Omed.bg

Ето защо в никакъв случай не трябва да използвате клечки за уши!

 
Ето защо в никакъв случай не трябва да използвате клечки за уши!

Хиляди хора по света използват клечки за уши за своята ушна хигиена. Навик, който се оказва не чак толкова добра идея.

Стряскащо видео показва защо не трябва да използвате клечките за уши за почистване на ушите си. В него се вижда как лекар изважда стар памучен тампон от ухото на пациент.

Това се оказва много честа причина за болки в ухото и спешна нужда от медицинска помощ. Но въпреки многократните предупреждения от здравните специалисти, милиони продължават да използват клечки за уши.

А клечките за уши реално почистват само видимата част на ухото – ушната мида и отворът. Така реално ушната кал продължава да стои в ухото ви. Тя не е мръсотия, а секрет от потни жлези.

Специалистите са категорични, че за да почистите ушите си, е необходимо само да ги почистите с пръст след баня. Така ще изкарате течащата ушна кал. Ако допълнително почистите ушите си с клечки от памук, само ще набутате навътре ушната кал, а това може да доведе до възпаление и болки.

Въобще, като цяло, не трябва да поставяме нищо в ухото си, тъй като може да увреди тъпанчето и да доведе до оглушаване. Разтвор от солена вода е прост и ефективен метод за промиване на натрупванията по ушите. Просто нанесете няколко капки и изплакнете.

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

5126

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !