Omed.bg
реклама


Червеното цвекло помага при сърдечна недостатъчност

 
Червеното цвекло помага при сърдечна недостатъчност

Ако се уморявате и при най-малкото натоварване причината може да е сърдечна недостатъчност. Това е състояние, при което сърцето не получава достатъчен приток на кръв от венозната система, не изтласква необходимите количества кръв, с които да задоволява потребността на органите и тъканите от кислород и хранителни вещества или е на лице увеличено налягане - застой на кръвта във венозната система зад отслабналата част на сърцето. Изненадващо за мнозина се оказва, че едно от най-добрите естествени средства срещу това заболяване е зеленчук, който може да намерите във всеки магазин – червеното цвекло.

Американски учени от университета „Уейк Форест“ в Северна Каролина твърдят, че и малки количества от сока на червеното цвекло повишават значително издържливостта. Те изследвали 20 сърдечно болни, до чиито мускули не достигало достатъчно кръв и съответно кислород. Всички пили в продължение на една седмица по 70 милилитра сок от червено цвекло поне един път на ден. Оказало се, че сокът подобрил издържливостта им с 24 на сто.

Експертите твърдят, че ефектът от червеното цвекло се дължи на съдържащите се в него неорганични нитрати (те могат да се намерят също така в зелето и в марулята). В края на изследването количеството им в кръвта на сърдечно болните било увеличено. Учените предполагат, че тези вещества разширяват кръвоносните съдове, което намалява налягането в тях и подобрява кръвотока. Освен това кръвта се разпределя по-ефективно, а работещите мускули се захранват по-добре.

Лекарите препоръчват червеното цвекло да присъства редовно на трапезата ни. Освен при сърдечна недостатъчност то помага при висок холестерол, бъбречни заболявания, анемия, язва, артеросклероза, хипертония и запек. Богато е на витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12, калиеви соли, сяра, фосфор, йод, мед, цинк, кобалт, молибден, манган , флуор, бор, ванадий, цезиум и рубидий и магнезий. Добре е сокът от цвекло да не се пие веднага след приготвянето, тъй като съдържа летливи вещества. Препоръчително е да престои поне два часа в хладилник.

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

2143

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !