Omed.bg

Холестеролът – полезен или вреден? Какво е значението му за нашия организъм?

 
Холестеролът – полезен или вреден? Какво е значението му за нашия организъм?

 

  По – голямата част от хората асоциират холестерола с повишен риск за сърдечно – съдови заболявания, мозъчно – съдови инциденти и други. Този факт изобщо не е случаен, тъй като в действителност е доказана взаимовръзката между повишените му количества в кръвта и по – високата честотата на инфаркти и инсулти. Това обаче се получава само когато нивата на холесетерола и триглицеридите в оргазнизма са прекомерно високи и са асоциирани с други рискови фактори – тютюнопушене, диабет, наднормено тегло, обездвижване.

Какво представлява холестеролът и каква е ролята му в нашия организъм?

  Холестеролът представлява органично съединение – стерол, комбинация от стероид, алкохол и липид. За първи път това вещество е открито в жлъчни камъни през далечната 1769-та година. От там произлиза и името му – chole (жлъчка), stereos (твърд) и –ol (химическата наставка за алкохол).

  Около 80 % от холестерола в нашия организъм се произвежда в черния дроб, а останалата част се приема чрез храната, която консумираме. Ролята му в организма е изключително важна. Той е главна съставка във структурата на всички клетъчни мембрани и се открива в големи количества в нервната система. Освен това е основна градивна единица при образуването на женските и мъжки полови хормони, витамин Д и жлъчните киселини.

Какво значи добър и лош холестерол?

  Тъй като холестерола е неразтворимo вещество, той се транспортира в кръвта, свързан с протеини под формата на липопротеини. Има два вида липротеини – с висока плътност (high density lipoproteins, HDL) и с ниска плътност (low density lipoproteins, LDL). HDL транспортира холестерола от периферните тъкани в черния дроб и по този начин намалява риска от натрупването му в кръвоносните съдове и съответно образуване на атеросклеротични плаки. Поради тази причина, неспециалистите го наричат „добър холестерол”. Счита се, че високите нива в организма се асоциират с по нисък сърдечно – съдов риск.

  LDL има точно обратната функция – транспортира холестерола от черния дроб до периферните тъкани, като по този начин допринася за отлагането му по стените на кръвоносните съдове. Високите му нива се асоциират с по - висок риск от възникването на сърдечно – съдови и мозъчно – съдови инциденти. Затова го наричат още "лош холестерол".

Кога холестерола може да стане опасен за здравето ни?

  След определена възраст е нормално стойностите на холестерола да започнат да се повишават. Те обаче зависят и от редица други фактори. Повишения прием на яйца, тлъсти меса, високо маслени млечни продукти до известна степен могат да повишат количеството му в организма, въпреки че само 15 % от него се внася отвън. Тютюнопушенето и обездвижването са фактори, чиято връзка с увеличените стойности на холестерола е доказана.

  Когато количестовто на LDL холестерола и триглицеридите в организма нарастне значително, а това на HDL се понижи и съотношението  LDL/HDL се повиши над 4, риска от сърдечно съдови и мозъчно – съдови инциденти значително нараства. Това се случва, защото холестеролът се натрупва по стените на кръвоносните съдове и в определен момент може да ги стесни до такава степен, че кръвотокът в органа, който кръвоснабдяват, значително да намалее. Поради това се препоръчва редовно проследяване на нивата на холестерола и при нужда, прилагане на определени медикаменти, които да ги понижат.

 

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

2975

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !