Omed.bg
реклама


Гонорея! Как се различава симптоматиката при двата пола?

 
Гонорея! Как се различава симптоматиката при двата пола?

 

  Гонореята представлява полово – предавано заболяване, известно още като трипер, което се причинява от бактерията Нейсерия Гонорее (гонококи). Те не са издръжливи във външната среда, но в човешкия организъм са много устойчиви, издържат дори при температура от 40 градуса. Имат афинитет към епителните клетки на уретрата и маточната шийка и следователно това са най – засегнатите от тях структури.

  Човек няма нито вроден, нито придобит имунитет срещу гонококите, но има случаи, в които хора, имали полов контакт с болни от гонорея все пак не заболяват. Това може да се обясни с по - високия индивидуален имунитет и устойчивост. Протичането на заболяването има определени разлики и особености при двата пола. Ето кои са те:

Гонорея при мъжа

  Гонореята при мъжете може да протече в остра и хронична форма, в зависимост от това се различава и симптоматиката. Заболяването започва след изтичането на така наречения инкубационен период (периода, който е необходим за да се размножат бактериите и да се появят първоначалните оплаквания). Острата форма протича с парене, сърбеж и зачервяване на главичката на члена, от който изтича обилен жълто – зеленикав, гъст секрет. Впоследтсвие се появяват и болезнени нощни ерекции.

  Хроничните форми се развиват ако не е проведено лечение или е непълно, след 6 – 8 седмици. В днешно време те са редки. Протичат по – вяло, сърбеж и парене обикновено липсват, а секрецията е ограничена до една мътна капка при първото сутрешно уриниране. В случай, че не се лекува гонореята при мъжа може да доведе до сериозни  усложнения. Те включват баланопостит (възпаление на главата на пениса и препуциума), възпаление на жлезите около уретрата, на надсеменника, на кавернозното тяло и простатит. Простатитът (възпаление на простатата) може да протече остро и хронично. Острият се характеризира повишена температура, отпадналост, силни болки в аналната област, а при хроничният симптомите са по – слабо изразени, но може да доведе до стерилитет.

Гонорея при жената

  При жените острото протичане на гонореята, характеризиращо се с парене, щипене, коремни болки и обилен секрет е рядкост. В по голямата част от случаите при тях това заболяване протича хронично. Други особености са това, че се засяга не само уретрата, а и други структури – маточна шийка, ректум, фаринкс. В 70 % от случаите протичането на заболяването при тях е безсимптомно, което допринася за разпространяването му. В голяма част от случаите се развиват усложнения – възпаление на жлезите около уретрата и възпалителна болест на таза, която е сериозно усложнения и може да доведе до стесняване на маточните тръби и стерилитет.

  Гонореята при родилки е опасна, тъй като по време на раждането, когато детето преминава през родовия канал, то се заразява, като обикновено се засягат очите му. Развива се гнойно възпаление, което при липса на лечение води до слепота.

Лечение и профилактика

  Гонореята е сериозно заболяване, което може да доведе до стерилитет и при двата пола. Лечението му се провежда от дермато – венеролог. То включва продължително антибиотично лечение и подходящ хигиенно – диетичен режим. По време на активната фаза на заболяването засегнатите трбва да бъдат поставени под карантина. Презервативът не е сигурна предпазна мярка. Болните се диспансеризират и проследяват през определен период от време.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

5442

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !