Omed.bg

Дълбаенето на зъбите вече не е задължително! Лекуват кариес с течности и лак

 
Дълбаенето на зъбите вече не е задължително! Лекуват кариес с течности и лак

Всеки мечтае да може да спре развитието на кариеса, а процесът на разрушаване на зъба да се върне обратно. Денталните лекари от клиниката към университета в Аахен (Германия) съобщават, че подобен сценарий е напълно възможен и че работата със зъболекарската машинка вече не е задължителна. Те твърдят, че има три вида мерки, които трябва да бъдат предприети при развален зъб – неинвазивни, микроинвазивни и инвазивни. Което означава, че колкото по-рано бъде открит кариесът, толкова по-малка част от зъба ще бъде пожертвана.

При неинвазивната терапия върху повредения зъб се нанася флуориден лак. Практиката е тествана в Австралия, а резултатите са обнадеждаващи. Оказва се, че лакът, съчетан със специално миене на зъбите и ограничаване на сладките напитки и закуските между основните хранения, намалява значително развитието на кариеса, а необходимостта от поставяне на пломби се редуцира с 30 до 50 на сто. Зъболекарите твърдят, че са необходими между 4 и 8 години, за да стигне кариесът от емайла до вътрешността на зъба. Което означава, че има достатъчно време, за да бъде обработен и да се запази целостта на зъба.

За радост на всички, които не обичат стоматологичните столове, се оказва, че дори когато щетите върху зъба са по-големи, не е задължително да се дълбае с машинката. Лекарите вече работят с изкуствена течност за „инфилтрация на кариеса“. Как действа тя? Течността прониква в порите на зъба и спира разрушаващото действие на киселините. Съчетана със здравословно хранене, почистване на междузъбното пространство и приемане на флуор, процедурата забавя значително развитието на кариеса, а заедно с него и нуждата да ни дълбаят зъбите с машинка.

Зъболекарите предупреждават пациентите, които избират микроинвазивната терапия, че е много важно развитието на кариеса да бъде оценено правилно и че това става най-добре с рентгенова снимка. Освен това третирането с изкуствената течност е подходящо за трудно достъпни части на зъбите. В останалите случаи е добре да се използва флуоридният лак.

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

83536

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !