Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Хиперхидроза (обилно потене) - какво трябва да знаем

 
Хиперхидроза (обилно потене) - какво трябва да знаем

Хиперхидрозата известна също като полихидроза или судорея е състояние характеризиращо се с прекомерно изпотяване. Изпотяването може да засегне само една определена област или цялото тяло. Въпреки, че не е животозастрашаващо то може да бъде неудобно и да причини смущение и психологическа травма.

Видове хиперхидроза

Прекомерното изпотяване свързано с хиперхидроза обикновено е най-активно в ръцете, краката, подмишниците и слабините поради относително високата концентрация на потните жлези.

Хиперхидрозата може да присъства от раждането или да се развие по-късно в живота. Въпреки това повечето случаи на прекомерно изпотяване обикновено започват започват през юношеството и тийнейджърските години.

Състоянието може да се дължи на основно здравословно състояние или да няма видима причина:

Първична идиопатична хиперхидроза: „Идиопатична“ означава „с неизвестна причина“. В повечето случаи хиперхидрозата е локализирана.

Вторична хиперхидроза: Човек се изпотява твърде много поради основно здравословно състояние като затлъстяване, подагра, менопауза, тумор, отравяне с живак, захарен диабет или хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза).

За някои засегнати симптомите на хиперхидроза са толкова тежки, че става неудобно причинявайки дискомфорт и безпокойство. Могат да бъдат засегнати изборът на кариера, заниманията през свободното време, личните взаимоотношения, представата за себе си и емоционалното благосъстояние. За щастие има няколко начина които могат ефективно да лекуват симптомите. Най-голямото предизвикателство при лечението на хиперхидроза е, че значително голям брой хора не търсят медицинска помощ било поради смущение, било защото не знаят, че съществува ефективно лечение.

Симптоми

Хиперхидрозата се определя като изпотяване което нарушава нормалните дейности. Епизодите на прекомерно изпотяване се случват поне веднъж седмично без ясна причина и оказват влияние върху социалния живот или ежедневните дейности. Признаците и симптомите на хиперхидроза могат да включват:

Хората с хиперхидроза могат да получат:

Експертите не са сигурни защо, но прекомерното изпотяване по време на сън не е често срещано при хора с първична хиперхидроза (типът, който не е свързан с някакво основно медицинско състояние).

Причини

Причините за първичната хиперхидроза не са добре разбрани. Изглежда, че първичната хиперхидроза има генетичен компонент. От друга страна вторичната хиперхидроза има дълъг списък с известни причини.

Причини за първична хиперхидроза

Смятало се е, че първичната хиперхидроза е свързана с психическото и емоционалното състояние на пациента, че състоянието е психологическо и засяга само стресирани, тревожни или нервни хора. Изследвания обаче показват, че хората с първична хиперхидроза не са по-склонни към чувство на безпокойство, нервност или емоционален стрес отколкото останалата част от хората когато са изложени на същите причини. Всъщност е обратното - емоционалните и психически чувства изпитвани от много пациенти с хиперхидроза се дължат на прекомерното изпотяване.

Проучванията също така показват, че определени гени, играят роля при хиперхидроза което прави по-вероятно да бъде наследена. По-голямата част от пациентите с първична хиперхидроза имат брат или сестра или родител със заболяването.

Причини за вторична хиперхидроза

Диагноза

Първоначално лекарят ще опита да изключи всички основни състояния като свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) или ниска кръвна захар (хипогликемия) като поръча изследвания на кръв и урина. Пациентите ще бъдат попитани за моделите на тяхното изпотяване:

На пациента може да се зададат поредица от въпроси или да се наложи да попълни въпросник за въздействието на прекомерното изпотяване. Въпросите могат да включват:

Тест за терморегулаторна пот: прах който е чувствителен към влага се нанася върху кожата. Когато се появи прекомерно изпотяване при стайна температура прахът променя цвета си. След това пациентът е изложен на висока температура и влажност на специално място за потене което предизвиква изпотяване по цялото тяло. Когато са изложени на топлина хората, които нямат хиперхидроза са склонни да не се изпотяват прекомерно в дланите на ръцете си, но пациентите с хиперхидроза го правят. Този тест също помага на лекаря да определи тежестта на състоянието.

Средства срещу хиперхидроза

Някои промени в ежедневната дейност и начина на живот могат да помогнат за подобряване на симптомите:

Антиперспиранти - дезодорантите не спират изпотяването, но спрейовете против изпотяване го правят. Някои антиперспиранти с рецепта включват алуминиев хлорид, който запушва потните жлези.

Защита за подмишниците - самфетки и подложки носени в подмишницата, за да предпазят дрехата от изпотяване.

Облекло - някои синтетични влакна като найлон могат да влошат симптомите. Широките дрехи са по-добри.

Обувки - синтетичните материали са по-склонни да влошат симптомите. Препоръчват се естествени материали като кожа.

Чорапи - някои чорапи по-добре абсорбират влагата като дебели, меки, изработени от естествени влакна.

Ако тези мерки не са ефективни медицинското лечение може да помогне.

Лечение

Лекарят може да насочи лицето към дерматолог. Той може да препоръча:

Йонофореза - ръцете и краката са потопени в купа с вода. През водата се пропуска безболезнен електрически ток. Повечето пациенти се нуждаят от две до четири 20-30-минутни лечения.

Ботокс (инжекции с ботокс) - инжекциите с ботокс блокират нервите, които задействат потните жлези. Пациентите с хиперхидроза може да се нуждаят от няколко инжекции за ефективни резултати.

Антихолинергични лекарства - тези лекарства инхибират предаването на парасимпатиковите нервни импулси. Пациентите обикновено забелязват подобрение на симптомите в рамките на около 2 седмици.

Ендоскопска гръдна симпатектомия (ETS) - тази хирургическа интервенция се препоръчва само в тежки случаи, които не са се повлияли от други лечения. Нервите, които носят съобщения до потните жлези са прекъснати. ETS може да се използва за лечение на хиперхидроза на лицето, ръцете или подмишниците. ETS не се препоръчва за лечение на хиперхидроза на краката поради риск от трайна сексуална дисфункция.

Усложнения

Ако хиперхидрозата не се лекува това може да доведе до усложнения.

Инфекции на ноктите: Особено такъв тип инфекции по ноктите.

Брадавици: Кожни израстъци причинени от HPV (човешки папиломен вирус).

Бактериални инфекции: Особено около космените фоликули и между пръстите на краката.

Топлинен обрив (бодлива топлина, милиария): сърбящ, зачервен кожен обрив, който често причинява усещане за парене или боцкане. Топлинният обрив се развива когато потните канали се запушат и изпотяването се задържа под кожата.

Психологическо въздействие: Прекомерното изпотяване може да повлияе на самочувствието, работата и взаимоотношенията на пациента. Някои хора могат да станат тревожни, емоционално стресирани, социално отдръпнати и дори депресирани.

Средно човек с хиперхидроза търси медицинска помощ след като е живял в това състояние в продължение на 9 години. Важно е да се знае, че симптомите на прекомерно изпотяване могат да бъдат ефективно лекувани.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

953

реклама

Коментариреклама


Свързани статии