Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Как да се справим със запека? Вижте 8 начина, които ще решат проблема!

 
Как да се справим със запека? Вижте 8 начина, които ще решат проблема!


   Запекът (наричан още констипация) е проблем, който мъчи много хора и създава редица дискомфортни усещания. Констипация наричаме състояние, при което има по-малко от 3 изхождания за 1 седмица. Причините за запек са много, но най-общо могат да бъдат обобщени в следните: небалансирано хранене, стресиращ начин на живот, липса на достатъчно физическа активност. За справянето с този проблем има и медикаменти, но сега ще ви представим няколко начина, с които да подобрите функцията на храносмилателната система. Запекът освен, че води до стомашен дискомфорт, но и предизвиква подуване, газове, задържане на чревно съдържимо, което действа токсично на чревната лигавица и на организма. Ето няколко начина как да се справим:
 
 Плодове и зеленчуци.

   Плодовете и зеленчуците са задължителен елемент в диетата на всеки, страдащ от запек. Те са богати на фибри, наричани още влакнини, които стимулират храносмилателната система и поемат вода, което поддържа изпражненията меки и лесни за отделяне. От зеленчуците най-подходящи са зеленолистните като спанак, зелени салатки. А зелето и броколите са един чудесен вариант при борбата с констипацията. От плодовете може да включите в менюто си сини сливи, ягоди, ябълки, киви, кайсии, праскови.

Достатъчно количество течности.

   За да се справи тялото с намаленият прием на течности, то абсорбира повече вода от чревното съдържимо и по този начин фекалиите стават по-твърди. Това прави придвижването и отделянето им трудно. Затова е нужно да приемате достатъчно количество течности – минимум 2 литра вода. Достатъчното количество вода, освен че помага при запек, но и профилактира заболявания на бъбреците, поддържа ни енергични и намалява главоболието. Дехидратацията си има своите последици в целия организъм.
   Един много полезен навик е сутрин след сън да се изпиват по 1 или 2 чаши топла вода. Освен че подпомагат храносмилателната дейност, но и тонизират тялото.
   Кафето също стимулира перисталтиката, но не е добър вариант, защото активира солната секреция в стомаха, което води до дразнене на лигавицата.
  
Физическа активност.

   Движението активира храносмилателната система като стимулира перисталтиката. Това от своя страна улеснява придвижването на чревното съдържимо. Като резултат намаляват подуването и стомашният дискомфорт. Друга причина за подуване на стомаха може да бъде инфекция с Helicobacter pylori.

Ленено семе.

   Сигурен спасител от запека е лененото семе. Може да бъде приемано по 2-3 лъжички дневно или накиснато в топла вода. Освен че е богато на влакнини, но и стимулира перисталтиката.

Сушени плодове.

   Много от сушените плодове, конкретно сините сливи, се използват за борба със запека. Подпомагат придвижването и улесняват изхожданията. Съдържат фибри и сорбитол, което ги прави изключително ефикасни.

Прясно мляко.

   Чаша топло мляко действа отлично на храносмилателния тракт. Активират се движенията на червата и се улеснява дефекацията.

Пълнозърнести храни.

   Ако страдате от запек е абсолютно наложително да спрете всички тестени изделия приготвени с бяло брашно. То допълнително води до констипация. Добре е да замените всички хлебни изделия и паста с такива, приготвени от пълнозърнесто брашно.

Намалете употребата на слабителни средства.

   Прекомерната употреба на слабителни средства води до състояние, при което червата стават още по-лениви, ако не се приеме съответното лекарство. Те свикват да получават стимуланти и без лекарства дефекацията се затруднява значително. Често запекът е последствие и от такъв тип злоупотреба. Приемайте само при нужда при това с внимание и мярка.

 

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

11693

реклама

Коментариреклама


Свързани статии