Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


6 съвета как да се справим с тревожността при състояние на хронично заболяване

 
6 съвета как да се справим с тревожността при състояние на хронично заболяване

Хроничното заболяване поражда ли у Вас състояние на тревожност? Чувствате ли се така сякаш нямате контрол над тялото или ума си?

Няколко съвета как да се справите с тревожността породена от наличие на хронично заболяване.

Ако сте били диагностицирани с хронично заболяване може да се чувствате сякаш нямате контрол върху бъдещето си. Стресът от това състояние и усилието да се справяте с физическите промени и да управлявате ежедневието често може да доведе до прекомерно притеснение или паника. Изследователите са открили, че преживяването на хронично заболяване излага на човек повишен риск от развитие на тревожност или тревожно разстройство. Приблизително 40% от хората с рак съобщават, че изпитват психологически страдания които често са именно прекомерното притеснение или пристъпи на паника. Хората с хронична болка са три пъти по-склонни да развият симптоми на тревожност.

Дори дълго след поставянето на диагнозата ежедневните нужди за живот с хронично заболяване могат да продължат да поставят предизвикателства и да генерират тревожност. Загубата на мобилност или други способности може да доведе до притеснения относно безопасността, заетостта или финансовата независимост. Зависимостта от други хора може да създаде опасения. Някои хора по-лесно могат да се адаптират към промените в живота си. Други може да се почувстват объркани от чувството за тревожност и борба да се справят.

За щастие тревожността е лечима с терапия, медикаменти и допълващи и алтернативни лечения (например акупунктура). Но когато акцентът е върху хроничното заболяване тревожността често се пренебрегва. Ето защо е важно да говорите с лекаря за Вашето емоционално и когнитивно здраве. Да споделяте когато изпитвате признаци на тревожност.

Признаци на тревожност при пациенти с хронично заболяване

  • Прекомерно притеснение за физическото здраве
  • Проблем със съня поради притеснение
  • Сън свързан с кошмари за физическото здраве
  • Изпитване на панически атаки относно развитието на хроничното заболяване
  • Трудно обсъждане на физическото състояние
  • Избягване на социални взаимодействия
  • Натрапчиви мисли за смърт
  • Раздразнение свързано с темата за физическото здраве

Как може да се справите?

Предизвикайте се да не мислите негативно. Когато сте тревожни, мозъкът може да стигне до заключения да приеме най-лошото или да преекспонира. Липсата на позитиви в живота Ви може да се случи когато живеете с предизвикателствата на хронично заболяване. Един от начините да управлявате тревожността е като осъзнавате негативното мислене, контролирате го и преодолеете ирационалните мисли. Терапевтите могат да играят важна роля във Вашето обучение на това важно умение за справяне.

Успокойте ума си. Техниките за релаксация могат да бъдат ефективен начин да успокоите тревожното мислене и да насочите ума си към по-позитивно мислене. Помислете дали майндфлуенс техники, йога или други практики за дишане и фокусиращи практики могат да подобрят Вашето състояние. Отделянето на време за релаксация увеличава способността Ви да мислите обективно и позитивно когато става дума за вземане на избор за Вашето здраве и живот.

Намерете лекар специалист. Ако приемате лекарства както за психическо така и за физическо здраве важно е лекарите да са наясно с всичките лекарства. Някои лекарства могат в действителност да ескалират тревожността, така че е от съществено значение да се работи с лекар който може да прави информиран избор, който да адресира и двете състояния без да се влоши нито едното.

Потърсете група за подкрепа. Контролирането на хронично заболяване може да бъде самотен процес, тъй като за близките може да е трудно да разберат специфичните предизвикателства. Групите за поддръжка са прекрасни за създаване на общност, но и за предоставяне на информация, която може да помогне за намаляване на тревогата. Те също могат да Ви предоставят ценни ресурси за лечение на Вашето заболяване. Консултирайте се с местната болница или читалище, за да намерите местна група. Можете също така да търсите в Интернет за онлайн поддръжка.

Намерете екип от специалисти. Пациентите се възползват най-много когато хроничните заболявания и психологически дистрес като тревожност се лекуват с екип от хора които редовно общуват. Лекари,специалисти по болка, психолози, консултанти, трудови терапевти и физиотерапевти са сред онези, които могат да Ви помогнат да създадете и приложите план за лечение на Вашето физическо и психическо здраве.

Признавайте успехите. Важно е да се признаят всички успехи, както големи така и малки. Следете здравословните неща, които правите за ума и тялото си. Упражнения, ходене на консултации, прекарване на време с приятел. Всичко това може да помогне. Поддържането на усещането за тези успехи може да Ви помогне да се борите с тревогата. Те могат да Ви напомнят, че имате силата да влияете на настоящето и бъдещето си.

Ако мислите, че може да имате безпокойство в допълнение към хронично заболяване, споделете с Вашия лекар и потърсете помощ.

Тревожността има голяма вероятност за лечение, така че никога не губете надежда.

https://www.psycom.net               


Картата може да се отвори от тук.
Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски,  прегледи от тук

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти

 

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

222

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !