Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Д-р Милко Ковачев: Всяка втора жена иска да увеличи бюста си

 
Д-р Милко Ковачев: Всяка втора жена иска да увеличи бюста си

Д-р Милко Ковачев е завършил Медицина в "Запорожки медицински институт", Украйна, профил Хирургия през 1983 г. Работил в Районна болница-Ихтиман. Придобива специалност по Oбща хирургия. В продължение на 10 години практикува в УМБАЛСМ “Пирогов” – Пластична и възстановителна хирургия и изгаряния. През 2001 г. придобива специалност по "Пластична и реконструктивна хирургия". От 4 г. практикува в МБАЛ ”Скин Системс”. Д-р  Ковачев има няколко специализации в Русия, в Украйна, в Лондон.
 
- Д-р Ковачев, естетичната медицина непрестанно се развива и напредва. Кои са най-новите тенденции в последните години и намират ли вече приложение в България?
 
В естетичната медицина постоянно има нови неща. Както във всяка сфера, така е и при нас. В България се прави всичко ново, което се появи и по света. Тенденциите са към неинвазивните методи за разкрасяване. Имам предвид ендоскопски лифтинг на лицето за изпъване на бръчките, ендоскопско уголемяване на бюста, което от своя страна не е новост, но се използва и все по-често. Техниката в това отношение се усъвършенства все повече, инструментите се променят, за да бъде максимално неизнваивна интервенцията. По този начин помагаме и за по-бързото възстановяване на пациентите.
 
- Има ли начин пациентите да придобият представа как ще изглеждат след извършване на процедурата, на която са се спрели?
 

Да, аз работя с 3D визуализация от една година. Това е американска технология, която е строго патентована и се работи онлайн. Пациентът се заснема в три проекции със специално устройство и чрез сървъра, който е в САЩ, се обработват. Програмата е изключително добре разработена за визуализация на лице и гърди, могат да се разиграват всякакви варианти и пациентът да се види как ще изглежда след операцията. Разбира се, все пак трябва да се има предвид, че това е компютърна графика и служи прекрасно за ориентир и за придобиване на представа. 
 
- Какви процедури извършвате Вие в „Скин Системс”?
 
Извършвам абсолютно всякакви разкрасителни процедури. Единствено все още не присаждам лице, но иначе – фейслифт, браулифт, повдигане на вежди, блефаропластика, ринопластики, гърди, липектомии, абдоминопластика, повдигане на бедра...
 
- А какво най-често искат пациентите?

 
В момента най-често търсят увеличаване на бюста с импланти.
 
- Какви са изискванията към пациентите преди пристъпване към операция за увеличаване на бюста?

 
Най-важното изискване е да се направи консултация с хирург и да се избере най-подходящият имплант. Ние работим със здрави пациенти и за нас е закон да си тръгнат от болницата здрави и по-красиви.
 
Затова вземаме всякакви мерки, за да нямаме усложнения. Правим всякакви изследвания – консултации с анестезиолози, с кардиолози, всичко, което е необходимо. Всичко се прави на място, при нас в болницата. Имаме лаборатория и специалисти, което значително облекчава процеса. Безспорно имаме предимство при всякакви ситуации, тъй като в медицинските центрове няма лаборатории, няма параклинични звена. Много по-трудоемко е за пациента, защото отделно трябва да търси консултация от кардиолог, от анестезиолог, докато при нас всичко се прави на едно място.
 
Болницата предлага по-добри условия и като реанимация, което също е много важно. 
 
- Има ли ограничение във възрастта на пациента, когато говорим за поставяне на гръдни импланти? 
 
Пациентите ни трябва да са пълнолетни. Когато се касае за някоя вродена аномалия, тогава задължително се коригира със съгласието на двамата родители.
 
Имахме една пациентка на 70 години, която дойде да си сложи импланти. Вижте, в пластичната хирургия ние коригираме основно комплекси. Ако човек застане пред огледалото и първото нещо което вижда, например е някаква бенка, това означава, че тя му създава комплекс и трябва да се махне. Когато тя се премахне, на човека му се променя психиката. Така се стараем да повишим качеството на живота на пациентите и те да живеят пълноценно.
 
- Как подхождате към различните пациенти, за да се намери балансът между естетиката и желанието на дамите за по-голям бюст?
 
Да, има случаи, в които човешкото око е ненаситно. Когато правим увеличаване на бюста, трябва да се съобразим с ръста и с обема на гръдния кош на пациентите. Не може на пациент, висок 1,50 м, да се сложи имплант от 700 - 800 кубика. А на висок пациент, ако се сложи малък имплант, тогава не се забелязва и все едно не е опериран. Ако виждам, че някой иска нещо прекомерно, което съм убеден, че няма да изглежда добре, лично аз се старая да го разубедя. В това отношение ми помага и 3D визуализацията, за да нямаме гротескни ситуации. 
 
- Безспорно, колкото и субективно да е, българките са красиви жени. Какво обаче в момента е модерното понятие за красота според наблюденията Ви на база разговори с различни пациенти?
 
Има една статистика, че всяка втора жена иска да си увеличи бюста. Така че можете да си представите за какъв наплив става въпрос. Фактически, откакто измислиха силиконовите импланти, това е едно голямо решение за външността и самочувствието на жената. 
 
Навремето се е слагал физиологичен разтвор в бюста, което не се практикува вече. Но тогава се е използвало за определени срещи, например. После е имало стъклени импланти. Откакто измислиха силиконовия имплант, стана бум в увеличаването на бюста и преодоляването на този комплекс. Факт е, че самочувствието на жената винаги расте с големината на бюста и това се доказва във времето.

 

Skin Systems предлага промоционални оферти за различни процедури

 
- Разкажете ни повече за видовете импланти. Има ли съществена разлика при различните производители?
 
Има голяма разлика между различните импланти. Има серумни импланти, които са пълни с физиологичен разтвор, но те вече не се поставят почти никъде, освен в САЩ. Причината е, че тези импланти трябва да се сменят на 3 - 4 години. В САЩ обаче стандартът на живот е друг и не е никакъв проблем да си сменят имплантите често. В Европа това не се ползва.
 
Имплантите, които ползваме ние в Европа, са изключително здрави и не могат да се спукат. Най-голямата иновация, която имаме, са импланти с чип. Той носи информацията за имплантите и на практика замества необходимостта пациентката да носи със себе си паспорта на своите импланти. Освен това, чипът има и функцията на ориентир за състоянието на импланта при направата на рентгенова снимка.  
 
- Колко е дълъг възстановителният период за различните естетични процедури и кога пациентите могат да се върнат към нормалния си начин на живот?
 

При различните интервенции периодът е различен - от 1 ден до 2 седмици. Най-кратко е възстановяването след увеличаване на устните със собствена мастна тъкан, попълване и оформяне на контура на лицето. За гърдите – около 7 дни. За фейслифт, абдоминопластика и реконструкция на гърди – около 2 седмици.


 Skin Systems предлага промоционални оферти за различни процедури


- За съжаление, все повече дами страдат от злокачествени образувания на гърдите. Правите ли реконструкции на гърди?
 
Да, разбира се, това е основна част от пластичната хирургия. Нямам предвид реконструкции само на гърди, а по цялото тяло – след белези, след изгаряния. Ние се занимаваме с пластична, възстановителна и реконструктивна хирургия. Помагаме с всичко, с каквото можем. Реконструкцията фактически е част от психическото излекуване на пациентите. 
 
- Жените или мъжете са по-суетни според Вас? Имате ли пациенти мъже и какви естетични корекции търсят те най-често? 
 
Мъжете са по-суетни, но по-трудно се решават на операция, защото са по-нежни души. Имаме пациенти мъже, разбира се. Често идват при нас за подмладяване на лицето чрез фейслифт, увеличаване на пениса, удължаване. Правим и липосукции, когато биреното коремче им дойде в повече. Но липосукцията невинаги може да реши подобен проблем, защото зависи от конкретния организъм и кожа. 
 
- Бихте ли разказали повече за липосукцията? Спортът и правилният начин на хранене важни ли са за поддържане на добрата визия?
 
Има няколко вида липосукции. Най-разпространената е микроуейв липосукцията. С вакуум с едни много тънки тръбички се правят тунели подкожно, чрез които премахваме мастната тъкан. Тук искам да отбележа, че липосукцията не е метод за отслабване, а за оформяне на тялото – ако има неравности някъде, ако има паласки. Самата мастна клетка ни е заложена генетично и когато се разруши, тя не може да се възстанови, но това не отменя необходимостта за организма от спорт и правилно хранене, защото тези проблеми не се решават с магическа пръчка.
 
- Skin Systems предлага промоционални оферти за различни процедури. Има ли вече клиенти, които са решили да си направят подарък и за Нова година?
 
Да, имаме много пациентки, които ще посрещнат 2017-та преобразени и с по-добро самочувствие.

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

4753

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !