Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Хигиена и диететика на бременността! Какво трябва да знаем?

 
Хигиена и диететика на бременността! Какво трябва да знаем?

 

  Бременността е един физиологичен период, неизменна част от живота на почти всяка жена, през който в нейния организъм в продължение на девет месеца расте и се развива плода. По време на  бременността в женското тяло протичат редица промени, които  не създават особени проблеми и дискомфорт при добра адаптация към тях. За да бъде налице последната е необходимо бременната жена да спазва определен хигиенно – диетичен режим. Ето в какво се състои той:

Физическа активност

  При една нормално протичаща, без усложнения бременност, няма нужда да се ограничава физическата активност на жената и противно на някои схващания, тя да прекарва тези девет месеца предимно на легло. През първото тримесечие тя спокойно може да ходи на работа (стига последната да не е свързана с усилено физическо натоварване) и да извършва обичайната за ежедневието си физическа активност. Доказано е, че залежаването влияе неблагоприятно, както върху състоянието на плода, така и върху това на майката, като влошава функцията на дихателната, сърдечносъдовата и гастроинтестиналната система и има негативен ефект върху плацентарния кръвоток. Сутрешните и следобедните разходки влияят добре върху организма на бременната жена.

Облекло

  Най – важното за женското облекло по време на бременността е да не се носят дрехи, които притискат корема. Предпочитат се леки, естествени материи  – памучни, ленени, които да не дразнят кожата. Важно е да се избегне както прегряването, така и преохлаждането. Стегнатите панталони и всичко, което притиска долните крайници също тябва да се избягава, тъй като се нарушава дренажа на кръвта и се увеличава риска за развитие на разширени вени, които често се срещат при бременните.

Лична хигиена

  Къпането не бива да се ограничава през нито един от периодите на бременността, дори напротив, личната хигиена на жената трябва да бъде на достатъчно високо ниво. Водата не трябва да е нито прекалено топла, нито прекалено студена, тъй като резките температурни промени може да предизвикат маточни контракции. Ваните не се препоръчват заради опасността от навлизане на инфекция в родилните пътища. Абсолютно необходимо е поддържането на добра хигиена на гърдите, които търпят промени –  препоръчва се да се измиват добре с вода и сапун.

Интимна хигиена

  През бременността гениталният флуор става знчително по – обилен, особено през последните месеци. Нормално той е прозрачен или белезникав със слаба миризма. При промяна на цвета, количеството и миризмата му е необходимо да се направи микробиологично изследване и при налична инфекция да се лекува. Поради засиления генитален флуор хигиената на влагалището и аналната област е абсолютно необходимо. За да се чувства по – комфортно бременната може да използва и тънки ежедневни превръзки. Влагалищните промивки и душове са противопоказани, тъй като е възможно да предизвикат контракции и съответно да увеличат риска от аборт и преждевременно раждане.

Полов живот

  Много жени се въздържат от полови контакти по време на бременността, тъй като се притесняват да не навредят на бебето си. Всъшност сексът при бременни не е противопоказан, но е важно да се избягва прекомерния натиск върху коремната стена. При жени предразположени към аборт и преждевременно раждане се препоръчва въздържание, тъй като проучванията показват, че по време на оргазъм се стига до трайна маточна контракция, която може да влоши състоянието на плода. Половият живот по време на бременността повишава риска от проникване на инфекция към горните отдели на влагалището и маточната шийка.

Хранене

  Вече е остаряло схващането, че „бременната трябва да яде за двама”. Прекаляването с храната би довело до затлъстяване, което има неблагоприятни ефекти както върху бъдещата майка, така и върху детето. Вярно е, че плода нараства благодарение на хранителните вещества, които организма на майката му предоставя, но въпреки това не е необходимо съществено увеличение на калорийния прием през първото тримесечие. През втория триместър е желателно дневния калориен прием да се увеличи с 300 до 350 килокалории над обичайните за денонощие 2000 калории, а в последни триместър се добавят до 500 килокалории на ден. 50 – 60 % от калорийния прием тябва да е за сметка на въглехидратите, 25 – 35 % мазнини и около 25 % протеини. Важен е също така приема на достатъчно витамини и микроелементи и по – специално на калций, желязо и магнезий, фолиева киселина, витамин С и витамини от В коплекс.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

2973

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !