Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


АКНЕ - Причини за поява и лечение

 
АКНЕ - Причини за поява и лечение

Акнето е едно от най-честите заболявания в кожните болести, с поява през пубертета, но може да го има и в зряла възраст. Засяга лицето, гърдите и гърба. Роля при възникването му играят генетични, хормонални фактори, някои медикаменти и др. В основата му стоят себореята (излишък от себум), запушените пори (хиперкератинизация), бактериалната колонизация (Р. Acnes) и възпалението.

При себореята мастните жлези произвеждат прекомерно количество секрет. Поради хиперкератинизацията, т.е. удебеляването на горния слой на кожата и неравномерното премахване на мъртвите клетки се запушва канала на мастните жлези и този секрет (себум) не може да се освободи. По този начин се образува запушалка в космения фоликул, той се уголемява и се формират комедони (черни точки), папули и пустули (негнойни и гнойни пъпки), нодули и кисти. За да стане това обаче, бактериите които нормално живеят по кожата (P. Acnes) се размножават и колонизират запушените фоликули. Така раздутият фоликул, вследствие на възпалението може да се разкъса.

Има различни форми на акне: лека, средно тежка и тежка. При някои от тях остават постинфламаторни хиперпигментации и трайни атрофични цикатрикси (белези). Затова е нужно навременно и ефикасно лечение след консултация с дерматолог.

Терапията е дълъг процес, независимо от вида й: само с локални средства (мазила) или и перорална (през устата). Освен тези класически медикаменти, се прилагат също и медицински химически пилинги с различни видове киселини (най-често салицилова, пирувикова и др.). Те имат противовъзпалително, кератолитично и антисеборейно действие. Ефективни са и при лечение на себореен дерматит. За останалите след акне хлътнали белези и/или пигментации, се правят пилинги и с трихлороцетна киселина, както и лазерен пилинг.

Д-р Лилия Константинова - Дерматологична клиника ЕвроДерма

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

5184


  • АКНЕ - Причини за поява и лечение
реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !