Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Десет често срещани причини за болка в гърдите (мастопатия)

 
Десет често срещани причини за болка в гърдите (мастопатия)

Жените от всички възрасти съобщават, че имат болки в гърдите, известни още като масталгия/мастопатия. Болката може да се появи както преди, така и след менопаузата. Въпреки това тази болка е най-честа през репродуктивните години. Близо 70 процента от жените съобщават за болка в гърдите в даден момент от живота си, но само около 15 процента се нуждаят от медицинско лечение.

Интензитетът и местоположението на болката в гърдите може да се появи и в двете гърди, в едната гърда или в подмишниците. Болката може да варира от лека до тежка и обикновено се описва като изнеженост, парене или стягане на тъканта на гърдата.

Хормоналните промени дължащи се на състояния като менструация, бременност, лактация и менопауза също могат да окажат влияние върху вида на изпитваната болка в гърдата.

Десетте често срещани причини за болка в гърдата

1. Кисти на гърдата. Някои жени имат по-висок риск от развитие на болезнени състояния на гърдата от други. Понякога промените в млечните канали или млечните жлези могат да доведат до образуване на кисти на гърдата. Те могат да се чувстват като бучка в гърдата. Повечето кисти на гърдата се състоят от течност, а не от тъкан. Мехурчета изпълнени с течност, които могат да бъдат меки или твърди. Кистата е различна от тумора и не е ракова. Могат да причинят или да не причинат болка. Тези кисти обикновено се уголемяват по време на менструалния цикъл и отминават след достигане на менопаузата.

2. Медикаменти. Някои лекарства могат да допринесат за развитието на болка в гърдата. Медикаменти, които са свързани с увеличаване на болката в гърдите:

Примери за такива медикаменти са:

При болка в гърдите и употреба на някои от тези медикаменти е необходима консултация с лекаря, за да се прецени дали някой от медикаментите има този ефект.

3. Операция на гърдите. Подлагането на операция на гърдата и образуването на белези може да доведе до болка в гърдата. Тежестта и видът на болката варират при различните случаи и се рлоявяват от безболезнено състояние до силна болка. Тя може да бъде резултат от увреждане на нервите или възпаление. Болката може да засегне повърхността на гърдата или може да бъде дълбока. Тежестта и видът на болката могат да се променят с течение на времето. Скоро след операцията болката може да бъде силна. Дългосрочните ефекти могат да бъдат:

В някои случаи болката може да продължи 6 месеца или повече. Проучване, което проследява жени претърпели операция на гърдата над 6 месеца установява, че като цяло лека болка има тенденция да продължава с течение на времето, умерената болка може да се увеличи и силната болка вероятно да намалее.

4. Костохондрит. Костохондрит или костостернален синдром е възпаление на хрущяла, който свързва ребрата и гръдната кост. Може да възникне при артрит. Артритът в областта на шията или горната част на гърба също може да доведе до болка или изтръпване в гърдите. Може да се случи и с нараняване или физическо напрежение. Понякога може да има подуване. Не е свързано с гърдата, но причинява пареща болка, която може да бъде объркана с болка в гърдата. Това състояние засяга най-често жени над 40 години.

5. Фиброкистозни промени в гърдата. Те може да доведат до това, че едната или двете гърди имат бучки, изнежени и подути. Това се дължи на натрупване на кисти, пълни с течност и фиброзна тъкан. Може да има и изпускане на зърната. Това безобидно състояние не е рядкост при жени на възраст между 20 и 50 години. Не е свързан с по-висок риск от рак на гърдата. Някои промени, които могат да помогнат за намаляване на дискомфорта:

6. Мастит. Болезнена инфекция на гърдата. Най-често се среща по време на кърмене, поради запушен млечен канал. Това обаче може да се случи и в други моменти. Симптомите могат да включват:

Възможностите за лечение включват антибиотици. Някои изследвания свързват употребата на пробиотици с намаляване на нивата на някои бактерии, предполагайки, че това може да бъде полезна възможност за лечение.

7. Неправилно поставен сутиен. Болката в гърдите може да бъде резултат от неправилно поставен сутиен. Сутиен, който е твърде стегнат или твърде хлабав, може да компресира гърдите или да ги остави неправилно подкрепени, което води до дискомфорт. За да проверите дали сутиенът ви пасва правилно:

Носенето на спортен сутиен по време на упражнения също може да бъде от полза.

8. Рак на гърдата. Повечето ракови заболявания на гърдата не причиняват болка. Въпреки това възпалителният рак на гърдата и някои тумори могат да доведат до дискомфорт на гърдата. Консултация с лекар е необходима при:

Болката в гърдите обикновено не е свързана с рак.

9. Навяхване на гърба, шията или раменете. Навяхването или изкълчването в тези части на тялото може да причини болезнени усещания в гърдите. Това може да се случи поради разпределението на нервите в горния торс.

10. Болка в гръдната стена. Редица състояния могат да причинят болка в стената на гърдите. Понякога това може да се чувства така, сякаш идва от гърдата, въпреки че не е така. Честите причини за болка в гръдната стена включват:

Този вид болка може да се разпространи надолу по ръката при движение и да се засили под натиск.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА МЛЕЧНИ ЖЛЕЗИ С ОТСТЪПКА ТУК!

Циклична болка

Цикличната болка варира в зависимост от хормоналните колебания. Симптомите зависят от фактори като менструалния цикъл. Тя представлява 75 процента от болката в гърдите. Често се проявява с фиброкистозни промени, включително бучки и удебелени участъци от тъканта на гърдата. Цикличното подуване, болки в гърдите и тежест са склонни да отзвучават след менструация.

Хормоналните промени по време на бременност и кърмене също могат да доведат до промени в гърдата, включително болка.

https://www.medicalnewstoday.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

459

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !