Omed.bg

Девет симптома за недостиг на желязо в организма!

 
Девет симптома за недостиг на желязо в организма!

 

  Един от жизнено необходимите микроелементи за човешкия организъм е желязото. То влиза в състава на хемоглобина – пигмент в еритроцитите, който осъществява кислород-пренасящата функция на кръвта, миоглобина – участва в структурата на мускулните клетки и редица ензими (цитохроми), които играят роля в имунната защита.

  Основен източник на желязо за човешкия организъм е храната и по-точно  –  месото (в по – големи количества в червеното месо), яйцата, рибата, някои плодове (кайсии, фурми) и в сравнително по-трудно усвоима форма в спанака, копривата и броколите. Дневните нужди от желязо варират според възрастта, пола и здравословното състояния, например децата, бременните и кърмещите жени имат по – големи нужди. Мъжете в активна възраст имат нужда от около 8мг. желязо на ден, а жените – от 18мг.

  При различни състояния е възможно да настъпи недостиг на желязо. Причината може да бъде намален внос на този микроелемент чрез храната (намален прием на месо), повишени нужди на организма (бременни, кърмачки, малки деца) или увеличени загуби, например кръвозиливи от гастроинтестиналния или уринарния тракт, гинекологични заболявания и други. Първоначално настъпва латентен (скрит) дефицит, при който се изчерпват депата от желязо в организма. Той се характеризира с някои неспецифични симптоми и променени лабораторни показатели – намален желязосвързващ капацитет (ЖСК), а по – късно и намалено серумно желязо. Крайният етап е желязо-недоимъчната анемия, която се изявява с ниски нива на хемоглобина и хематокрита.

Ето кои са симптомите на недостиг на желязо в организма:

Умора

  Желязото влиза в състава на хемоглобина, който както беше посочено по – горе има основна роля в кислород-пренасящата функция на кръвта. Този факт обяснява лесната уморяемост при железен дефицит – недостига на кислород за различните тъкани и органи нарушава функцията им и причинява по – лесно изтощаване на организма. Умората е неспецифичен симптом и може да се дължи на много и различни заболявания и състояния, но е и един от признаците на железен недоимък.

Нарушена способност за концентрация

  Мозъкът има нужда от кислород за да осъществява основните си функции и е изключително чувствителен на дефицита му. Той води до нарушения на мисловната дейност и способността за концентрация при недостиг на желязо и ниски стойности на хемоглобина. Разсеяността и неспособността за възприемане на нова информация  може да е симптом на различни заболявания, едно от които е и желязо-недоимъчната анемия.

Бледост на кожата и лигавиците

  Някои хора са с по – светъл цвят на кожата по рождение, но когато бледостта е новопоявил се признак и особено ако е съпроводена и с бледост на видимите лигавици – конюнктиви и устна кухина може да сигнализира за напреднал железен дефицит и анемия. Хемоглобина е пигмента, който придава червения цвят на кръвта и когато количеството му намалее, избледнява и розовия цвят на лигавиците и кожата.

Студени крайници

  Студените ръце и крака са един неприятен симптом, който невинаги прави впечатление на пациентите. Този признак е много чест при недоимък на желязо и анемия. Той е резултат от намаления кислород-свързващ капацитет на хемоглобина и е редно да съобщите на ващия лекар за него, особено ако е новопоявил се симптом.

Главоболие и замаяност

  Недостига на кислород за нервните клетки предизвиква свиване на мозъчните съдове и оток на клетките. Всичко това води до повишаване на вътречерепното налягане и съответно главоболие и замаяност. Желязонедоимъчната анемия, разбира се, не е единствената причина за главоболие, но в съчетание с останалите признаци може да сигнализира на лекаря ви за това заболяване.

Повишен апетит към необичайни храни

  Когато в организма има недостиг на определено вещество или микроелемент може да се появи апетит към необичайни храни или дори към нехранителни продукти, например вар, тебешир, хартия, боя, метал. Този симптом се нарича пика и е много характерен за бременните жени, при кото нуждите от желязо са много високи и често се появява недоимък.

Сърцебиене

  Недостига на кислород за тъканите и органите активира различни компенсаторни механизми. Единят от тях е ускорената сърдечна дейност. Последната може да доведе до екстрасистоли (преждевременни съкращения на сърцето), които се усещат от пациентите, като прескачане. Освен това при прегледа е възможно да се установят сърдечни шумове, които могат да са резултат на напреднала анемия.

Недостиг на въздух

  Задухът е симптом, който се среща при заболявания на различни органи и системи. Ниските нива на хемоглобина водят до нарушена доставка на кислород до клетките и тъканите и може да се прояви с недостиг на въздух при ежедневни физически усилия – изкачване на стълби, домакинска работа или при по-тежки физически натоварвания.

Чупливи нокти и коса

  Ниските нива на желязо и съответно на хемоглобин причиняват нарушения в структурата на косата и ноктите. Те стават значително по – крехки и чупливи. Ноктите придобиват характерна форма – плочката на нокътя става плоска или вдлъбната. Косата започва да капе повече от обикновено и оредява. Този симптом, в комбинация с останалите изброени, може да наведе вашия лекар на мисълта, че страдате от недоимък на желязо.

 

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

3042

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !