Omed.bg
реклама


Дълбаенето на зъбите вече не е задължително! Лекуват кариес с течности и лак

 
Дълбаенето на зъбите вече не е задължително! Лекуват кариес с течности и лак

Всеки мечтае да може да спре развитието на кариеса, а процесът на разрушаване на зъба да се върне обратно. Денталните лекари от клиниката към университета в Аахен (Германия) съобщават, че подобен сценарий е напълно възможен и че работата със зъболекарската машинка вече не е задължителна. Те твърдят, че има три вида мерки, които трябва да бъдат предприети при развален зъб – неинвазивни, микроинвазивни и инвазивни. Което означава, че колкото по-рано бъде открит кариесът, толкова по-малка част от зъба ще бъде пожертвана.

При неинвазивната терапия върху повредения зъб се нанася флуориден лак. Практиката е тествана в Австралия, а резултатите са обнадеждаващи. Оказва се, че лакът, съчетан със специално миене на зъбите и ограничаване на сладките напитки и закуските между основните хранения, намалява значително развитието на кариеса, а необходимостта от поставяне на пломби се редуцира с 30 до 50 на сто. Зъболекарите твърдят, че са необходими между 4 и 8 години, за да стигне кариесът от емайла до вътрешността на зъба. Което означава, че има достатъчно време, за да бъде обработен и да се запази целостта на зъба.

За радост на всички, които не обичат стоматологичните столове, се оказва, че дори когато щетите върху зъба са по-големи, не е задължително да се дълбае с машинката. Лекарите вече работят с изкуствена течност за „инфилтрация на кариеса“. Как действа тя? Течността прониква в порите на зъба и спира разрушаващото действие на киселините. Съчетана със здравословно хранене, почистване на междузъбното пространство и приемане на флуор, процедурата забавя значително развитието на кариеса, а заедно с него и нуждата да ни дълбаят зъбите с машинка.

Зъболекарите предупреждават пациентите, които избират микроинвазивната терапия, че е много важно развитието на кариеса да бъде оценено правилно и че това става най-добре с рентгенова снимка. Освен това третирането с изкуствената течност е подходящо за трудно достъпни части на зъбите. В останалите случаи е добре да се използва флуоридният лак.

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

84417

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !