чрез пиене на течности преди кръводаряването."

2. Възрастните хора не могат да дават кръв. Това е мит. Но заслужава да се отбележи, че изискванията се различават в някои страни.

реклама

В САЩ хората, които са на възраст над 16 години и тежат над 50 килограма могат да дадат кръв.

В Обединеното кралство донорите трябва да са на възраст 17 - 66 години. Въпреки това хората които са дарили кръв преди това могат да продължат да дават кръв до 70 - годишна възраст.

Всеки, който е на възраст над 70 години, но е дал кръв през предходните 2 години също има право да дари.

3. Ако някой приема лекарства не може да дарява кръв. Това е частичен мит. Хората приемащи определени лекарства включително антикоагуланти, антиагрегантни лекарства и някои лечения за акне не трябва да даряват кръв.

В повечето случаи обаче лекарствата не означават, че някой не може да дари кръв.

Преди кръводаряване желаещите трябва да обсъдят с медицински специалист дали настоящият прием на лекарства влияе върху правото да бъдат дарители. Също толкова важно е, че ако лекар е предписал лекарство хората не трябва да спират да го приемат, за да дарят кръв.

4. Даването на кръв отнема много време. Въпреки, че регистрацията и обработката могат да отнемат различно време процедурата по даряване на кръв отнема само около 8-10 минути.

5. Може да се заразите инфекция при кръводаряване. Д -р Феро разяснява защо няма риск от заразяване с инфекция при кръводаряване:

Използва се стерилна техника, за да се подготви ръката преди да се постави иглата, за да се изтегли кръвта. Инфекциите на мястото за "теглене" почти не се проявяват. Всички игли които се използват са нови, стерилни и се използват само веднъж така, че няма вероятност да се заразите с кръвна инфекция от даряване на кръв.

6. При кръвопреливане може да получа инфекция. Въпреки, че не е строго свързано с кръводаряването друг често срещан мит е, че има висок риск от инфекция когато някой получи кръвопреливане. Д -р Кени обяснява:

"Хората могат да получат инфекция от кръвопреливане, ако кръвта е заразена. Това обаче е много рядко, тъй като кръвта се подлага на строг скрининг за редица вируси и бактерии. Например изчислено е, че вероятността от заразяване с хепатит С от кръвопреливане е около 1 на 100 милиона.

7. Даряването на кръв е болезнено. Отново това е частичен мит, тъй като има известна болка докато иглата влиза, но е сравнително лека и краткотрайна. След като иглата е в позиция кръводарителят трябва да се чувства спокойно през цялото време.

След кръводаряването може да има известна болка на мястото на влизане на иглата. Някои хора проявяват синини, но това обикновено е безобидно и се изчезва за няколко дни.

8. Можете да давате кръв само веднъж годишно. След като кръвните клетки се възстановят което отнема до 8 седмици е безопасно да дарите кръв отново.

9. Хората с татуировки или пиърсинг не могат да даряват кръв. Това е дългогодишен мит. Американският Червен кръст казва да се изчака 3 месеца след татуировка, ако татуировката е нанесена нерегламентирано при липса на контрол на инструментите за татуиране."

Даването на кръв след пиърсинг е приемливо стига използваните инструменти да са за еднократна употреба. Но нека потенциалните кръводарители да изчакат "3 месеца, ако пиърсингът е извършен с пистолет за многократна употреба или друг инструмент за многократна употреба."

10. Не можете да дарите, ако имате високо кръвно налягане. Докато някой има систолично кръвно налягане по - ниско от 180 милиметра живак (mm Hg) и диастолично кръвно налягане по - ниско от 100 mm Hg той може да дари кръв.

Въпреки, че някои лекарства са противопоказни при кръводаряване лекарствата за високо кръвно налягане не ограничават някого да бъде допуснат за кръводарител.

11. Не можете да дарите, ако имате висок холестерол. Нито високите нива на холестерола в кръвта, нито лекарствата за понижаване на холестерола ограничават някой да дари кръв.

12. Вегетарианците и веганите никога не могат да дарят кръв. Както д -р Феро обяснява: Тези хора могат да дарят кръв стига да отговарят на всички изисквания за здравен скрининг за това. Някои вегетарианци и вегани не приемат достатъчно желязо и може да имат гранична анемия. Всеки желаеш да дари кръв се тества за анемия и потенциалните донори с това състояние нямат право да даряват."

13. Достатъчно хора вече даряват кръв. За съжаление това не е вярно. Тъй като кръвта има ограничен срок на годност поддържането на адекватни запаси е постоянно предизвикателство. Д -р Раймо обяснава: "Дарените червени кръвни клетки трябва да бъдат използвани в рамките на 42 дни. Дарените тромбоцити трябва да се използват в рамките на 5 дни. Поради това дарената кръв трябва постоянно да се попълва.

Д -р Феро също подчертава важността на кръводаряването:

"Винаги има нужда от повече кръводарители. Броят на одобрените кръводарители е по - малък отколкото повечето хора си мислят. Всеки потенциален кръводарител се проверява внимателно за наличие на инфекциозни заболявания и други състояния които биха могли да направят кръвта неподходяща за даряване на други хора. Необходимо е постоянно снабдяване с квалифицирани кръводарители, за да се задоволят нуждите на пациентите.

Много пациенти се нуждаят от специфичен тип кръв. Кръвните банки понякога могат да имат адекватни запаси от една кръвна група и в същото време да имат критичен недостиг на друг тип.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

ПКК + CRP (маркер за възпалителен процес) от Лаборатории "Кандиларов"

ПКК + CRP (маркер за възпалителен процес) от Лаборатории "Кандиларов"

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

858 закупени
-48%
14,50 лв.
7,50 лв.
Пакет за инфекциозна мононуклеоза от Лаборатории Кандиларов!

Пакет за инфекциозна мононуклеоза от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

29 закупени
-30%
33,00 лв.
23,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се