Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Германският вирусолог Кристиян Дростен за COVID-19: „Имаме толкова малко смъртни случаи, защото правим много лабораторна диагностика“

 
Германският вирусолог Кристиян Дростен за COVID-19: „Имаме толкова малко смъртни случаи, защото правим много лабораторна диагностика“

Федералният министър на образованието и научните изследвания заедно с вирусолога от Charité и правителствен съветник в Берлин Кристиан Дростен коментира сравнително ниската смъртност в резултат на коронавируса в Германия и представя нова изследователска мрежа.

„Имаме толкова малко смъртни случаи, защото правим много лабораторна диагностика“, казва Кристиан Дростен

В Германия в момента се правят над половин милион тестове за коронавирус всяка седмица. Страната е започнала да тества по-рано от други страни засегнати от пандемията. "Това е така защото в Германия имаше повече време за подготовка на тестовете, преди да има много случаи на коронавирус", казва Изпълнителният директор на Charité Хейо Кромер.

Андреас Гасен от Националната асоциация на задължителното здравно осигуряване (KBV) съобщава на пресконференция, че в Германия са проведени 410 000 теста от 9 март. Възможни са 360 000 тестa седмично. Ще има и капацитет за изпитване в университетски лаборатории, които не са обхванати от KBV.

Самите тестове не намаляват броя на смъртните случаи. Все пак повече тествани хора дават по-точна картина на цялостната ситуация. Големият брой нерегистрирани случаи изкривява картината към висока смъртност. Особено когато хората са силно засегнати от болестта. Ако от друга страна много хора с леки симптоми и леко протичане на болестта са включени в статистиката, смъртността спада пропорционално.

Това съотношение обаче може да се промени бързо. Един поглед към Италия показва как се измества статистиката когато се правят тестове, особено на пациенти с тежки симптоми.

На пресконференция в Берлин лекарите са представили новата изследователска мрежа заедно с Федералния министър на образованието и научните изследвания Аня Карличек. Според министъра тази "Национална работна група" трябва да разработи най-ефективните идеи и стратегии, за да защити пациентите възможно най-добре. Това е ново сдружение на Федералното министерство на образованието и научните изследвания, научните мрежи и университетските клиники. Според  Карличек е имало обаждане от канцлера, който поискал сега силите да бъдат обединени.

Федералното министерство на образованието и научните изследвания иска да бъде деблокиран пакет от 150 милиона евро за създаването на мрежата. Съответно клиниките трябва да обменят опит относно своите планове за действие при справяне с пандемията. Освен това се търси компилация на данните за всички пациенти с Covid-19, за да се получи представа за медицинската история и здравословното състояние на пациента.

Инициаторите - изпълнителният директор на Charité Хейо Кромер и директорът на вирусологията Кристиан Дростен се надяват със събирането на данни да получат представа за контрола на пандемията, разработването на ваксините и хода на лечението. "Университетските клиники са особено близо до болните и до изследванията", казва Дростен. Заедно с други изследователски мрежи и политиката може да се реагира по-бързо на текущото развитие.

Според вирусолога Кристиан Дростен ограниченията за обществения живот трябва да бъдат премахнати постепенно в подходящ момент. „Разбира се, че трябва да излезете от там“, казва Дростен, без да посочва конкретен момент от време. Трябва да се изясни къде и за кого това трябва да се приложи първо. За това работим заедно с науката, необходими са прогнози на модела. Само изолирането на рискови групи като възрастните хора не работи.

https://www.spiegel.de      


Картата може да се отвори от тук.
Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски,  прегледи от тук

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

5192

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !