Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


16 факта за бременността и овулацията

 
16 факта за бременността и овулацията

Има много неясни схващания относно забременяването и овулацията. Обикновенно информацията не е фокусирана върху плодовитосттта, тъй като на първо място е проблемът за избягването на нежелана бременност и полово предавани инфекции.

1. Може да отнеме месеци, за да забременеете.

От часовете по биология в гимназията може би сте останали с впечатление, че забременяването е много лесно. Когато прекарвате толкова много време в тези притеснения, че може случайно да забременеете може да се изненадате когато не забременеете веднага.

При някои двойки забременяването се случва още през първия месец когато се опитат. Напълно нормално е да забременеете до шест месеца. При някои двойки отнема до една година за зачеване и това също е в рамките на нормалното.

Колко бързо можете да очаквате да забременеете?

Проучване установява, че след три месеца опити при 68% от двойките се случва успешно забременяване. След една година опити 92% са заченали. Освен това тези жени са използвали техники за проследяване на плодовитостта. Тъй като не само половият акт е от значение да забременеят.

Ами ако не сте бременна след една година? Отидете на лекар. Ако сте на 35 или повече години отидете на лекар след шест месеца.

2. Овулацията не винаги се случва на 14 - ия ден от месечния цикъл.

Овулацията може да настъпи на 14 - ия ден от цикъла. Но може и да не е така. Овулацията още на 6 или 7 ден или чак на 19 или 20 ден не е необичайна или анормална.

Знаем, че цикълът е средно 28 дни и че овулацията настъпва в средата на 14-ия ден. Здравата жена с добра плодовитост може да има цикъл от 21 дни или до 35 дни и да се считат за нормално. Денят на овулация се измества по - рано или по - късно в зависимост от продължителността на женския цикъл.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ГИНЕКОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

3. Овулацията може да се случи и от двата яйчника.

Тялото на жената не планира систематично овулацията, за да редува яйчниците от месец на месец. Овулацията може да се прехвърля от страна на страна, но не е задължително.

Също така е обичайно жените да овулират по - често от едната отколкото от другата страна. Може да е левият яйчник или десният яйчник в зависимост от редица фактори. Ето защо може да забележите, че получавате овулационна болка от едната страна по - често от другата.

Кой яйчник освобождава яйцеклетката е свързано с това кой яйчник има фоликул (който съдържа развиващата се яйцеклетка), който достига крайния етап на зрялост. В началото на цикъла няколко фоликула във всеки яйчник започват да се развиват. Само един (или два) ще преминат през етапите на развитие до овулацията. Когато повече от един фоликул освобождава яйцеклетка може да се заченат разноояйчни близнаци.

4. Можете да забременеете по време на месечния цикъл.

Можете да забременеете, ако правите секс по време на менструацията. Способността да забременеете зависи от времето на овулация и не е пряко свързано с менструацията.

Някои жени погрешно смятат, че ако все още са в цикъл, те все още не са в период на зачеване. Това е периодът от пет до шест дни когато е възможно да забременеете. Но ако цикълът е кратък и овулирате на 7 или 8 ден можете да забременеете по време на менструацията.

Друго погрешно схващане е, че менструацията ще „измие“ всяка сперма заедно с кръвта на менструацията. Менструацията няма да попречи на сперматозоидите да се придвижат до репродуктивна система.

5. За да се забременее трябва да се прави секс преди да овулирате.

Ако искате да забременеете трябва да правите секс преди овулацията. Сексът в двата дни преди овулацията е най - вероятно да помогне да забременеете. 

На първо място сперматозоидите могат да оцелеят в женския репродуктивен тракт до шест дни. Спермата ще умре с течение на дните така, че колкото по - близо до овулацията правите секс толкова по - добре. Но те не трябва да стигат там в момента на овулация.

Второ и може би най - важното яйцеклетката става неактивна много бързо. Ако сперматозоидът не оплоди яйцеклетката в рамките на 12 до 24 часа след освобождаването от яйчника бременност не може да настъпи.

Когато вземете предвид този кратък момент за жизнеспособност сексът след овулацията може да е твърде късно. Има обаче и други добри причини да продължавате да правите секс след овулацията когато се опитвате да забременеете.

6. Ежедневният секс не води до по-бързо забременяване.

Бихте могли да правите секс всеки ден, ако искате. Но няма доказателства, че това ще помогне да забременеете по - бързо. Много по - вероятно е да доведе до умора и разочарование особено, ако не забременеете през първия месец.

Сексът през ден или сексът през най - плодовитите дни е всичко от което се нуждаете, за да заченете. Всъщност, ако сте правили секс три пъти седмично все още е вероятно да достигнете най - плодовитият момент.

Причината поради която повече секс не означава непременно, че ще забременеете по - бързо е, че мечтата за зачеване е много по - силна от необходимото време. Има различни физиологични фактори, които влияят върху това дали ще забременеете през даден месец.

7. Признаците на овулация не винаги са очевидни.

Има много начини по които можете да проследите или опитате да откриете овулацията:

При някои жени един или няколко от тези методи са чудесни и те нямат затруднения да ги използват. 

При други диаграмата на базалната телесна температура няма да работи, защото графикът на съня им е твърде сложен или не могат да си напомнят да вземат и записват температурата си последователно всяка сутрин.

За някои проследяването на цервикалната слуз е лесно, а други се питат дали дори имат цервикална слуз с "плодотворно качество".

Дори комплектите за тестове за овулация, за които се смята, че трябва да са надеждни могат да бъдат предизвикателни за употреба. Определянето дали тестовата линия е по -тъмна от контролната линия не винаги е лесно.

Ако се притеснявате от липса на признаци на овулация говорете с Вашия гинеколог. Възможно е да имате затруднения при откриването на овулацията, защото не овулирате. Проблемите с овулацията (ановулация) са възможна причина за женското безплодие.

8. Овулацията е само един елемент от забременяването.

Овулацията е от съществено значение за забременяването, но  пътят към яйцеклетката трябва да е свободен. Ако фалопиевите тръби са запушени бременността не може да настъпи. Освен това се нуждаете от качествена сперма. Забременяването не се отнася само до плодовитостта на жената.

Също така е важно да знаете, че безплодието не винаги има очевидни симптоми. Някои проблеми с плодовитостта (както при мъжете така и при жените) не могат да бъдат открити без тестване за фертилитет.

Например не е възможно да се определи без лабораторно изследване дали спермата на мъжа има достатъчно сперматозоиди, за да бъде плодовита. Може да няма очевидни признаци, ако фалопиевите тръби на жената са запушени. Овулацията е само едно парче от пъзела за плодовитостта.

9. Плодовитостта намалява след 35 - годишна възраст.

За съжаление без значение колко добре изглеждате и колко сте здрави плодовитостта намалява с възрастта. Вероятността да забременеете на 40 години не е толкова голяма колкото на 30 г. Женската плодовитост поема по низходящ път около 35 г. Ето защо експертите препоръчват жените които са на възраст над 35 години и се опитват да заченат да потърсят помощ за забременяване своевременно.

10. Можете да забременеете след 40.

Забременяването след 40 е напълно възможно. Много жени раждат бебета след 40 и дори 41. Рискът от безплодие се увеличава на 40 заедно с риска от спонтанен аборт и усложнения при бременност.

Може да отнеме малко повече време, за да забременеете. Но вие не сте стерилни само защото сте отпразнували 40 - ия си рожден ден. Дори и да сте започнали перименопауза докато реално не сте завършили менопаузата трябва да използвате контрацепция, ако искате да избегнете бременност.

11. Мъжката плодовитост също намалява с възрастта.

Вероятно сте виждали истории за мъже знаменитости, които са станали бащи над 60 - годишна възраст. Това може да е създало впечатлението, че мъжката плодовитост няма възрастова граница. Докато мъжете не преминават през биологичен процес като менопаузата с категоричен край на техните плодородни години мъжката плодовитост намалява с възрастта.

Освен повишен риск от безплодие бременността зачената с мъже над 40 години е по - вероятно да завърши със спонтанен аборт или мъртво раждане. Съществува и повишен риск от някои заболявания и състояния, включително аутизъм, биполярно разстройство, шизофрения и детска левкемия.

Проучване установява повишен риск от проблеми с плодовитостта, когато и двамата родители са възрастни. Когато една жена е на възраст от 35 до 39 години, а партньорът е бил с пет или повече години по - голям от нея вероятността за зачеване е спаднала от 29% (в най - плодовития им ден) до едва 15%.

12. Контролът на раждаемостта не причинява безплодие.

Хормоналният контрол на раждаемостта предотвратява бременността когато се прилага правилно, но след като спрете да приемате контрацептиви плодовитостта се връща. Изследванията са установили, че контролът върху раждаемостта не увеличава риска от безплодие.

Понякога жената ще има редовна менструация докато прилага контрацептиви, а след като спре цикълът ще стане нередовен. Жената може да мисли, че това означава, че контрацептивите са причинили нередовен цикъл особено, ако е имала редовна менструация преди да приложи контрацепция. Това обаче не е точно.

Повечето хормонални лекарства за контрол на раждаемостта причиняват изкуствен редовен цикъл.

Понякога се случва жената лесно да зачене първото или второто си дете и да премине за известно време към контрацепция, а след това когато се опитва да има друго забременяване изпитва безплодие. Вторичното безплодие не се причинява от предишното прилагане на контрацептиви. Има медикаменти, които може да повлияят на фертилитета повече от месец или повече след преустановяване.

Ефектите от контрацептивите обаче могат да продължат много повече от месец или повече след като спрете да го използвате. Докато повечето жени ще могат да забременеят в рамките на 10 месеца след спирането може да отнеме на други до две години, за да се възстанови плодовитостта.

13.  Всяка сексуална поза може да доведе до бременност.

Всяка сексуална поза която води до достигане на сперма близо до шийката на матката може да доведе до бременност. В този смисъл дори, ако спермата се доближи до вагиналния отвор може да настъпи бременност.

Така наречената „мисионерска поза“ се приема за най-добрата позиция за зачеване. Въпреки това няма доказателства, че е по - вероятно да забременеете като правите секс по този начин.

14. Здравословните навици преди бременността са от значение.

Знаете, че не трябва да пушите или пиете докато сте бременна и че трябва да се храните здравословно. Но има ли значение това преди да забременеете?

Пушенето влияе отрицателно както върху мъжката, така и върху женската плодовитост. Наистина е трудно да се откажете за една нощ. Вместо това се стремете да се откажете преди да забременеете.

Докато случайно питие е вероятно добре, то обилното пиене когато се опитвате да забременеете може да навреди на плодовитостта. Също така може случайно да пиете когато сте в ранна бременност. Не забравяйте, че вече сте бременна четири седмици докато получите положителен резултат от теста за бременност.

Що се отнася до диетата това което ядете има значение когато се опитвате да забременеете. Особено важно е да приемате достатъчно фолат в диетата си. Ниският прием на фолиева киселина е свързан с повишен риск от вродени дефекти.

15. Кофеинът не пречи на зачеването.

Спорно е дали трябва да се откажете напълно от кофеина когато се опитвате да забременеете. Изследването не е ясно. Проучване в Дания установява, че кафето изглежда няма влияние върху плодовитостта.

По - малко от 300 mg кофеин на ден трябва да са добре. Една чаша кафе съдържа  300 mg кофеин.

16. „Прекалените опити“ не причиняват безплодие.

„Прекалено много се опитваш да забременееш“ може да каже някой. „Ако спреш да се опитваш толкова много, ще забременееш“. 

Няма доказателства, които да казват, че „прекаленото полагане на усилия“ (каквото и да означава това) ще доведе до по - дълго време за забременяване. Всъщност жената която се опитва да забременее вероятно използва методи за информираност за плодовитостта, за да проследи овулацията и е по - вероятно да прави секс когато плодовитостта е най-голяма. 

Ако някога имате въпрос относно плодовитостта не забравяйте, че Вашият гинеколог е надежден източник на информация. Не се притеснявайте да задавате въпроси гинекологът ще Ви предразположи да се чувствате по-спокойни.

https://www.verywellfamily.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

664

реклама

Коментариреклама


Свързани статии