Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Болката в ставите - ревматоиден артрит или инфекция

 
Болката в ставите - ревматоиден артрит или инфекция

Възпалението и болката в ставите могат да бъдат причинени от бактериална, вирусна или гъбична инфекция и понякога тези симптоми първоначално се приемат за ревматоиден артрит (РА). Хората, които имат болки в ставите и повишена температура, за която подозират, че е причинена от инфекция се съветват да потърсят медицинска помощ.

Вирусен артрит срещу ревматоиден артрит

Експертите изчисляват, че около 1% от случаите на артрит са вирусни артрити. В тези случаи вирусна инфекция води до болки в ставите и подуване. Например парвовирусът B19 известен с това, че причинява заболяване наречено петата болест (erythema infectiosum) понякога причинява подути, болезнени стави и анемия. Други примери за вируси, които могат да причинят вирусен артрит включват ентеровирус, рубеола, ХИВ и хепатит В и С.

Вирусният артрит води до възпаление на ставите които са подути, изнежени, зачервени и топли на допир.

Няма специфичен кръвен тест за РА, но кръвен тест обикновено може да покаже дали човек има или не е имал определен вирус. Симптомите на ставите обикновено ще изчезнат след като вирусната инфекция бъде лекувана или отшуми сама въпреки, че в някои случаи симптомите на артрит стават хронични.

Лаймска болест срещу ревматоиден артрит

Лаймската болест е бактериална инфекция разпространена върху хората от заразени кърлежи от елени и западен кърлеж с черни крака. Някои хора не знаят, че са били ухапани и това прави диагнозата предизвикателна. Лекарят може да помисли за диагноза на Лаймска болест, ако пациентът е ималкръгъл обрив тип "мишена" или е бил в район където процъфтяват причиняващи лаймска болест.

Общото между лаймска болест и РА

Лаймската болест може да причини болки в ставите, умора и треска.

Разлика между лаймска болест и РА

Хората с лаймска болест често съобщават за главоболие и/или схващане на врата. Лимфните възли могат да се подуят и мускулите да болят. Треска може да бъде придружена от студени тръпки.

Кръвен тест може да покаже наличието на лаймска болест, но не може да се направи 2 или 3 седмици след ухапване от кърлеж и резултатите не винаги са точни. Наличен е по-точен кръвен тест, но за точни резултати е необходимо тестът да се направи няколко седмици след излагане. Експертите препоръчват възможно най-скоро лечение на съмнителна лаймска болест с антибиотици, често преди лабораторните тестове да могат да потвърдят диагнозата.

Септичен артрит срещу ревматоиден артрит

Понякога инфекцията в ставата може да причини силно възпаление, болка и подуване. Повечето септични артрити се причиняват от бактерия наречена Staphylococcus aureus (понякога наричана „стафилококова инфекция“). Септичният артрит възниква когато бактерия, вирус или гъбички в тялото се придвижват през кръвния поток и нахлуват в ставата. Може да се случи и когато инфекциозен организъм достигне ставата чрез пробив в кожата (напр. Порязване или екземен обрив) въпреки, че това е по-рядко.

Общото между септичен артрит и ревматоиден артрит

Инфекциозният артрит води до възпалена става която е подута, изнежена, зачервена и топла на допир. Често е засегната само една става. Хората с инфекциозен артрит също могат да имат температура и/или да се чувстват зле.

Разлика между септичен артрит и ревматоиден артрит

Симптомите на ставите обикновено се появяват внезапно и често са тежки така, че човек не може да използва засегнатата става. Лабораторните тестове могат да потвърдят дали става е заразена или не. Хората с отслабена имунна система включително тези които приемат лекарства за РА са изложени на повишен риск от септичен артрит.

Разлика между инфекциозния и реактивния артрит

Реактивният артрит възниква, когато имунната система реагира прекомерно на инфекция което я кара да атакува ставите. Причинителят на първоначалната инфекция обикновено вид бактерии не предизвиква ставни симптоми. Човекът може напълно да се възстанови от заболяването си и вече да няма симптоми от първоначалната инфекция.

За разлика от това при инфекциозен артрит има съществуваща инфекция и причинителят на инфекцията (например бактерия) може да присъства в засегнатата ставна капсула. Някои експерти смятат реактивния артрит за вид инфекциозен артрит.

https://www.arthritis-health.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

200

реклама

Коментариреклама


Свързани статии