Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Как да се справим със ЗЛОЯДИТЕ ДЕЦА? 8 начина да направим храненето лесно и приятно!

 
Как да се справим със ЗЛОЯДИТЕ ДЕЦА? 8 начина да направим храненето лесно и приятно!


   Храненето на децата понякога е лесно и приятно, дори забавно, но при някои от тях то се превръща в истинска борба. Много родители се сблъскват с проблема „злояди деца“ и това малко по малко изчерпва тяхното търпение и креативност за начини, с които ежедневно да решават този казус. Храненето може да се превърне в забавна и приятна част от деня, дори и при злоядите деца, с някои от следните съвети.

   1. Избягвайте заплахите! Много родители обичат да казват: „Няма да станеш от масата, докато не си изядеш всичко!“ Това определено не работи. По този начин децата започват да асоциират храната с наказание. Целта е детето да свърза храненето с приятни емоции.

   2. Обяснете му защо храната му е необходима! Дори и да са малки, децата понякога имат нужда от истинските обяснения за това как стоят нещата. Обяснете му съвсем ясно, че храната е жизнено важна за живота и за растежа. Обяснете му или му покажете картинки какво всъщност съдържа (въглехидрати, белтъци, мазнини, витамини) и че всички те са нужни за здравето. Всички имаме инстинкт за самосъхранение и дори и малки, децата също искат най-доброто за себе си.

   3. Купете готварски комплект и нека игрите да започнат! Направете всичко, за да може детето да заобича готвенето и храната. Играйте си и хранете по 3-4 пъти на ден любимите му играчки, за да може да си изгражда навици, че храненето е не просто необходимо, но трябва да бъде и 3 или 4 пъти дневно.

   4. Гответе заедно! Нека детето участва в процеса на приготвяне на храната. По този начин то ще иска да опита творбите си или ще се похвали какво  е приготвило.

   5. Пазарувайте заедно! Изборът на продукти не е по-малко важен. Пазаруването може да бъде забавление и част от семейните следобеди през уикенда.

   6. Направете си оригинална авторска готварска книга! „Любимите ястия на Рая“ може да се превърне в любимата книга на вашето дете. Напишете на всяка страница весело заглавие (например „Веселите пълнени чушки за мечетата послушни“), сложете снимка на ястието и украсете страницата. След 1 месец когато се чудите какво да сготвите, ще разглеждате оригинална авторска готварска книга.

   7. Украсявайте чиниите красиво! Използвайте въображението си на максимум. Рисувайте със сосове, правете  животни или други фигурки с храна. Ако нямате време за това, поне правете така, че храната да изглежда красиво и апетитно.

   8. Нека порциите бъдат малки! Не сипвайте двойни или тройни порции в стремежа си да нахраните обилно детето. Това нито е приятно за него, нито полезно за храносмилателната му система. Когато се засити и пожелае още храна, тогава му сипете допълнително.

   Превърнете храненето в забавление и веселие! Това е възможно с малко повече търпение и въображение! 

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

6650

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !