Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


6 симптома, при които трябва да потърсим помощ от кардиолог!

 
6 симптома, при които трябва да потърсим помощ от кардиолог!


   Сърдечно съдовите заболявания са водеща причина за заболяемост и смъртност в световен мащаб. Атеросклерозата и хипертонията са основни причини за миокардния инфаркт, мозъчния инсулт и сърдечната недостатъчност. За да се предпазим от тези състояния е необходимо своевременно да вземем мерки, още при началната им изява, а за това е необходимо да познаваме най – честите оплаквания, произхождащи от сърдечно съдовата система.

Болка в гърдите

   Болката в гърдите е алармиращ симптом, при който трябва незабавно да потърсим лекарска помощ. Не всяка гръдна болка обаче е със сърдечен произход. Сърдечната болка е разположена на широка площ, пациентите показват мястото й с длан, а не с пръст. Тя е пристягаща, усеща се като тежест. Притеснително е когато болката продължи повече от няколко минути и не се облекчи от приема на нитроглицерин.

Затруднено дишане

   Затрудненото дишане и кашлицата могат да са симптом на редица заболявание, в повечето случаи белодробни. Понякога обаче тези оплаквания са признак за сърдечна недостатъчност. В тези случаи задухът и кашлицата се появяват през ноща и пациентите се будят от мъчителен недостиг на въздух, който се облекчава, когато заемат полуседнало положение в леглото. Това се дължи на факта, че в легнало положение работата на сърцето се затруднява и то не може да изпомпва кръвта от белите дробове.

Отоци и задържане на течности

   За отоците по глезените може да има редица причини – застой на лимфа, разширени вени, интензивни физически натоварвания. За сърдечните отоци е характерно, че се появяват в края на деня, а на сутринта са изчезнали. Увеличаването на теглото не винаги е резултат на напълняване, понякога се дължи на задържането на течности при сърдечна недостатъчност.

Сърцебиене

   Този симптом означава че пациентите усещат работата на сърцето си. Сърцебиене се появява, когато то работи със значително по – висока от нормалната честота, което може да бъде резултат от сърдечна недостатъчност или при различни ритъмни нарушения. При последните, пациентите могат да усещат и „прескачане на сърцето”, което се обяснява с преждевременно настъпили съкращения на сърдечния мускул (екстрасистоли).

Лесна уморяемост

   Когато изкачването до 2-рия етаж представлява трудност и води до задъхване, сърцебиене и виене на свят, а нормалната физическа активност създава затруднения, е възможно причината да е в сърдечно съдовата система. Ако сърцето не работи адекватно, то не може да изтласква необходимото количество кръв за да осигури работата на белите дробове, мозъка мускулите и това затруднява физическата активност.

   Лесната уморяемост може да бъде симптом и на други заболявания – белодробни, анемии и др.

Виене на свят

   Виенето на свят е едно неспецифично оплакване, което може да е резултат от редица заболявания. В случай, че се появи в съчетание с по-горе изброените симптоми, то може да бъде и следствие от сърдечно-съдово заболяване. Когато сърцето не работи добре и не може да осигури необходимото количество кислород за нервните клетки на мозъка се получават оплаквания от замайване, раздразнение и чести промени в настроението.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

9980

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !