Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


6 възможни причини за състоянието "мозъчна мъгла"

 
6 възможни причини за състоянието

"Мозъчната мъгла" не е само медицинско състояние, а по-скоро симптом на други медицински състояния. Някои хора също го описват като умствена умора. В зависимост от тежестта на "мозъчната мъгла" това състояние може да попречи на работа или в училище. Но не е задължително да е продължително и да се случва постоянно като част от живота Ви.

"Мозъчната мъгла"  е вид когнитивна дисфункция включваща:

Има многобройни обяснения защо възниква "мозъчна мъгла". След като се идентифицира основната причина можете да се започне действие по отстранявате проблема.

Кои са шестте възможни причини за "мозъчна мъгла"?

1. Стрес. Хроничният стрес може да повиши кръвното налягане, да отслаби имунната система и да предизвика депресия. Също така може да причини умствена умора. Когато мозъкът се изтощи става по-трудно да мислите, разсъждавате и да се съсредоточавате.

2. Липса на сън. Лошото качество на съня също може да попречи на това колко добре функционира мозъка. Поставете си цел за 8 до 9 часа сън на нощ. Твърде малкото часове сън може да доведат до лоша концентрация и мътни мисли.

3. Хормонални промени. Хормоналните промени също могат да предизвикат "мозъчна мъгла". Нивата на хормоните прогестерон и естроген се увеличават по време на бременност. Тази промяна може да повлияе на паметта и да причини краткосрочно когнитивно увреждане. По същия начин спадът на нивото на естроген по време на менопаузата може да причини забравяне, лоша концентрация и замъглено мислене.

4. Диета. Диетата може да играе роля. Витамин В-12 поддържа здравата функция на мозъка, а дефицитът на витамин В-12 може да доведе до замъгляване. Ако имате хранителни алергии или чувствителност може да се развие мозъчна мъгла след консумация на определени храни. Това може да е изкуственият подсладител аспартам, фъстъци и млечни продукти. Премахването на задействащите храни от Вашата диета може да подобри симптомите.

5. Медикаменти. Ако забележите "мозъчна мъгла" докато приемате лекарства говорете с Вашия лекар. Състоянието може да бъде известен страничен ефект на лекарството. Намаляването на дозата или преминаването към друго лекарство може да подобри симптомите. "Мозъчна мъгла" може да се появи и след лечение на рак. 

6. Медицински състояния. Медицинските състояния свързани с възпаление, умора или промени в нивото на кръвната захар също могат да причинят умствена умора. Например "мозъчната мъгла" е симптом на синдрома на хроничната умора, който включва постоянна умора за повече от шест месеца. Хората, които имат фибромиалгия, могат да изпитват подобна мъглявина ежедневно.

 

Други състояния, които могат да причинят "мозъчна мъгла":

Как се диагностицира?

Посетете Вашия лекар, ако имате постоянна липса на яснота, която се влошава или не се подобрява. Един тест не е достатъчен, за да диагностицира "мозъчната мъгла". Това състояние може да e сигнал за основен здравословен проблем, така че Вашият лекар ще проведе физически преглед и ще попита за:

Трябва да уведомите Вашия лекар за други симптоми, които може да имате. Например някой с хипотиреоидизъм може да има мозъчна мъгла заедно с косопад, суха кожа, наддаване на тегло или чупливи нокти.

Кръвна проба може да помогне на Вашия лекар да установи причината за "мозъчната мъгла". Кръвният тест може да открие следното:

Въз основа на резултатите лекарят ще определи дали да назначи допълнителни изследвания. Други инструменти за диагностика могат да включват тестове за образна диагностика, за да се огледа вътре в тялото като:

Възможно е също така да се проведе тест за алергия или изследване на съня, за да провери за нарушение на съня. Воденето на дневник за храна може да ви помогне да определите дали Вашата диета допринася за "мозъчната мъгла".

Как се лекува?

Лечението на "мозъчната мъгла" зависи от причината. Например:

При анемия добавките на желязо може да увеличат производството на червени кръвни клетки и да намалят състоянието.

Ако сте диагностицирани с автоимунно заболяване Вашият лекар може да препоръча кортикостероид или други лекарства за намаляване на възпалението или потискане на имунната система.

Средства за подобряване и облекчаване "мозъчната мъгла":

"Мозъчната мъгла" може да бъде разочароващо състояние, но е възможно облекчение. Не пренебрегвайте симптомите си. Ако не се лекува "мозъчната мъгла" може да повлияе на качеството на живот. След като бъде отстранена основната причина умствената яснота може да се подобри.

https://www.healthline.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

440

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !