Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Хроничен синузит - какво трябва да знаем

 
Хроничен синузит - какво трябва да знаем

Синузитът е възпаление което причинява болка, натиск и подуване на синусите. Хроничният синузит е синузит, който продължава за дълъг период обикновено по-дълго от 12 седмици.

За разлика от острия синузит, който често се дължи на инфекция на синусите хроничният синузит обикновено не се причинява от бактерии и не винаги се подобрява при стандартно лечение като антибиотици. Хроничният синузит понякога се нарича хроничен риносинузит.

Лечението на хроничен синузит зависи от основната причина. 

Хората с алергии и астма може да са по-уязвими към хроничен синузит.

Някои домашни средства могат да предотвратят хроничния синузит или да го влошат.

Симптоми

Синузитът може да причини редица симптоми включително болезнен или неприятен натиск по страните на носа и усещане за задръстване. Синусите са влажни, кухи пространства зад костите на лицето. Обикновено се оттичат през носа.

Когато синусите не могат да се оттичат поради проблеми като инфекция, която блокира носа, подуване, дразнене или алергична реакция, тогава слузта и друга течност включително гной остават в капан в синусите. Това може да доведе до подуване на синусите и раздразнение или инфектиране и е възпалението наречено синузит.

Острият синузит обикновено се дължи на обикновена настинка или лека инфекция и обикновено преминава в рамките на 10 дни. Някои хора с остър синузит развиват инфекция, която изисква антибиотици.

Хроничният синузит обикновено продължава повече от 10 дни, но симптомите са същите:

Какви са възможностите за лечение?

Лекарите смятат, че хроничният синузит може да бъде възпалително състояние подобно на астма и алергии. Някои възможности за лечение включват:

Антибиотици: Въпреки, че лекарите все още не са съгласни относно ролята на антибиотиците като лечение на хроничен синузит при някои хора може амоксицилин с калиев клавуланат може да помогне. Понякога лекарите могат да предписват други антибиотици.

Назални кортикостероиди: Тези стероидни лекарства могат да помогнат на тялото да се излекува, да намалят възпалението и да осигурят известно облекчение от симптомите. Някои хора изпитват странични ефекти при стероиди, така че е от съществено значение да говорите с лекар за ползите и рисковете.

Хирургия: Някои хора с хроничен синузит може да се нуждаят от операция за прочистване на синусите. Това понякога може да се постигне с балонна дилатация (премахване на стеснение).

Назални промивки: Средство без рецепта за прочистване на синусите. Солени спрейове и специални канички за промивка на синусите могат да помогнат за изчистване на всяка инфекция и да намалят дразненето.

Причини

Излагането на дразнители може да причини хроничен синузит. Най-честите причини за хроничен синузит включват:

Запушване което предотвратява оттичането на синусите: Това може да се дължи на увреждане на носа или лицето, полипи в носа и тумори или поради хронична инфекция. Хората с изкривяване на носна преграда са по-склонни да развият хроничен синузит.

Необичайна инфекция: Много инфекции в синусите се изчистват с традиционните антибиотици. Въпреки това някои инфекции като гъбични инфекции и устойчиви на антибиотици инфекции не изчезват при конвенционалното антибиотично лечение.

Биофилми: Биофилмът е колония от бактерии която създава плътен филм подобен на плаката която се натрупва върху зъбите. Трудно е да се отървем от биофилмите, но стратегии за прочистване на синусите включително промивки и дори хирургическа намеса могат да помогнат.

Излагане на дразнители и алергени: Хората с алергии и астма са по-склонни да развият хроничен синузит тъй като тези състояния могат да увеличат налягането и дразненето в носните проходи и синусите. Хората с алергии и астма могат да реагират на тютюнев дим, назални алергени, прахови частици, замърсяване на въздуха и други източници на дразнене.

Проблеми с имунната система: Болестите които отслабват имунната система затрудняват организма в борбата с инфекциите и възпаленията. Хората с муковисцидоза могат да бъдат особено уязвими към хроничен синузит. Болестите на имунната система като ХИВ също могат да бъдат причина.

Има ли начини за облекчаване на синузит?

Някои от начините са включват:

Техники които могат да помогнат при болката при синузит и да намалят продължителността на инфекцията:

Изплакване на носа и синусите с физиологичен разтвор за изплакване или нети пот няколко пъти на ден. 

Вдишване на пара за разхлабване на запушвания и слуз в синусите.

Масажирайте синусите внимателно, за да разхлабите течността и да намалите налягането.

Пиене на много вода. Дехидратацията може да затрудни организма да се бори с инфекцията и да изчисти синусите.

Прилагане на деконгестант за намаляване на налягането в синусите. Обезболяващи лекарства могат да помогнат при болка и да понижат температурата. 

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА УНГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Усложнения

Синузитът дори в хроничната си форма обикновено не е опасен. В някои случаи обаче това може да показва сериозно основно заболяване. Лекарят може да помогне за идентифициране на причината, така че посетете лекар, ако симптомите на синузит и болката в синусите или натискът продължи повече от седмица или две, за да се установи основната причина.

Най-честото усложнение на синузита е инфекция както в синусите така и в околните структури. Инфекцията, която не се лекува може да се разпространи и да причини сериозно заболяване. Рядко хроничният синузит може да причини други усложнения:

Хроничният синузит може да бъде труден за лечение. Много лекари го третират като хронично състояние което се проявява и отшумява.

Идентифицирането и лечението на основната причина за синузит може да намали продължителността на възпалението и да предотврати повтарянето му. Хората с хроничен синузит може да се нуждаят от лечение от алерголог или специалист по уши, нос и гърло.

Лечението на алергии и астма и избягване на алергени може да намали вероятността от нов пристъп на синузит. Хората, които преди това са преживели хроничен синузит са изложени на риск да го развият отново.

Хроничният синузит може да бъде силно болезнен. Хората с това състояние може да се чувстват болни в продължение на седмици и са затруднени в ежедневието.

Навременната медицинска помощ от специалист може да помогне затова навреме посетете лекар при признаци на синузит. Диагностичните тестове, които помагат на лекаря да види синусите могат да определят основната причина и да помогнат при предписване на правилното лечение.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

19

реклама

Коментариреклама


Свързани статии