Omed.bg

Да бъдем горди българи! Да си спомним непобедимите български жени!

 
Да бъдем горди българи! Да си спомним непобедимите български жени!

Има една сентенция, че героите ги помнят, а легендите никога не умират. Ако попитаме Стефка Костадинова или Йорданка Донкова, зад това да бъдеш легенда седят множество тренировки, но ако попитате нас – безспорен талант, уникалност и няколко недостижими цифри! 

Оказва се, че месец август е паметен за България и именно в горещите летни дни точно от Българки се е ковала спортната световна история. Датата е 21 август, годината е 1988-ма. Преди 27 години Йорданка Донкова е била точно на 27, когато поставя световен рекорд в Стара Загора! Тя е световна рекордьорка в дисциплината 100 метра с препятствия - 12.21 секунди! До ден-днешен, никой не е успял да постигне по-добро време от нейното! Само през 1986 г. поставя световен рекорд 4 пъти. Също така притежава рекорда на европейските шампионати - 12.38 секунди, постигнат в същата дисциплина. Олимпийски шампион на летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г, и с олимпийски резултат от 12,38 секунди. Рекордът и е подобрен чак на 7 август 2012 г. на Олимпийските игри в Лондон от австралийката Сали Пиърсън с резултат 12,35 секунди. 
 
Друга безспорна легенда не само в българската, но и в световната история, е Стефка Костадинова! 30 август 1987 г. Световно първенство по лека атлетика в Рим. Ден, който не обещава да бъде запомнен. Колко сме грешали! Стефка Костадинова прави невъзможното - поставя световен рекорд в скока на височина от 209 см. Този рекорд още не е подобрен! 

Може да сме малка държава, може да нямаме много спортисти, но тези, които са се разписали във вечната световна история със своите недосегаеми рекорди, са ни напълно достатъчни да вдигнем гордо очи и да кажем, че непобедимите български жени нямат равни! Че са ни вдъхновявали, прославяли и просълзявали и винаги ще го правят! Защото ни предстоят още много августовски рекорди и още много жени, които гордо да наречем българки!

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

3686

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !