Omed.bg
реклама


Диагноза и стадии на рак на дебелото черво

 
Диагноза и стадии на рак на дебелото черво

     Ракът на дебелото черво и ректума се появява когато клетките на дебелото черво или ректума станат анормални и се разрастват неконтролирано. Този растеж на клетките може да наруши функцията на тези органи и заобикалящите ги тъкани и органи.

     Няколко диагностични и скринингови теста позволяват ранно откриване и лечение. Ако бъде открит рано ракът на дебелото черво и ректума е лечим във висока степен. Възрастните трябва да започнат редовен скрининг на 50-годишна възраст. Може да започнете скрининг и по-рано, ако сте на възраст 45 или имате фамилна анамнеза за колоректален рак.

     Тестовете за скрининг и диагностика на рак на дебелото черво и ректума включват следното: тест за фекална окултна кръв, бариева клизма (рентгеново изследване с бариева каша), гъвкава сигмоидоскопия, колоноскопия, виртуална колоноскопия и ДНК тест на изпражненията. Пациентите с рак на дебелото черво и ректума трябва да се обърнат към специалисти в лечението на рак на дебелото черво и ректума. Те ще направят анализ на резултатите и определяне стадиите на заболяването.

     Дали е рак? Ако вашият гастроентеролог е открил и отстранил подозрителен вид полип по време на колоноскопията нормално е да изникнат много въпроси докато очаквате и получите окончателни резултати от теста.

Виж всички изследвания за дебело черво с отстъпка!

Какво трябва да знаете за първите стъпки на диагностика и определяне стадиите на рак на дебелото черво?

     Повечето колоректални ракови заболявания започват като полипи на дебелото черво, анормални израстъци в стената на дебелото черво. Някои полипи могат да се развият в рак, ако не се лекуват за дълго време (обикновено най-малко 10 години).

     Много полипи не са ракови. За раковите полипи съществуват ефективни възможности за лечение, методи за отстраняване на раковите израстъци и лечение на симптомите, за да можете да се чувствате по-добре и да водите пълноценен живот. Навременното лечение на рака на дебелото черво е най-добрият Ви шанс за възстановяване.

     Скринингът е от решаващо значение за откриване на рак, тъй като повечето колоректални ракови заболявания не причиняват симптоми в ранните етапи. Много пъти лекарите първо забелязват рак на дебелото черво по време на рутинна скринингова колоноскопия.

Колоноскопия. По време на колоноскопията:

1.Вашият гастроентеролог използва гъвкава тръба с камера в края, за да разгледа вътрешностите на дебелото черво. Може да Ви предоставят успокоителни медикементи преди процедурата, така че да сте спокойни и да не се притеснявате.

2. Ако се открият полипи на дебелото черво лекарите могат да ги отстранят по време на процедурата.

Необичайни симптоми и диагноза рак на дебелото черво

     Вашият лекар може да назначи колоноскопия или друг тест (като компютърна томография), за да изследва определени симптоми, които биха могли да насочат към колоректален рак. Най-честият признак на рак на дебелото черво са промените в червата.

Виж всички изследвания за колоноскопия с отстъпка!

     Въпреки, че много други често рутинни здравословни проблеми могат да причинят промени в червата посетете Вашия лекар за задълбочена оценка, ако имате:

Стадии на развитие на рака на дебелото черво

     Ако вашият гастроентеролог определи, че полипа на дебелото черво е раков може да се наложат допълнителни тестове за образна диагностика, като Компютърна томография, за да се потвърди и евентуално определяне на стадиите на рака. Така се прави преценка докъде ракът се е разпространил. Това ще помогне за определяне на лечението.

Етап 1 и 2 на рак на дебелото черво: ограничен в стената на дебелото черво

Етап 3 рак на дебелото черво: разпространил се до близките лимфни възли

Етап 4 рак на дебелото черво: разпространил се в далечни органи като черен дроб или бели дробове

     Лекарите често препоръчват операция за лечение на рак на дебелото черво. Въпреки, че операцията може да бъде ефективно лечение за мнозина с колоректален рак важно е да потърсите опитен лекар за вашия конкретен случай.

https://www.hopkinsmedicine.org

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

785

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !