Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какви са ефектите за организма от продължителното безсъние

 
Какви са ефектите за организма от продължителното безсъние

Повечето възрастни изискват поне 7 часа сън на нощ. Изискванията за сън варират за различните хора и също зависят от възрастта на човек. Например бебетата изискват около два пъти повече сън отколкото възрастните.

Времето, което човек може да оцелее без сън обаче остава неясно. Най-известният експеримент за лишаване от сън се провежда през 1964 г. когато калифорнийският ученик на име Ранди Гарднър успява да остане буден 264 часа. Към края на 11-те дни Гарднър става параноичен и дори започна да халюцинира. Съобщава се обаче, че се възстановява без никакви дългосрочни физически или психологически ефекти.

От колко сън се нуждае от човек? Колко време човек може да издържи без сън? Как да подобрим хигиената на съня?

Лишаването от сън възниква когато човек получава по-малко сън отколкото се нуждае от тялото му. Ефектите от лишаването от сън и могат да варират от човек на човек. Децата и тийнейджърите се нуждаят от повече сън от възрастните  тъй като мозъка и телата им все още се развиват и растат. Така ефектите на лишаване от сън при деца понякога могат да бъдат по-тежки или по-дълготрайни.

Общите симптоми на недоспиване при възрастни могат да включват:

Редовното или хронично недоспиване може също да повиши риска на човек от няколко здравословни състояния включително затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания.

Може ли лишаването от сън да ни убие?

Лишаването от сън може да бъде фатално при определени обстоятелства. Например лишаването от сън може да увеличи риска от опасни злополуки. Според Националната администрация за безопасност на движението по магистрали през 2015 г. американската полиция съобщава за 90 000 катастрофи на моторни превозни средства, в които участват водачи лишени от сън. Също така съобщават, че сънливо шофиране е отнело 795 живота през 2017 година. Невероятно рядко нарушение на съня наречено фатално фамилно безсъние също може да доведе до смърт. Това е наследствено състояние, което е резултат от мутация в гена на прионния протеин. Мутиралият ген произвежда неправилно сгънати приони, които се натрупват в таламуса, който е част на мозъка регулираща съня.Симптомите в средна възраст включват:

Понастоящем няма лек и смъртта обикновено настъпва в рамките на 12-18 месеца след като човек за първи път изпита симптоми.

24 часа безсъние

Човек може да изпита нарушена координация и памет след 24 часа без сън. Повечето хора ще започнат да изпитват последиците от лишаването от сън само след 24 часа. Изследване твърди, че да останете будни най-малко 24 часа е сравнимо със съдържанието на алкохол в кръвта от 0,10 процента. Ефектите от безсъние в продължение на 24 часа могат да включват:

Много от тези ефекти се появяват защото мозъкът се опитва да запази енергия влизайки в състояние, което лекарите наричат ​​„местен сън“. По време на "местния сън" тялото временно изключва невроните в някои региони на мозъка, но не и в други. Хората, които са влезли в местния сън може да изглеждат напълно будни, но способността им да изпълняват сложни задачи значително ще намалее.

Лишаването от сън също нарушава естествения цикъл на сън-събуждане, което влияе на хормоните, които регулират:

48 часа безсъние

Ефектите от лишаването от сън се засилват колкото по-дълго човек остава буден. След 48 часа безсъние когнитивната работа на човек ще се влоши и той ще стане много уморен. В този момент мозъкът ще започне да навлиза в кратки периоди на пълно безсъзнание известни още като микроспиване. Микроспиването възниква неволно и може да продължи няколко секунди.

72 часа безсъние

След 72 часа без сън симптомите на лишения и умора ще се засилят още повече. Преминаването в продължение на 3 дни без сън ще има дълбоки ефекти върху настроението и паметта на човек. В проучване от 2015 г. двама астронавти изпитали нарушено когнитивно функциониране, повишен сърдечен ритъм и намаляване на положителните емоции след като останали будни в продължение на 72 часа. Някои ефекти от това да останете будни в продължение на 72 часа включват:

Краткосрочни ефекти от лишаване от сън

Лишаването от сън може да има няколко неблагоприятни последици за здравето, които ще отзвучат, след като човек получи достатъчно сън. Краткосрочните ефекти от лишаването от сън могат да включват:

Дългосрочни ефекти от лишаването от сън

Изключителното недоспиване може да причини тревожност и депресия. Хроничното недоспиване може да има трайни ефекти върху здравето на човек. Те могат да включват повишен риск от:

Хроничното недоспиване може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет. Също може да има значителни дългосрочни ефекти при деца, включително:

Общи съвети за хигиена на съня

Когато става дума за сън качеството има значение колкото количеството. Практикуването на добра хигиена на съня може да насърчи по-висококачествения сън. Можете да подобрите хигиената на съня си като предприемете определени действия, които могат да доведат до подобрено качество на съня и дневна бдителност.

Съветите за хигиена на съня включват:

Липсата на 1 или 2 часа сън може да не изглежда много, но може да повлияе негативно на настроението, нивата на енергия и способността му да се справя със сложни задачи. Практикуването на добра хигиена на съня може да насърчи по-доброто качество на съня.

https://www.medicalnewstoday.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

219

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !