Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Бременност и медикаменти! Кои лекарства са позволени и кои са забранени по време на бременността?

 
Бременност и медикаменти! Кои лекарства са позволени и кои са забранени по време на бременността?


  Бременността е един изключително специфичен период от живота и развитието на жената, през който нейният организъм търпи множество промени във функцията и структурата на почти всички органи и системи. Благодарение на това пренастройване на женския организъм се стига до износване и раждане на здрав и жизнеспособен плод.

  Майчиният организъм чрез плацентата снабдява плода с кислород, хранителни и всички други необходими за него вещества. Чрез плаценатата обаче в плода могат да проникнат и голяма част от субстанциите, които циркулират в организма на майката, постъпили в него под формата на медикаменти, чрез храната, тютюнопушенето, приема на алкохол и други. Незрелия организъм на плода лесно може да бъде увреден от тези субстанции, поради което всяка бременна трябва да бъде изключително внимателна по отношение на лекарствата, храните и веществата, които приема по един или друг начин.

Как се класифицират медикаментите, според ефекта им върху плода?

  Според препоръките, бременните жени би трябвало да се въздържат от приема на каквито и да е било медикаменти. В определни случаи обаче, когато това се налага, е редно да се използват такива, които са доказали безопасността си за плода. Когато се все пак е наложително използването на лекарство с негативен или неясен ефект върху бременността, внимателно се преценява съотношението полза/риск.

  Според агенцията по храните и лекарствата на САЩ (Food and drug agency, FDA), медикаментите се разделят в пет групи в зависимост от ефектите им върху плода – А, В, С, D и X. В група А влизат медикаментите, за които е доказано, че са безопасни по време на бременност. В категория В са медикаментите, при които няма доказана вреда върху плода при проучвания с животни, но все още няма достатъчно проучвания с хора. Към С категория спадат лекарствата, които имат доказан тератогенен ефект (водещ до вродени малформации на плода) при проучвания с животни, но не са правени проучвания с хора. Медикаментите в група D имат доказан тератогенен ефект при хора, но в случай на животозастрашаващо заболяване на бременната все пак могат да се използват, докато тези от категория Х имат доказан значителен тератогенен риск и са противопоказани за бременни и жени, които смятат да забременяват.

Противовъзпалителни, обезболяващи и медикаменти за висока температура

  Едни от най – масово употребяваните медикаменти са аспирина, ибупрофена и други противовъзпалителни. Когато се приемат във висока доза по време на бременността, те могат да доведат до редица нежелани ефекти върху плода. Когато се приемат в първия триместър, могат да доведат до аборт, преждевремнно затваряне на връзката между аортата и белодробната артерия на плода, която осигурява оксигениранетио на кръвта му, жълтеница, некротичен ентероколит и риск от кървене на майката и плода. Приемани в края на бременността нестероидните противовъзпалителни могат да причинят намаляване на околоплодната течност. Приеман в ниски дози аспирина няма доказани негативни ефекти върху плода.

  Най – подходящият медикамент при болки и висока темепратура при бременни, който няма доказани негативни ефекти върху развитието на плода е парацетамолът.

Антибиотици и бременност

  По – голямата част от антибиотиците са противопоказани по време на бременността.  Аминогликозидите, с типичен представител гентамицина, могат да увредят слуховия апарат на плода и да доведат до глухота. Тетрациклиновите антибиотици може да предизвикат забавяне в развитието на костната система и зъбите, което прави и тях неподходящи за бременни жени. За флуорираните хинолони (ципрофлоксацин, левофлоксацин), които са подходящи за уроинфекции и някои респираторни инфекции, при проучвания с животни е установено, че могат да доведат до дефекти на костите и ставите. Това обаче не е потвърдено при хора. Въпреки това те не се препоръчват при бременни жени, но в случаите, в които ползата превишава риска, употребата им може да се обмисли.

  За безопасни при бременни жени се считат антибиотиците от пеницилиновата група. Те преминават през плацентата, но са безвредни за плода. Макролидите също са подходящи за бременни, тъй като молекулата им е голяма и не могат да преминат през плацентата.

Медикаменти за хипертония (антихипертензивни)

  Някои бременни имат високо кръвно налягяне още преди да забременеят, докато при други може да се появи такава в хода на бременността и в някои случаи да доведе до различни усложнения.

  Антихипертензивните медикаменти са много и разнообразни, но много от тях са забранени при бременни жени. АСЕ-инхибиторите, например, които са едни от най – широко използваните, са противопоказани при бременни, тъй като могат да увредят бъбреците на плода, да доведат до намаляване количеството на околоплодната течност, да причинят дефекти на крайниците, лицето и белите дробове. Други популярни антихипертензивни медикамнети са бета-блокерите. Те не притежават тератогенен ефект, но е възможно да намалят сърдечната честота на плода, да повишат кръвната му захар и да забавят растежа му. Въпреки това някои от бета блокерите се използват за контрол на хипертонията при бремнност.

Ваксини и бременност

  Живите ваксини, каквито са ваксината за рубеола и варицела (не влиза в имунизационния календар на р. България) са противопоказани при бременни жени. Приложението на инактивирани ваксини и токсоиди, например, комбиниранта ваксина дифтерия – тетанус – коклюш, както и пасивната имунизация с имуноглобулин не носят риск за плода. Противогрипната ваксина дори е препоръчителна преди грипния сезон.

  Необходимо е всяка бременна жена да се консултира с лекаря, който проследява бременността и относно всяко едно лекарство, хранителни добавки и билки, които реши да приема!

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

6587

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !