Omed.bg
реклама


Гениталният херпес! Какво представлява и как да се предпазим от него?

 
Гениталният херпес! Какво представлява и как да се предпазим от него?

 

  Гениталният херпес е едно от най – често срещаните полово предавани заболявания. То представлява инфекциозно заболяване, което има хронично рецидивиращ ход, тоест протича със затихване до пълно изчезване на симптомите за определен период от време, след което отново се появяват, но в по – лека форма. Причинителят на заболяването е херпес вируса, който съществува като два отделни типа – тип 1 и тип 2. В около 90 – 99 % от случаите, причинителят на гениталния херпес е тип 2, а в останалите случаи – тип 1.

Как става заразяването?

  Основният механизъм на заразяване с херпес вирус тип 2 е половият и по - точно генитално – гениталният, в по – редки случаи – орално – генитален. Първоначално вируса попада в клетките на гениталната лигавица и се размножава в тях. След това той мигрира по израстъците на сетивните нервни клетки и попада в коренчетата на гръбначномозъчните нерви, където остават в латентно („спящо”) състояние. Това означава, че вирусът не се размножава, не предизвиква оплаквания у заразения, но и не се повлиява от медикаменти.  Под въздействитео на провокиращи фактори като повишаване на температурата, менструация, стрес, вируса се активира и предизвиква характерни оплаквания.

  Вторият механизъм на заразяване с херпесния вирус е вертикалният – тоест предаването от майката на плода по време на раждането.

Какви са симптомите?

  След инкубационен период от 2 до 10 дни (периода,необходим за размножаването на вируса и появата на първите симптоми) се появяват и първите оплаквания, характерни за заболяването. Те са различни в зависимост от това дали организмът се е срещал и преди (вторична инфекция) или се среща за първи път с вируса и няма изработени антитела срещу него (първична инфекция). При първична инфекция първоначално се появява усещане за парене, сърбеж, в някои случаи и болка. След това се появяват червеникави петна, които при липса на лечение се покриват с малки мехурчета, които след време се пукат, като оставят разязвявания, покриващи се с корички. При вторична инфекция, симптомите са значително по – леки.

Генитален херпес и бременност

  Заразяването на плода с вируса обикновено става по време на раждането и в много редки случаи вътреутробно. Шанса за заразяване на детето е много по – висок, когато майката е с първична инфекция, тъй като тя все още няма изработени антитела срещу него и броя на вирусите е много по – голям. Заразяването става при преминаването на плода през родовите пътища, по които има характерните за вируса лезии. Симптомите на детето се появяват няколко дни след раждането. Те могат да бъдат кожни и органни. За да се предпази плода, родилките с активна инфекция са показани за цезарово сечение.

Лечение и профилактика

  Лечението на заболяването се провежда от венеролог, като се използва препарата ацикловир и други противовирусни медикаменти. Важно е лечението да започне в първите 72 часа от появата на симптомите, за да бъде ефикасно. На пациентите трябва да бъде разяснено заболяването, лечението му, риска от заразяване на партньора и предпазните мерки, които е редно да се предприемат.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

4302

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !