Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Индуцирана менопауза - причини и лечение

 
Индуцирана менопауза - причини и лечение

Индуцираната менопауза е преждевременна менопаузата причинена в следствие на определен вид лечение. Някои лекарствени терапии и лъчетерапии могат да увредят яйчниците и да причинят менопауза. Най - честата причина е хирургичното отстраняване на двата яйчника поради медицински проблем.

Хистеректомията, отстраняването на матката, но не и на яйчниците не причинява менопауза. Жените които изпитват индуцирана менопауза нямат типичната перименопауза, постепенният преход водещ до последния менструален период.

При хирургична менопауза менопаузата настъпва рязко в деня на операцията. При менопаузата предизвикана от медикаментозно лечение може да има кратък преход тъй като увредените яйчници спират производството на хормони за определен период от време. Рязката загуба на хормони на яйчниците обикновено причинява по - драстични симптоми от тези наблюдавани при естествена менопауза.

Индуцираната менопауза може да настъпи на всяка възраст след пубертета и преди да настъпи естествената, спонтанна менопауза.

Индуцираната менопауза която настъпва на много по - ранна възраст от естествената менопауза (обикновено на 51 години) може да доведе до повишен риск от някои заболявания поради загуба на защита от естроген и други хормони на яйчниците. Например защитният ефект на естрогена върху здравето на костите се губи което води до повишен риск от остеопороза и фрактури.

Жените с индуцирана менопауза може да се нуждаят от лечение на симптоми свързани с менопаузата като горещи вълни и вагинална сухота по - често от жените които достигат менопауза по естествен начин. Освен това често е необходимо лечение за по - продължителен период може би с по - високи дози не само за контролиране на симптомите, но и за намаляване на риска от заболявания по - късно в живота.

За жени които не могат или не желаят да използват естрогенна терапия се предлагат много нехормонални лекарства включително:

Редовната преоценка от медицински специалист е от жизненоважно значение за жените които изпитват индуцирана менопауза:

https://www.menopause.org

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

246

реклама

Коментариреклама


Свързани статии