Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Атопичният дерматит! Няколко съвета, с които да направим живота с него по – лесен!

 
Атопичният дерматит! Няколко съвета, с които да направим живота с него по – лесен!

 

  Атопичният дерматит представлява хронично възпалително кожно заболяване, протичащо със сърбеж. Причината за него не е напълно изяснена, боледуват предимно деца, но и част от възрастните също са засегнати. Около 90 % от пациентите с атопичен дерматит са деца до 5 годишна възраст. При 50 % от тях заболяването продължава и след периода на детството и юношеството.

Какво причинява атопичния дерматит и кой боледува по – често от него?

  Причината за появата на това заболяване не е напълно изяснена. Изследователите смятат, че комбинацията от генетични и други фактори са включени в генезата му. Счита се, че определени фактори от околната страна или от самия организъм активират имунната му система, която реагира срещу определени антигени от структурата на кожата, което води до възпалителния процес, предизвикващ зачервяването, сухотата и сърбежа на кожата. Обсъжда се и ролята на мутация в гена, кодиращ белтъка филагрин, който е важен за бариерната функция на кожата.

  Известно е, че при деца на родители с атопичен дерматит, астма, уртикария или други алергични заболявания, риска е значително повишен. Също така значение има и мястото, на което живее детето – атопичният дерматит се среща по – често в развитите страни, особено тези с по-високи нива на замърсяване на въздуха, възрастта на майката – по–разпространен при деца, раждани от майки в напреднала възраст, а също така и социалната класа – сравнително по–засегнати са децата от високите социални класи. Атопичният дерматит засяга момичета малко по – често отколкото момчета.

Как можем да направим живота с атопичен дерматит по – лесен?

  Съществуват няколко детайла, на които би следвало да обърнем внимание при къпането на децата с атопичен дерматит. От значение е температурата на водата – използвайте топла, а не гореща вода за ваната на детето ви. Също така е важно да ограничите времето за къпане до най-много 5 – 10 минути. Избягвайте употребата на соли и балончета за вана. След изкъпване подсушете кожата с мека памучна кърпа, внимателно, без да прилагате натиск, а когато кожата е подсушена може да пристъпите към нанасянето на изписаните медикаменти и накрая да завършите с овлажнител.

  В случаите, в които екземата на детето ви често се инфектира, може да обсъдите с дерматолога преминаването към вани с белина 2 пъти в седмицата. За целта се използва разреден разтвор на белината – не повече от 6 %, който се добавя към ваната на детето. Необходимо е да използвате мерителна чашка, за да избегнете изливането на прекалено голямо количество. Вашият лекар ще ви даде инструкции за точното количество на разтвор, който да използвате, обикновено при малки деца (до 2 – 3 годишна възраст) се използва 1 чаена лъжичка 6 % разтвор на 4 литра вода. Желателно е престоят във ваната да  бъде между 5 и 10 минути. В никакъв случай не нанасяйте разтвора директно върху кожата, тъй като това може да доведе до увреждането и. Веднага след ваната подсушете детето с памучна кърпа и нанесете изписаните ви медикаменти за атопичен дерматит, както и овлажнител. Не преминавайте към варианта на вани с белина преди да направите консултация с дерматолог.

  Овлажняването на кожата е важно при пациенти с атопичен дерматит. При избора на овлажнител се старайте да се спрете на такъв, без прибавени аромати, тъй като някои от децата са чувствителни към тях. Добър и евтин вариант е обиковения вазелин. За постигане на добър резултат го използвайте най – малко 2 пъти на ден. По този начин се предотвратява изсъхването на кожата и се намалява нуждата от използването на медикаменти.

  В случай, че детето ви има силен сърбеж и непрестанно се чеше, консултирайте се с дерматолог за варианта на повиване с влажни кърпи. Това може да намали сърбежа и желанието на детето да се чеше. Важно е да поддържате ноктите на детето късо изрязани за да избегнете наранявания от разчесване. В някои случаи може да се наложи поставяне на памучни ръкавички по време на сън. От значение е и поддържането на подходяща температура и влажност в стаята на детето – сухия въздух, както и високата температура  могат значително да засилят сърбежа.

Съвети за облеклото

  Употребата на прах за пране за чувствителна кожа може да бъде от полза. Силно ароматизираните омекотители обикновено дразнят кожата на детето. Важно е да не използвате повече количество прах за пране, от посоченото и добре да изплаквате дрехите, за да не остават частици от праха по тях. При възможност купувайте дрехи без ръбове, тъй като свободните ръбове дразнят кожата на детето. След покупката на нова дреха, не я обличайте преди да бъде изпрана – това ще премахне излишното количество боя и други фабрични вещества, които могат да раздразнят кожата.

  Единно е мнението на повечето дерматолози, че добрата и постоянна грижа за кожата е ключова за контрола на симптомите на атопичния дерматит.

 

Автор: д-р С. Георгиева

 

Източници: Аmerican academy of dermatology -  www.aad.org, www.medscape.com, www.nationaleczema.org.

 

 

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

1532

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !