Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Каква е ролята на имунитета в борбата с човешкия папиломен вирус?

 
Каква е ролята на имунитета в борбата с човешкия папиломен вирус?


   Човешкият папиломен вирус е причинителят на рака на маточната шийка в 100% от случаите на това заболяване. Високорисковите типове човешки папиломни вируси (тип 16 и тип 18) водят до предракови промени в клетките на маточната шийка, а по-късно и до неопластично заболяване. За тези процеси са нужни години (15-20 години). Карциномът на маточната шийка е второто по честота злокачествено заболяване, което се среща най-често при жените. Голям процент от пациентите с това заболяване умират и основната причина за това е късната диагноза и закъснялото лечение. Затова профилактиката и превенцията са ключови при това заболяване.

   Освен на маточната шийка, инфекцията с папиломен вирус може да причини заболявания на влагалището и вулвата. Инфекцията с папиломен вирус може да премине и без да доведе до каквито и да е заболявания, но тъй като вирусът не преминава в кръвта, а остава на входната врата, той не предизвиква имунна реакция в тялото и затова не се създава имунитет срещу този вирус. Това означава, че е напълно възможно повторно заразяване.

   Злокачествените процеси в организма се развиват, тъй като в даден момент имунната система изпуска контрола над размножаването на патологичните клонове клетки. Всеки ден в тялото се образуват хиляди ракови клетки, които имунната система разпознава като чужди и като патологични и по тази причина ги унищожава. Човешкия папиломен вирус причинява първоначално предракови промени или дисплазия на маточната шийка. Нарича се още цервикалната интраепителна неоплазия (CIN). В зависимост от степента се различават CIN I, CIN II и CIN III. При тези промени има налични патологични клонове клетки, които се размножават и няма как да бъдат унищожени от имунната система. Следващият стадий на заболяването е карцином ин ситу (Ca in situ). При този стадий от промените се наблюдават ракови клетки, които не навлизат в дълбочина (не засягат базалната мембрана и процесът е съвсем повърхностен). Виж в Галерия!

   Дисплазията на маточната шийка протича в повечето случаи безсимптомно. Може да има промени във вагиналния флуор, кръвотечения или смущения по време на полови контакти, но всички тези оплаквания може да бъдат симптоми и на други заболявания на репродуктивната система. Единственият начин да бъде диагностицирана дисплазията на време е чрез цитонамазка, течно-базирана цитология или колпоскопия.

   Вижте ваучери с отстъпки за преглед при гинеколог, профилактична цитонамазка и колпоскопия ТУК!

   За да се развие карцином на маточната шийка са нужни много години. В този процес значение имат имунната система, начинът на живот, вредните навици като тютюнопушене, стресът, възрастта и т.н. Всичко, което би довело до понижаване на имунната система, е фактор, който става рисков за персистирането на инфекцията с човешки папиломен вирус. С възрастта нормално защитните сили се понижават, което също допринася за доразвиването на цялата каскада от процеси.

   В лечението на инфекцията с човешки папиломен вирус се препоръчва използването на имуностимулиращи средства. Доказано положително влияние има китайската гъба, която се нарича Каваратаке или Кориолус.

   Най-важните стъпки в превенцията на рака на маточната шийка са редовните прегледи и изследвания при гинеколог, за да може да се направи правилна и навременна диагностика. 

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

8024


  • Каква е ролята на имунитета в борбата с човешкия папиломен вирус?
реклама

Коментари



реклама


Свързани статии


Сподели !