Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Каква вреда крият храните „без захар“? Научете повече за фруктозата и влиянието й върху здравето!

 
Каква вреда крият храните „без захар“? Научете повече за фруктозата и влиянието й върху здравето!


   Напоследък се изписаха редица статии, излязоха много проучвания и много хора обявиха вредата от бялата рафинирана захар. Това безспорно е факт и определено нейната консумация е добре да бъде максимално ограничена. Но какво се случи? Появиха се много храни с етикет „без захар“, особено по био щандовете и по здравословните магазини. Етикетът „без захар“ създава ли ви усещане за спокойствие и за това, че хапвате нещо полезно? Ако да, то недейте, защото истината е много далеч.

   Бялата захар е вредна, тъй като тя се съдържа в големи количества в напитки, десерти, бонбони и т.н. Захарта представлява дизахарид, изграден от две молекули – една глюкоза и една фруктоза. Съотношенията са 1:1. Глюкозата, постъпвайки в тялото, предизвиква секреция на инсулин, за да може тя да се разгради и да се използва от клетките. Приемът на големи количества глюкоза води до секреция на извънредно големи количества инсулин, а той от своя страна до затлъстяване, тъй като е най-мощният анаболен хормон. Фруктозата е така наречената плодова захар или „захарта на диабетиците“, защото не изисква инсулин.  Нормално тя се съдържа в големи количества в плодовете и меда. Фруктозата за своя метаболизъм не изисква инсулин, а трябва да премине през черния дроб, за да се разгради. Когато се приема фруктоза в ограничени количества, тя не оказва вредно влияние върху тялото. Проблемът идва, от това че съвременният човек не получава основните количества фруктоза от плодовете и меда, а от HFCS. Виждали ли сте го по етикетите? Това е High Fructose Corn Syrup или добре познатият глюкозо-фруктозен сироп. Получава се при обработка на царевично нишесте и продуктът е HFCS, който е изключително богат на фруктоза (high fructose!). Съотношението между глюкозата и фруктоза не е 1:1, а значително в полза на „плодовата захар“! Какво означава това? Че с всяка една напитка, десерт, „здравословна храна“ без захар и т.н. ние получаваме огромни количества фруктоза, от които нямаме нужда. Те вредят на тялото, водят до затлъстяване и затрудняват функциите на организма. Глюкозо-фруктозният сироп е много траен и сладък, затова се използва масово.

Как вреди фруктозата на тялото ни?

   Вече споменахме, че фруктозата не се нуждае от инсулин, за да се усвои, а трябва да премине през черния дроб, за да се метаболизира. Когато фруктозата е в малки количества, процесите протичат без проблем, но когато тя е в големи, черният дроб се претоварва и не успява да преработи цялото количество. Затова променя хода на метаболизъм и започва да трансформира фруктозата в мазнини. Това повишава нивата на триглицериди в кръвта! От там се получава затлъстяване и дислипидемия (нарушенията в липидния профил), а това може да влоши атеросклерозата.

   При хора с метаболитен синдром, захарен диабет, артериална хипертония, атеросклероза и нарушения в липидния баланс е нужна диета, която категорично да ограничава фруктозата в менюто. Неспазването на диета може значително да влоши състоянието на болните хора и да даде начало на болест при здравите. 

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

5070

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !