Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Гъбички по ноктите! Какво е Онихомикоза и методи за лечение?

 
Гъбички по ноктите! Какво е Онихомикоза и методи за лечение?

Гъбичната инфекция на ноктите (онихомикоза) е едно от най-често срещаните състояния при редица пациенти от възрастовия контингент. Клинично се проявява с обезцветяване и удебеляване на ноктите и разпадане по ръбовете,като се ангажират предимно ноктите на краката.

Диагностика:

Диагностиката на онихомикозата се поставя след клиничен преглед от специалист дерматолог в клиниката и включва директна микроскопия и културелно изследване.

Директна микроскопия: провежда се с 20% KOH, Chlorazol black или синьо-черно мастило на Parker на материал от засегнатия нокът. Това е скринингов метод за диагностика, доказващ или отхвърлящ диагнозата онихомикоза на ноктите. Клиника ЕвроДерма разполага с подходяща апаратура,както и с екип,който има необходимия опит и обучение.

Културелно изследване: прави се посявка на част от засегнатия нокът върху хранителна среда. Вземането на посявка и диференцирането на конкретния причинител е особено важно при засягане на ноктите, тъй като там често се налага прием на перорални медикаменти. Същото важи и преди започване на лазерно лечение на ноктите, за да се определи дали даденият микроорганизъм е податлив и се влияе от такава терапия.

След получаване на резултатите от предприетите изследвания се пристъпва към лечение. Важно е да се премахнат и предотвратят предразполагащите фактори при различните видове гъбични инфекции.

Терапията на гъбичната инфекция по ноктите бива:

Клиника ЕвроДерма разполага с АLMA лазерна система, която комбинира двете лазерни технологии, осигурявайки безопасно, ефективно и неинвазивно решение на проблема с гъбички по ноктите. Процедурата се извършва от специалист дерматолог, като броя процедури и интервала между тях е съобразен е с индивидуалните особености на пациента. Обикновено процедурите се провеждат през 3 седмици,като продължителността им варира в зависимост от броя на засегнатите нокти ,които ще се третират. След 4-6 процедури се провежда контролно микологично изследване и се продължава локалната или системна терапия.

В клиниката се провежда и лечение на онихомикоза със студения лазер LUNULA-първи и единствен с FDA сертификат за лечение на онихомикоза-без абсолютно никаква болка, само 4 процедури веднъж месечно, без лечение през устата. По данни от клинични проучвания се наблюдава 89% изчистване за период от 6 месеца, независимо от вида на причинителя!

Автор: д-р Д.Котиркова, Клиника ЕвроДерма

 

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

175

реклама

Коментариреклама


Свързани статии