Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


7 съвета как да приготвите обяд за училище на своето злоядо дете

 
7 съвета как да приготвите обяд за училище на своето злоядо дете

     Да накара  детето си да се храни не само здравословно, а изобщо да се храни е борба за много родители. Ето няколко съвета за обяд в училище за придирчиви и капризни към храната ученици. Те ще Ви помогнат да приготвите ястия с витамини, минерали и хранителни вещества, от които Вашето дете има нужда да расте и да има сили да се справя с натоварената програма в училище.

Направете обяда забавен

     Децата особено по-малките  могат да бъдат повлияни от това как изглежда храната. Забавните форми и ярките цветове могат да привлекат вниманието им и да ги насърчат да опитат и да хапнат. Не е нужно да отделяте много време, за да издълбавате сложни фигури. Просто отделете няколко минути, за да подредите добре обяда. Добавете лично послание с бележка или използвайте формички за сладки, за да оформите интересно сандвича или зеленчуците. Така ще предизвикате визуален интерес към храната. Ако тя изглежда забавна и апетитна има голям шанс Вашия придирчив и капризен ученик много да я хареса.

Подгответе обяда така, че да покриете всички групи храни

     Бъдете сигурни, че обяда покрива петте основни групи храни: плодове, зеленчуци, протеини, зърнени храни и млечни продукти. Ако детето Ви е алергично или има непоносимост към конкретни храни може да поговорите с Вашия педиатър за включване на мултивитамин или хранитена добавка. Ако ограниченията в диетата не са проблем можете да опитате да комбинирате тайно храни, които капризното дете отказва да яде. Смесването на карфиола с картофено пюре или добавянето на спанак към плодово пюре са няколко начина по които родителите могат да подмамят децата си да се хранят здравословно. Попитайте детето си защо не харесва определени храни. Ако причината е текстурата или външния вид това понякога това може да се подобри чрез прилагане на различни техники за приготвяне.

Включете децата си

     Капризните деца и децата като цяло е по-вероятно да ядат нещо, ако са помогнали за приготвянето му. Участието дава на децата удовлетворение от резултата. Така проследяват какво точно има в сандвича или салатата които ще имат за обяд. Можете да включите децата си на всеки етап от процеса. От избор на рецепта до пазаруване на продуктите и приготвяне на храната. Заедно бихте могли да създадете списък с храни, на които децата Ви се радват и които одобрявате. След това може да ги накарате да изберат от този списък. Това позволява на родителите да контролират и в същото време дават на детето свобода на избор.

Избягвайте да представяте нови храни на обяд

     Важно е да продължите да въвеждате нови храни, тъй като може да отнеме 10 до 20 пъти да опита храната преди детето да започне да я харесва. Училищният обяд обаче може да не е най-подходящото време за нови вкусове. Децата са склонни да се разсейват по време на обяда и често нямат достатъчно време да довършат всичко, което имат в кутията си. Може да започнете с по-познати храни, а и по-вероятно е да игнорират нови артикули. Въвеждането на нови храни е добре да е на вечеря когато цялото семейство може да насърчи детето да опита нещо ново.

Направете списък и променете менюто

     Започнете да работите върху менюто на училищния обяд въз основа на храните, които вашето дете се съгласи да яде. Направете списък с всички храни, които вашето придирчиво и злоядо дете харесва. Като можете да комбинирате различни начини за сервиране. Например, ако краставицата е единственият зеленчук който ще яде опитайте да я сервирате с различни ястия или да я завиете с обедни меса и сирене. Промяната и вариациите на обяда са начина да предпазите детето си от загуба на интерес към няколкото основни и здравословни храни, които харесва.

Разширете фантазията и въображението си

    Какво си представяте когато мислите за типичния обяд за училище? Дали е сандвич с шунка, сирене и салата или други продукти. Въпреки, че няма нищо лошо в сандвичите те могат да станат бързо скучни. Може да слагате в кутии супи, салати, плодово мляко за десерт. Можете да измислите тематични дни така, че детето Ви да знае какво да очаква.

Бъдете модел за пример и подражание

     Децата са склонни да подражават на родителите си. Ако не се храните на обяд и вместо това имате само една закуска за целия ден детето Ви също може да започне да пропуска обяда. Ако хапнете кекс преди обяд или вечеря детето може да прави същото преди да стигне до здравословния обяд за училище и дори да го пропусне. Ако Вие самите сте придирчиви към някои храни много вероятно е детето също да не ги харесва. Например, ако сервирате гъби на детето, но не присъстват във Вашата чиния детето Ви може да последва Вашия пример.

https://www.hopkinsmedicine.org

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

723

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !