Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Каква е диетата при гестационен диабет по време на бременност

 
Каква е диетата при гестационен диабет по време на бременност

Гестационният диабет се развива когато жената не може да произвежда достатъчно хормона инсулин по време на бременност. Това може да доведе до редица усложнения. Възможно е обаче да се намали рискът от гестационен диабет чрез спазване на здравословна диета и постигане или поддържане на умерено тегло.

Ако тялото има по-ниски нива на инсулин от необходимото това води до висока кръвна захар. Липсата на лечение или контролиране на високите нива на кръвна захар може да се причинят проблеми на жената и нейното бебе.

Каква е диетата, която да се спазва по време на бременност, ако има гестационен диабет? Кои храни да се консумират и кои да се избягват.

Следването на здравословна диета е важно по време на бременност, особено ако жената развие гестационен диабет. Поради тази причина бременните жени трябва да следват препоръките на своя лекар или диетолог и да избягват да се опитват да създадат свой собствен план за хранене.

Високите нива на кръвна захар по време на бременност могат да бъдат вредни както за жената, така и за растящия плод. Важно е да се следи колко въглехидрати присъстват в диетата,  включително вида на въглехидратите и честотата на консумация, за да помогнете за управлението на нивата на кръвната захар.

Воденето на дневник на храненето може да улесни това. Също така е важно жените с гестационен диабет да следят и регистрират нивата на кръвната си захар според указанията на лекаря. Повечето жени ще трябва да проверяват тези нива сутрин и между храненията. Резултатите могат да показват количеството и вида храна, която е безопасна за тях да ядат.

Мониторинг на въглехидратите

Може да помогне за разпределение на храните и закуските, които съдържат въглехидрати равномерно през целия ден. Това може да намали размера на нивата на кръвната захар след хранене. Националният институт за детско здраве и развитие на човека - САЩ препоръчва на жените с гестационен диабет да консумират поне три малки до средни хранения и между две и четири закуски на ден.

Други начини за подпомагане на регулирането на кръвната захар:

Консумация на храни с нисък гликемичен индекс 

Храненето с храни с нисък гликемичен индекс (ГИ) е друг решаващ фактор в диетата на гестационен диабет. ГИ измерва колко бързо дадена храна повишава нивата на кръвната захар. Тялото разгражда храните с нисък ГИ по-бавно от тези с висок ГИ. Индексът класифицира храните с резултат 55 или по-нисък като нисък ГИ. Тези храни са идеални за жени с гестационен диабет, които се опитват да управляват нивата на кръвната си захар.

Храни с нисък гликемичен индекс:

Всички тези храни с нисък ГИ отделят захар в кръвта бавно, което помага да се поддържат нивата на кръвната захар стабилни.

Хранене с повече протеин

Хранене с протеин наред с въглехидратите или избора на храни богати на въглехидрати, които също осигуряват протеин помага да се балансират нивата на кръвната захар. Жените с гестационен диабет трябва да се опитват да ядат питателни, богати на протеини храни, като:

Избор на ненаситени мазнини

Ненаситените мазнини също са част от всяка здравословна диета. Примерите за ненаситени мазнини:

Храни, които трябва да се избягват

Избягването на храни, които могат прекомерно да повишат нивата на кръвната захар е от съществено значение, ако човек спазва диета с гестационен диабет.

Избягвайте захарните храни

Нивата на кръвната захар се увеличават, когато хората ядат сладка храна, особено тези, които са преминали пречистване или преработка. Жените с гестационен диабет трябва да избягват или ограничават захарните храни колкото е възможно повече. Захарните храни, които трябва да се избягват включват:

 

Жените с гестационен диабет могат да се наслаждават на мляко и плодове умерено, въпреки че съдържат естествени захари.

Избягвайте силно нишестените храни

Нишестените храни са с високо съдържание на въглехидрати и могат да окажат значително влияние върху кръвната захар, така че е важно да ги ядете само на малки порции. Най-добре е да избягвате или ограничавате много нишестени храни, включително:

Въпреки, че пълнозърнестите храни като пълнозърнеста паста и кафяв ориз са по-хранителни, те все още са с високо съдържание на въглехидрати. В резултат на това тези храни също могат да бъдат най-добри в умерени количества.

Избягвайте скритите захари и въглехидрати

Някои храни и напитки очевидно не са източник на захар или въглехидрати. Въпреки това те все още могат да съдържат потенциално вредни нива и на двете. Примерите за тези продукти са:

Какво е гестационен диабет?

Гестационният диабет е вид диабет, който може да се развие по време на бременност. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията гестационният диабет засяга 2–10% от бременностите всяка година в Съединените щати.

Панкреасът произвежда инсулин, който помага на клетките на тялото да използват захар от кръвта като енергия. Когато една жена е бременна, тялото й произвежда повече хормони и може да наддаде на тегло. Тези промени могат да доведат до това клетките на тялото й да използват инсулина по-малко ефективно отколкото преди, което се нарича инсулинова резистентност. Тялото се нуждае от повече от този хормон, за да се справи със захарта в кръвта. Понякога тялото не може да произвежда достатъчно инсулин, за да се поддържа и това води до натрупване на захар в кръвта.

Симптомите на гестационния диабет могат да включват:

Лечение
Следването на здравословна диета и редовно спортуване може да помогне на много жени да контролират нивата на кръвната захар и да управляват гестационния диабет. В някои случаи обаче това може да не е достатъчно за контрол на състоянието.

Нивата на кръвната захар зависят при всеки различно. Някои жени с гестационен диабет може да се нуждаят от лекарства или инсулин, за да понижат нивата на кръвната захар.

Усложнения
Гестационният диабет увеличава риска от усложнения както за бременната жена, така и за бебето. Бебетата на жени с гестационен диабет имат по-висок риск от:

За жената потенциалните усложнения включват високо кръвно налягане и налагане на раждане на по-голямо бебе, което може да увеличи риска от прекомерно кървене и необходимостта от цезарово раждане. Около половината от всички жени с гестационен диабет продължават да развиват диабет тип 2 след бременността. Управлението на нивата на кръвната захар по време на бременност намалява риска това да се случи.

Кога да прегледате лекар

Гестационният диабет обикновено се развива около 24-та седмица от бременността. По това време лекар ще тества бременна жена за състоянието. Ако една жена забележи някакви симптоми на гестационен диабет преди тестване, тя трябва да говори с лекаря си възможно най-скоро.

Жените с по-висок риск от развитие на гестационен диабет включват тези, чийто индекс на телесна маса (ИТМ) е над 30 и тези, които преди това са родили бебе с тегло над 4,500 кг. Жените с предишна история на гестационен диабет също са по-склонни да го развият отново.

След като лекар диагностицира жена с гестационен диабет, обикновено я насочват към диетолог. Диетологът може да ви помогне да създадете план за диета, който е подходящ за нива на кръвна захар и хранителни нужди.

Увеличава ли диабет тип 1 риска от гестационен диабет?

Ако някой е получил диагноза диабет тип 1 той вече ще приема инсулин, за да контролира кръвната си захар. Следователно, ако имат проблеми с кръвната захар по време на бременността лекарите вероятно разглеждат това като разширение на предшестващия диабет тип 1, а не като „ново“ състояние на гестационен диабет. Разбира се, бременните жени с диабет тип 1 наистина трябва да следят внимателно кръвната си захар под лекарски контрол.

Също така си струва да се отбележи, че гестационният диабет изглежда увеличава риска на жената да развие не само диабет тип 2, но и диабет тип 1.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

3325

реклама

Коментариреклама


Свързани статии