Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Как може да се усложни една стомашна язва? Какви могат да бъдат последствията?

 
Как може да се усложни една стомашна язва? Какви могат да бъдат последствията?

 

  Стомашната язва е едно сравнително често заболяване. Представлява наличие на дефект в стената на стомаха, който обикновено предизвивква силна, пареща болка, появяваща се половин  до един час след нахранване за разлика от язвата на дванадесетопръсника, която боли на гладно. Има две основни причини за появата на това състояние. Това са микроорганизма хеликобактер пилори и приема на нестероидни протививъзпалителни медикаменти.

  Стомашната язва е едно хронично протичащо състояние, чиито симптоми постепенно затихват и след известен период от време се появяват отново. Има редица медикаменти, които могат да се приемат за овладяване на изострените симптоми – инхибитори на протонната помпа, антиацидни, антибиотична комбинация за ерадикация на хеликобактер пилори. Въпреки това обаче в някои случаи възникват и усложнения на язвената болест. Това са:

Кръвоизлив

  Кръвоизлива от гастроинтестиналния тракт е най – често срещанато усложнение на стомашната язва. То може да протече остро с внезапна загуба на голямо количество кръв, или хронично с постепенна загуба на по – малки количества. Кръвоизлива може да се прояви с изхождане на катранено-черни, лъскави и и зловонни изпражнения (мелена), като повръщане на тъмни материи, приличащи на утайка от кафе (хематемеза) или като анемия.

Перфорация

  Перфорацията е едно тежко усложнение на язвената болест и представлява спешно състояние. При нея се нарушава целостта на стомашната стена, при което стомашно съдържимо навлиза в коремнта кухина, което води до развитие на остър перитонит – спешно състояние, при което ако не се вземат навреме необходимите мерки, може да завърши с фатален изход.

Срастване и пробив към съседен орган

  Това е едно сравнително по – рядко усложнение на язвената болест. Когато язвения дефект е разположен  в такава част на стомашната стена, която влиза в непосредствен контакт с някой съседен орган, е възможно той да прорастне към въпросния орган. Най често прорастването или така наречената пенетрация на язвата става към някои части на дебелото черво или към мастната тъкан, която обгръща коремните органи. В случай, че язвеният дефект пробие стената на органа, в който пенетрира, настъпва остър перитонит, поради навлизането на бактериална флора от стомашно – чревния тракт в стерилната коремна кухина.

Стеснение на изхода на стомаха

  В случаите, в които язвения дефект се намира в областта на изхода на стомаха, така наречения пилор, е възможно след известен период от време, след като язвата нарастне и около нея се разрастне съединителна тъкан, пилора да се стесни. Последствието от този процес е, че се затруднява преминаването на храната от стомаха към по – долните части на гастроинтестиналния тракт. Симптомите, които се предизвикват в този случай са чувство на тежест, подуване, болка. Възможно е да започне връщане на стомашно съдържимо към хранопровода, което е съпроводено с чувство на парене и болка зад гръдната кост.

Развитие на злокачествен процес

   В много редки случаи е възможно язвата да се трансформира в рак на стомаха. Този процес се развива в продължение на много време. Обикновено подобна злокачествена трансформация се развива в така наречените калозни язви. Те представляват язвени дефекти с голяма давност, чиито ръбове са задебелени  и с разрастнала по тях съединителна тъкан. Поради тази причина, в случай че при ендоскопско изследване (гастроскопия) се открие подобна язва, се взима материал за хистологично изследване от нейните ръбове.

  Един злокачествен процес на стомаха може да се прояви със симптоматиката характерна за стомашната язва или с отслабване на тегло и загуба на апетит в случай, че процесът е по – напреднал.

 

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

3202

реклама

Коментариреклама


Свързани статии