Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Каква е връзката на имунната система с мозъка

 
Каква е връзката на имунната система с мозъка

Учените отдавна подреждат сложния пъзел за това как имунната система "наблюдава" мозъка когато кръвно-мозъчната бариера предпазва имунните клетки да влязат. Проучване установява „контролни пунктове“ където имунната система наблюдава течността напускаща мозъка за признаци на инфекция. Откритието предлага нови възможности за лечение на мозъчни заболявания като множествена склероза (МС).

В училище са ни учили, че централната нервна система има „имунна привилегия“. Това означава, че до известна степен имунната система толерира присъствието на чужди протеини или антигени и тъкан в мозъка и гръбначния мозък. Имунната система не може да реагира по обичайния начин на инфекции, наранявания или тумори в мозъка и гръбначния мозък, тъй като кръвно-мозъчната бариера предотвратява влизането или излизането на имунните клетки. Въпреки това учените знаят, че възпалението играе ключова роля в много неврологични и психиатрични състояния включително болестта на Алцхаймер, МС, аутизъм и шизофрения.

Така, че остава въпросът, ако няма обмен на информация как имунната система реагира и влияе на мозъка при толкова широк спектър от условия?

Екип от учени от Медицинското училище във Вашингтон в Сейнт Луис, Мисури открива, че имунните клетки са разположени в твърдата мозъчна обвивка която е здравата външна мембрана на мозъка. От тази гледна точка те "наблюдават" цереброспиналната течност която се оттича от мозъка. Ако открият молекулярните признаци на инфекция, рак или нараняване те могат да предизвикат имунен отговор. Изследването е обявено в списание Cell.

Имунитетът и мозъка

„Всеки орган в тялото се наблюдава от имунната система“ казва д-р Джонатан Кипнис, Алън А. и Едит Л. Волф, уважаван професор по патология и имунология. Той обяснява: "Ако има тумор, нараняване, инфекция навсякъде в тялото имунната система трябва да знае за това. Но хората казват, че изключението е мозъка. Ако имате проблем с мозъка имунната система просто позволява това да се случи. Това което открихме е, че наистина има имунно наблюдение на мозъка, то просто се случва извън мозъка."

През 2015 г. проучване върху мишки разкрива мрежа от съдове в твърдата мозъчна обвивка която оттича цереброспиналната течност от мозъка в лимфните възли на шията. Също през 2015 г. проучване ръководено от д-р Кипнис регистрира подобни открития както при мишки, така и при хора.

Лимфните възли са част от обширна мрежа от пълни с течност съдове известни като лимфна система. Натрупването на патогени в лимфните възли може да доведе до иницииране на имунен отговор. Това предполага по-тясна връзка между мозъка и имунната система отколкото се е предполагало преди. Остава обаче неясно къде точно и как имунните клетки наблюдават съдържанието на цереброспиналната течност докато тя се оттича от мозъка. Д-р Кипнис и колегите му знаели, че лимфните съдове които пренасят течност от мозъка се движат заедно с пълни с кръв кухини или синуси в твърдата мозъчна обвивка. Важно е, че стените на тези синуси са по-пропускливи от кръвоносните съдове на кръвно-мозъчната бариера.

Следвайки това доказателство учените показват в своите експерименти, че малки молекули от мозъка и имунните клетки се натрупват в синусите. Някои от клетките известни като антиген представящи клетки, които включват дендритни клетки улавят подозрителни молекули и ги представят на други имунни клетки наречени Т- клетки, които патрулират по тялото в кръвта. Когато се свързват с тези предполагаеми молекули, Т клетките могат да инициират имунен отговор.

Специален статус

Д-р Джъстин Рустенховен казва, че мозъкът трябва да бъде защитен от пълната сила на имунната система. „Имунната активност в мозъка може да бъде вредна“, казва той. „Може да убие невроните и да причини подуване. Мозъкът не може да понася много подуване, тъй като черепът е фиксиран обем. Така че имунното наблюдение е изместено до границите където клетките все още могат да наблюдават мозъка, но не рискуват да го повредят. "

Д-р Кипнис използва метафора, за да обясни как имунните клетки в дуралните синуси наблюдават съдържанието на цереброспиналната течност за непознати протеини или антигени: "Ако патрулиращите имунни клетки виждат туморни антигени или признаци на инфекция от мозъка клетките знаят, че има проблем. Те ще отнесат тези доказателства в имунната централа, която е лимфните възли и ще инициират имунен отговор. "

Констатациите предлагат обещаващи възможности за лечение на мозъчни разстройства, които включват автоимунни атаки върху тъканите. Например при МС имунната система разгражда миелиновата обвивка, която е мастният изолиращ материал, който защитава нервните клетки. Бъдещите лечения могат да насочат имунните клетки в синусите на твърдата мозъчна обвивка, за да им попречат да инициират определени имунни реакции в мозъка.

„Сега, когато знаем къде се случва, това отваря много нови възможности за модулиране на имунната система“, казва д-р Кипнис.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

205

реклама

Коментариреклама


Свързани статии