Omed.bg

Хранителни отравяния! Как да се предпазим от тях?

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

 
Хранителни отравяния! Как да се предпазим от тях?


   Хранителните отравяния представляват остро настъпили състояния,  дължащи се на прием на храна, която съдържа, или в която са попаднали отвън различни токсини или бактерии, които произвеждат такива. В зависимост от типа на токсина, който ги причинява, различаваме три основни вида хранителни отравяния:

   Най – често срещани са хранителните токсикоинфекции. Те се причиняват от различни микроорганизми – салмонели, стафилококи, колибактерии и други, които попадайки в хранителните продукти, се размножават и отделят в тях своите токсини.

   Според статистиките честотата на хранителните токсикоинфекции е най-висока през летния сезон, тъй като високите температури благоприятстват развитието на болестотворните микроорганизми в хранителните продукти. Най-рисковите групи храни са млякото и млечните продукти, недобре термично обработените месо и яйца и недобре измитите плодове и зеленчуци.

Как да разпознаем хранителното отравяне?

   Симптомите на хранителните отравяния в никакъв случай не са трудни за разпознаване. Те се характеризират с остро настъпило гадене и повръщане, съпроводени със силни коремни болки, значително по-рядко и диария, които се появяват между два и шест часа след приема на дадена храна. Освен това може да се появят втрисане, температура, кръв и слуз в изпражненията и при повръщане, мускулна слабост, замъглено зрение, които са алармиращи симптоми и появата им задължително изисква да потърсим специализирана помощ.

В кои случаи се налага да потърсим лекарска помощ?

   В повечето случаи хранителните отравяния преминават без лекарска намеса в рамките на 24 до 48 часа. През това време е необходимо да дадем покой на храносмилатeлната си система като временно спрем приема на пържени и мазни храни, захарните изделия, кафето и алкохола и приемаме лесно смилаеми въглехидратни храни – сварени картофи и ориз, препечен хляб. На втория ден може да включим нискомаслени млечни продукти, а на третия и сварено пилешко месо.

   Най-сериозното усложнение, което може да настъпи при хранителните токсикоинфекции е обезводняването. То е особено опасно за малките деца. За да го предотвратим е необходимо да приемаме течности – вода, чайове и бистри сокове, често и на малки глътки, тъй като приемани еднократно в големи количества те също биха могли да предизвикат повръщане.

Задължително трябва да потърсим лекарска помощ в следните случаи:

Как да се предпазим от хранителните отравяния?

   Най-рисковите хранителни продукти за хранителни токсикоинфекции са млякото и млечните продукти, яйцата, месото и зеленчуците. За да се предпазим от тях трябва да консумираме млякото сварено и да го съхраняваме в хладилник, да избягваме консумацията на недобре термично обработени месо и яйца, а плодовете и зеленчуците да измиваме обилно с вода преди консумация. С повишено внимание трябва да се отнасяме и с консервираните храни.

1774

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !