Omed.bg

Хранителни отравяния! Как да се предпазим от тях?

 
Хранителни отравяния! Как да се предпазим от тях?


   Хранителните отравяния представляват остро настъпили състояния,  дължащи се на прием на храна, която съдържа, или в която са попаднали отвън различни токсини или бактерии, които произвеждат такива. В зависимост от типа на токсина, който ги причинява, различаваме три основни вида хранителни отравяния:

   Най – често срещани са хранителните токсикоинфекции. Те се причиняват от различни микроорганизми – салмонели, стафилококи, колибактерии и други, които попадайки в хранителните продукти, се размножават и отделят в тях своите токсини.

   Според статистиките честотата на хранителните токсикоинфекции е най-висока през летния сезон, тъй като високите температури благоприятстват развитието на болестотворните микроорганизми в хранителните продукти. Най-рисковите групи храни са млякото и млечните продукти, недобре термично обработените месо и яйца и недобре измитите плодове и зеленчуци.

Как да разпознаем хранителното отравяне?

   Симптомите на хранителните отравяния в никакъв случай не са трудни за разпознаване. Те се характеризират с остро настъпило гадене и повръщане, съпроводени със силни коремни болки, значително по-рядко и диария, които се появяват между два и шест часа след приема на дадена храна. Освен това може да се появят втрисане, температура, кръв и слуз в изпражненията и при повръщане, мускулна слабост, замъглено зрение, които са алармиращи симптоми и появата им задължително изисква да потърсим специализирана помощ.

В кои случаи се налага да потърсим лекарска помощ?

   В повечето случаи хранителните отравяния преминават без лекарска намеса в рамките на 24 до 48 часа. През това време е необходимо да дадем покой на храносмилатeлната си система като временно спрем приема на пържени и мазни храни, захарните изделия, кафето и алкохола и приемаме лесно смилаеми въглехидратни храни – сварени картофи и ориз, препечен хляб. На втория ден може да включим нискомаслени млечни продукти, а на третия и сварено пилешко месо.

   Най-сериозното усложнение, което може да настъпи при хранителните токсикоинфекции е обезводняването. То е особено опасно за малките деца. За да го предотвратим е необходимо да приемаме течности – вода, чайове и бистри сокове, често и на малки глътки, тъй като приемани еднократно в големи количества те също биха могли да предизвикат повръщане.

Задължително трябва да потърсим лекарска помощ в следните случаи:

Как да се предпазим от хранителните отравяния?

   Най-рисковите хранителни продукти за хранителни токсикоинфекции са млякото и млечните продукти, яйцата, месото и зеленчуците. За да се предпазим от тях трябва да консумираме млякото сварено и да го съхраняваме в хладилник, да избягваме консумацията на недобре термично обработени месо и яйца, а плодовете и зеленчуците да измиваме обилно с вода преди консумация. С повишено внимание трябва да се отнасяме и с консервираните храни.

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

2065

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !