Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Деменцията и синдром на залеза

 
Деменцията и синдром на залеза

Синдромът на залязващото слънце или синдром на залеза има връзки с деменцията, състояние засягащо паметта, личността и способността за разсъждение. Може да засегне човек с деменция. С наближаването на нощта човек може да изпитва нарастващи епизоди на объркване, възбуда и активност. Възбудата и промените в личността които се случват със синдрома на залеза могат да причинят безпокойство и да създадат други предизвикателства за потърпевшия и неговия болногледач.

Някои стратегии за начина на живот и лекарства могат да помогнат за справяне със симптомите и да подобрят способността на човека да спи. Лечението има за цел да гарантира, че потърпевшият няма да изпитва страх или случайно да се наранява.

Симптоми

Изследвания от 2011 г. предполагат, че симптомите на синдрома на залеза обикновено се появяват късно следобед, вечер и през нощта. Те включват промени в поведението и мисленето като например:

Обикновено се проявява заедно с някаква форма на деменция като болестта на Алцхаймер. Но не всеки с болестта на Алцхаймер или деменция ще има синдром на залеза. Изследвания от 2011 г. предполагат, че синдромът на залеза може да ускори умствения упадък на човек с болестта на Алцхаймер.

Синдром на залеза или делириум?

Понякога може да бъде трудно да се направи разлика между синдрома на залеза и делириум (остро състояние на обърканост и промяна в поведението), който е резултат от друго състояние. Възможните причини за делириум включват:

остро състояние на обърканост и промяна в поведениетоПрочети още на: Делириум - остро състояние на обърканост и промяна в поведението | Puls.bg - https://www.puls.bg/aktualno-c-6/delirium-ostro-sstoianie-na-obrkanost-i-promiana-v-povedenieto-n-3351Понякога може да бъде трудно да се направи разлика между синдрома на западния слънце и делириум, който е резултат от друго състояниеВъзможните причини за делириум включват:

Симптомите могат да бъдат подобни на тези при синдрома на залеза, но делириумът обикновено започва внезапно, временен е и не се проявява в определени часове. Синдромът на залеза продължава и става по-изразен следобед и вечер. Някои експерти твърдят, че хората, които развиват синдром на залеза може вече да имат някаква степен на делириум.

Кога да посетите лекар

Независимо от причината, ако човек започне да показва нови признаци на объркване или възбуда някой трябва да потърси медицинска помощ. Те могат да са в състояние което се нуждае от спешна медицинска помощ. Ако изпитват синдром на залеза лекар и други специалисти могат да осигурят лекарства и подкрепа.

Причини

Различни фактори могат да допринесат за синдром на залеза и проблеми със съня според Асоциацията на Алцхаймер на САЩ и Обществото на Алцхаймер на Обединеното кралство. Те включват:

Малко проучване на 36 души установява, че 53% от участниците изпитват раздразнителност, 47,4% имат необичайно нощно поведение и 42,1% показват агресивност. Участниците в проучването също показали:

Рискови фактори

Факторите които могат да увеличат риска от синдром на залеза включват:

Проучване от 2019 г. на 104 души с болестта на Алцхаймер установява, че почти 28% имат синдром на залеза и е по-често сред хората с алел APOEɛ4 и разстройство на поведението на съня при движение на очите.

Съвети за начина на живот

Синдромът на залеза може да бъде предизвикателен както за потърпевшия така и за лицата които се грижат за него, но някои стратегии могат да помогнат за управлението на ситуацията:

Полагащите грижи могат да се възползват от подкрепата на местна или онлайн общност.

Някои средства, които могат да помогнат:

В повечето случаи са необходими повече изследвания, за да се потвърди, че те могат да помогнат.

Лекарства

Ако мерките за начин на живот не помогнат лекарят може да предложи лекарства. Струва си да се отбележи, че те не са гарантирани, че помагат за управлението на синдрома на залеза, а някои могат да имат неблагоприятни ефекти:

Болногледачът трябва да работи с лекар, който да вземе решение за подходящ план за лечение. Ако симптомите се променят или влошат може да се наложи да коригирате плана или да прекратите приема на лекарства. Хората с деменция не трябва да използват никакви лекарства или добавки освен, освен това което техният лекар ги съветва.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

386

реклама

Коментариреклама


Свързани статии