Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Главоболието през първия триместър на бременността

 
Главоболието през първия триместър на бременността

     В началото на бременността e нормално  жената да изпитва главоболие от време на време. Контролирането и овладяването на главоболието е особено сложно през първия триместър, когато трябва да избягвате прием на лекарства. Независимо дали главоболието е причинено от стрес, притеснение и напрежение или се дължи на мигрена трябва да имате в предвид някои неща.

Причини за главоболието

     Точната причина за главоболие не винаги е ясна. През първия триместър промяната на хормоналните нива и кръвното налягане може да играе роля. Притъпената болка и цялостното главоболие може да се прояви с умора и напрежение на очите. Синусовото главоболие може да е по-вероятно поради запушен нос и хрема, които са често срещани в ранна бременност. Чувството на глад и ниските нива на кръвна захар също могат да предизвикат главоболие. Жените, които внезапно спират сутрешното си кафе и газираните напитки могат да изпитат главоболие от спирането приема на кофеин. Тези които също страдат от гадене и повръщане в ранна бременност може да се дехидратират, което е възможно да доведе и до главоболие.

     Мигренозното главоболие е често срещан вид главоболие при бременност. Болезнените пулсации при състоянието на главоболие обикновено се усещат от едната страна на главата и са резултат от разширяване на кръвоносните съдове в мозъка. Понякога това състояние е придружено от гадене, повръщане и чувствителност към светлина. Малък процент жени имат мигрена с аура (зрителни сензорни нарушения като например виждат светкавици). Също така усещат изтръпване в ръцете и краката.

Кога трябва да се притеснявате?

     Когато главоболието е силно или просто не отшумява, имате виене на свят, замъглено зрение или промени в зрителното си поле трябва да се свържете с Вашия лекар. Главоболието понякога може да бъде свързано с проблеми с кръвното налягане при бременност. Ако те са постоянни или тежки и се случват след 20-та седмица на бременността уведомете Вашия лекар. Въпреки, че инсултите по време на бременност са редки мигрената може да увеличи този риск за бременната жена. Ако имате мигрена непременно споделете с Вашия лекар.

Какво може да направите за главоболието?

За овладяване и контролиране на главоболието следвайте следните стъпки:

     Повечето жени имат по-малко главоболие по време на бременност особено след първия триместър. При жените, които са със състояния на мигрена често се установява, че имат подобрение по време на бременност.

https://www.hopkinsmedicine.org/health

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

2053

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !