Omed.bg
реклама


5 „Малки“ здравословни проблема, които са по-големи отколкото си мислите

 
5 „Малки“ здравословни проблема, които са по-големи отколкото си мислите

     Ако слушаме сигналите на тялото, малките притеснения които усещаме ще ни предупредят по-рано за евентуални по- големи здравословни проблеми. Ако бъдат овладяни навреме може да предотвратим последващ по-голям здравословен проблем.

Повечето хора не говорят за здравето си

     Защо повече хора не споделят на своя лекар за проблеми като инконтиненция, запек? Или сексуални проблеми, ако не се наслаждават на интимността с партньора си както преди? Тези и други здравословни проблеми може да се приемат като нормална част от стареенето. Но не са единствено резултат на процеса стареене и са лечими. Когато се замислите как здравословен проблем се отразява на ежедневието и отношенията Ви преодоляването на неудобството си струва, за да го споделите и преодолеете.

     Уринарна инконтиненция. Може да се "изпускате" когато кихате, смеете се, повдигате нещо тежко или при упражнения. Или може да имате "злополуки", защото желанието за уриниране става толкова внезапно, завладяващо и бързо, че не можете да стигнете навреме до тоалетната. Така този проблем влияе на качеството Ви на живот. Може да ограничите социалния си живот, да посещавате само на места с близка тоалетна или просто си останете у дома. Понякога инконтиненцията на урината е знак за здравословно състояние, което се нуждае от лечение. Като инфекция на пикочните пътища, артрит или проблем с мускулите на тазовото дъно. Може да бъде и страничен ефект от определени лекарства. Често промените в начина на живот и упражненията за  тазово дъно ще помогнат. Не се притеснявайте да споделите с Вашия лекар. 

     Запек. Запекът може да бъде неприятен и дори болезнен. Твърди и сухи изпражнения обикновено по-малко от три пъти седмично. Понякога може да забележите кръв в изпражненията си. В последвстве са възможни хемороиди и други усложнения, някои от които могат да бъдат много сериозни. Също може да е знак, че имате синдром на раздразненото черво или проблем с работата на червата. Предупредителен знак, че вашата диета се нуждае от повече фибри и течности. Споделете с Вашия лекар. Попитайте дали трябва да правите нещо специално като например да разчитате твърде много на слабителни, за да помогнете на червата си да се движат.

    Сексуални проблеми. Може да изпитвате болезнен полов акт, проблем с постигането или поддържането на ерекция или слабо сексуално желание. Сексуалните проблеми могат да се отразят на Вашата връзка и на качеството на живот  Никога не сте прекалено възрастни, за да се радвате на задоволителен сексуален живот. Сексуалните проблеми също могат да са сигнал, че трябва да се лекувате за депресия, диабет, проблеми с кръвообращението, ниски нива на хормоните или, че приемате лекарства, които причиняват странична реакция и ефекти. Не се притеснявайте да споделите с Вашия лекар. Опишете конкретно дали проблемът е със слабо желание, болка или проблеми с ерекцията по време на сексуални отношения.

     Депресия. Може да почувствате ниска енергия, раздразнителност и липса на интерес към дейности, на които обикновено се радвате, както и проблеми с апетита и съня. Депресията затруднява ежедневния живот и грижата за Вашето здраве. Да се храните по здравословна диета, да спортувате, да получавате достатъчно сън. Това може също да е предупредителен знак, че нивото на стрес е твърде високо, че лекарства, които приемате, предизвикват странични ефекти или да е резултат от мъката и скръбта за загубата на роднина или приятел. Обяснете на Вашия лекар как се чувствате. Опишете какво сте забелязали Вие или Вашите близки за настроението и поведението Ви.

    Проблеми с паметта. Имате проблеми със запомнянето на имена, дати и други факти. Трудности при намирането на думите, от които се нуждаете, когато говорите или пишете. Проблем с концентрацията или дори запомнянето какво е необходимо да направите след това. Трябва ли да кажете на лекаря - или да го отхвърлите като просто стареене? Много хора изпитват повече изплъзвания на паметта с напредване на възрастта, повечето от които са нормални. Промените в паметта също могат да бъдат предупредителен знак за депресия и проблеми със съня. Опишете видовете проблеми, които срещате с мисленето и паметта си. Може да помолите Вашия лекар да направи тест за способността на паметта и умствените Ви способности.

https://www.hopkinsmedicine.org

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

348

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !