Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Бавният метаболизъм в мастната тъкан и затлъстяването

 
Бавният метаболизъм в мастната тъкан и затлъстяването

Изследване използва молекулярни анализи, за да обясни неблагоприятните ефекти на затлъстяването върху здравето. Проучването изучава ефектите на затлъстяването върху метаболизма и генната експресия в мускулната и мастната тъкан. Резултатите предполагат, че има по-слаб енергиен метаболизъм и засилено възпаление и при двата вида тъкани при хора със затлъстяване.

Неблагоприятните ефекти на затлъстяването върху здравето изглежда са свързани с промените в мастната тъкан, а не с мускулната.

Затлъстяването може да има сериозни ефекти върху качеството на живот и продължителността на живота на човека. Проучване показва, че затлъстяването значително увеличава риска от широк спектър от заболявания включително диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Въпреки отдавна установените рискове за здравето обаче през последните десетилетия се наблюдава покачване на нивата на затлъстяване в целия свят.

Проучване установява, че между 1980 и 2015 г. разпространението на затлъстяването се е удвоило в повече от 70 държави и постоянно се е увеличавало в повечето други.

Според Световната здравна организация (СЗО) през 2016 г. над 650 милиона възрастни са имали затлъстяване. Сега наднорменото тегло и затлъстяването отнемат живота на повече от 2,8 милиона хора с всяка изминала година.

Основно предизвикателство за изследователите е да разграничат ефектите на генетиката от тези на начина на живот върху прогресията на затлъстяването и неговите ефекти върху здравето.

Екип от изследователи ръководен от двама учени от Отдела за изследване на затлъстяването в университета в Хелзинки, Финландия провежда проучване. Чрез изследване на 49 двойки еднояйчни близнаци, които не споделят един и същ показател на индекса на телесна маса (ИТМ) те премахват ефекта на гените от уравнението. Идентичните или монозиготни близнаци имат еднакъв генетичен материал. Те изпитват почти идентични условия в утробата и обикновено имат сходно отглеждане. Това означава, че разликите между близнаците в проучването са възникнали от влиянието на тяхната среда или начин на живот като възрастни, а не на техните гени или условия през детството. Резултатите са публикувани в списанието Cell Reports Medicine.

Биопсия на мазнини и мускули

Първо изследователите взели кръвни проби и биопсии на мазнини или мастна тъкан и скелетна мускулна тъкан от доброволците. След това използвали различни молекулярни техники за анализ на транскрипцията на гени, производството на протеини и обработката на метаболити в двата вида тъкани. Ключово откритие е, че активността на митохондриите електроцентралите на клетките е намалена в мускулите и мастната тъкан на хора със затлъстяване. Промяната е по-изразена в мастната, отколкото в мускулната тъкан. Междувременно е имало и повишено възпаление в тъканите при близнаци със затлъстяване в сравнение с по-слабите им братя и сестри.

Промените в мастната тъкан, но не и в мускулната тъкан са свързани с неблагоприятни ефекти върху здравето включително мастна чернодробна болест и инсулинова резистентност, състояния свързани с развитието на диабет.

Намаляване на енергийните нива

„Ако митохондриите се сравнят с двигателя на автомобил може да се каже, че мощността намалява с увеличаване на теглото“, обяснява авторът на изследването проф. Кирси Пиетилайнен от университетското звено за изследване на затлъстяването.

Изследователите вярват, че тези недостатъчно ефективни митохондрии произвеждат повече от вредните свободни радикали, които предизвикват възпаление и причиняват провъзпалително състояние в мастната тъкан и съответно появата на заболявания свързани със затлъстяването. Това което беше изненадващо е, че митохондриалните пътища в мускулите не са свързани с тези неблагоприятни ефекти върху здравето", обяснява проф. Пиетилайнен.

Друго забележително откритие е, че митохондриите в мастната и мускулната тъкан на лица със затлъстяване са по-малко ефективни при разграждането на вид аминокиселина. Аминокиселините са градивните елементи на протеините.

„Това откритие беше от особено значение, тъй като намаленото разграждане на тези аминокиселини и произтичащата от това повишена концентрация в кръвта също бяха пряко свързани с преддиабетни промени и натрупване на чернодробни мазнини в предишни изследвания на близнаци“, казва проф. проф. Пиетилайнен.

Изследователите наблюдават, че при хора със затлъстяване прекомерните хранителни вещества могат да нарушат контрола на катаболните и анаболните процеси, реакции, които разграждат и синтезират органични молекули.

„Ние твърдим, че поради голямото хранително натоварване мастната тъкан и скелетната мускулна тъкан вече не преминават в достатъчна степен между катаболни и анаболни реакции при придобито затлъстяване. Следователно клетките в тези тъкани увеличават своята вътрешна комуникация и активират спешни реакции като възпаление."

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

305

реклама

Коментариреклама


Свързани статии