Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


8 често задавани въпроса за урината

 
8 често задавани въпроса за урината

Уринирането е нормален физиологичен процес, но не всеки говори за това. Цветът, миризмата, количеството и контролирането на урината може да предоставят информация за Вашето здраве. Понякога говоренето по темата за урината може да бъде малко неудобно.

Пикочният мехур е с вместимост от 50 до 500 милилитра (малко по-малко от количеството в една и половина кутии сода). Когато пикочният мехур е наполовина пълен рецепторите, които разпознават кога се е разтеглил изпращат сигнали на мозъка.

Ето какво трябва да знаете за урината и научете отговорите на най-често задаваните въпроси за урината

1. Колко често трябва да уринирате?
Това трябва да е между шест и осем пъти в течение на 24-часов период. При уриниране по-често от това има няколко възможни обяснения:

Ако ходите по-често от това и пиете нормално количество течност може да поговорите с Вашия лекар за честотата на уриниране.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА УРОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

2. Защо урината е жълта?

Бъбреците разграждат хемоглобина, който е част от червените кръвни клетки и отделят отпадъците чрез урината. Един от тези отпадъци е урохром, вещество оцветено в жълто. Урохром може да бъде кехлибарен на цвят, но когато пиете достатъчно вода кехлибареният цвят става по-разреден и изглежда жълт. В идеалния случай урината Ви ще изглежда жълта или сламена. Ако е толкова леко, че е почти ясно, може да пиете твърде много. Ако е по-тъмна, може да не пиете достатъчно вода.

 

3. Защо уринирането става по-често при напредване на възрастта?

Докато спите мозъкът казва на тялото да освободи хормон известен като антидиуретичен хормон или ADH. Този хормон помага на тялото да задържа течности, така че да не чувствате, че трябва да посетите тоалетната. При остаряване тялото не произвежда толкова ADH. Това може да накара пикочния мехур да се напълни по-бързо. Също така пикочният мехур не задържа толкова урина когато остарявате.

 

4. Урината наистина ли е стерилна?

Често погрешно схващане за урината е, че тя е някак „стерилна“. Има създадена представа, че, ако при ужилване от медуза мястото се припишква. Но урината не е стерилна, дори когато сте напълно здрави и нямате активна инфекция на пикочните пътища. Бактериите присъстват в урината, дори при напълно здрави хора. Затова пишкането върху ужилване от медуза всъщност може да влоши ужилването, защото урината съдържа соли. Буквално се втрива сол в раната. Вместо това трябва да се почисти засегнатата зона с прясна вода.

5. Защо се появява чувство, че трябва да пишкате по време на секс?

Това усещане е често срещано явление при жените, но физически невъзможно за мъжете. Точно когато мъжът е на път да еякулира пикочния мехур се затваря, за да може да се освободи спермата. При жените е различно. Влагалището и пикочният мехур са в непосредствена близост. Сексуалната стимулация може да стимулира и оказва натиск и върху пикочния мехур. В резултат на това една жена може да почувства нужда да уринира когато прави секс. Ако има анамнеза за незадържане на урина, може дори да изтече урина. Също така понякога жените изпитват предстоящо чувство, че трябва да пишкат когато са на път да оргазъм. Понякога объркват женската еякулация с уринирането.

6. Наистина ли е лошо да задържаме позивите за уриниране?

Мозъкът може да Ви накара да започнете да мислите как да отидете до банята когато пикочният мехур е приблизително наполовина пълен. Повечето хора могат да задържат урината си докато стигнат до тоалетната. Въпреки това в крайна сметка тялото ще надвие мозъка и може да се изпуснете. Според Университета на Колумбия няма вероятност да се "разкъса" пикочния мехур или да се нфектира, ако се задържи уринирането.

7. Защо бременността и раждането могат да доведат до инконтиненция (неволно изпускане)?

Бременността може да отслаби мускулите и другите съединителни тъкани, които държат тазовите органи. Процесът на раждане може да разтегне тези тъкани, за да направи път за бебето. И те не винаги се връщат еластично в предишното състояние след това. Бременността и разширяващата се матка също могат да окажат допълнителен натиск върху пикочния мехур. Като общо правило колкото по-голямо е бебето, толкова по-голяма е вероятността една жена да изпитва инконтиненция по време на бременност и след това.

Има много лечения за намаляване на честотата на инконтиненция след раждането. Упражненията на Кегел, които се фокусират върху укрепването на мускулите на тазовото дъно, както и терапията на тазовото дъно, могат да помогнат.

8. Как храната влияе на урината?

Ако видите някакво розово или червено оцветяване това не винаги е кръв. Понякога храните, които ядете всъщност могат да оцветят урината в определен цвят. Това е особено забележително за цвекло, ревен и къпини. Не бива обаче да пренебрегвате урина, в която потенциално може да има кръв. Винаги се обаждайте на вашия лекар, ако не сте яли такива храни и урината ви е розова или червена.

Възможно е също някои храни да доведат до характерен странен мирис. Пример за това са аспержите. Компонентите му се разграждат до летливи киселини, една от които е подходящо наречена аспарагусова киселина. Други храни, които могат да допринесат за мирис на  урината:

Ако имате притеснения относно урината винаги говорете с Вашия лекар. Това може да помогне на лекаря да определи текущото Ви здравословно състояние.

Не отлагайте разговора само защото може да Ви се стори неловко и неприятно. Може да помогне за идентифициране на основен здравен проблем.

https://www.healthline.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

191

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !