Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Емоциите по време на бременността – периодът с всички нюанси на женската емоционалност!

 
Емоциите по време на бременността – периодът с всички нюанси на женската емоционалност!


   Бременността е период, очакван и мил за всяка жена. Когато бебето е чакано и желано, тогава износването му се превръща в приказка за жената и за любимия й мъж. Мисълта за създаването и грижата за новия живот създават безкрайно щастие за младото семейство. Бременността е период на една огромна палитра от емоции. Това е моментът, в който женската емоционалност разкрива и проявява цялата си същност, заради сензитивността на жената през тези месеци.

Първият трепет – установяването на бременността.

   Новината за бременността и нейното потвърждаване е момент, който жената ще помни цял живот. Вълнението покрай съмненията, дали се е случило. Очакването на първите резултати. Всички тези трепети създават богатство от емоции. Дори и бебето да е нещо планирано и желано, то новината за неговото съществуване винаги създава известен шок. Нормално е първите емоции да са разнополюсни и да включват както безкрайно щастие, така и стрес. На всяка жена й трябва известно време, за да свикне и да приеме мисълта, че вече в нея се развива нов живот и ще става майка.

Споделянето на новината – красиви вести са причина за удвояване на щастието.

   Разбира се, че щастието е двойно когато го споделиш. Споделянето на тази новина с любимия мъж, със семейството и с най-близките, увеличава още повече силата на момента, защото радостта в очите на околните зарежда още повече жената. Оставете новината за бременността за най-любимите ви и близки хора. Направете така, че да сте сигурни в радостта и положителната енергия на всички, с които ще споделите новината. В такъв момент жената се нуждае от приемане и подкрепа. Позитивната и любяща енергия е добре дошла!

Първите месеци – новият живот се развива! И дори има признаци за това!

   Първите прегледи, първите ехографски снимки на детето, първите движения. Вълнуващо и интересно както за майката, така и за таткото. През първите месеци обаче се появяват и първите явни „симптоми“ на бременността. Още със зачеването започва една каскада от хормонални и структурни промени в майчиния организъм. Всичко това е свързано с дискомфорт, който всяка жена усеща по различен начин. При повечето жени бременността протича в началото с гадене и повръщане, с времето започва тежестта след нахранване, може да има и болки. Освен това хормоналните промени и сензитивността на жената са причина за нейната по-изразена емоционалност, която може да се проявява в двете крайност – от радост и смях до раздразнение, тревоги, плач и напрегнатост.

Тялото се променя много бързо – ами сега?

   Всяка жена е наясно с промените, които ще настъпят по време на бременността, но всичко това се случва прекалено бързо и не винаги времето дава шанс за адаптация към процеса. Това може да създаде тревоги на жената. В тези моменти е много важна любовта и подкрепата на семейството и близките.

Страхове, тревоги и притеснения за собственото здраве и за това на детето.

   Жената иска най-доброто за своето дете и знае, че нейният организъм сега е средата му за живот и развитие. Страховете да не се случи нещо със собственото здраве или с това на детето ангажират мислите на всяка бременна жена. Трябва да запомните това, че тревогите и излишните страхове създават стрес както за ума, така и за тялото и щом те са неоправдани, е добре да се справите с тях и да ги овладеете до колкото можете. Топлите и любящи мисли ще са много по-полезни за вас и за бебето, отколкото тревожните и негативни. Ако има нещо, което ви притеснява и тревожи, свързано със здравословното ви състояние и с протичането на бременността, винаги може да се обърнете към вашия акушер-гинеколог.

Раждането – трябва ли да се притеснявам?

   Раждането е процес, който протича различно при всяка една жена. Всички свързани въпроси с него задължително обсъдете с лекаря, който следи бременността. По този начин ще сте по-спокойна за протичането му, а и не забравяйте, че всички майки са минали по този път.

   Във всеки един труден момент за жената идват на помощ любимите й хора, които да й подарят подкрепата и любовта си.

Наслаждавайте се на всяка минута!

   Тези 9 месеца са различни и красиви. Изживявайте ги с удоволствие и наслада. Това е период, в който ще имате повече време за себе си и за любимите си занимания. Прекарвайте времето си в приятни и зареждащи моменти. Почивка, разходки, четене, общуване с други бъдещи или вече настоящи майки – това са все неща, които ще ви носят радост и спокойствие.


Автор: Лилия Илиева

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

3801

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !