Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво отразява електрокардиограмата? Абнормални резултати при ЕКГ

 
Какво отразява електрокардиограмата? Абнормални резултати при ЕКГ

Електрокардиограма или ЕКГ е прост тест, който лекарите използват за измерване на електрическата активност на сърцето. Това им помага да проследяват основните сърдечни състояния. Понякога абнормалният резултат на ЕКГ всъщност е само нормална промяна в сърдечния ритъм. В други случаи това може да се дължи на основното състояние на сърцето или реакция на лекарство, което човек приема. ЕКГ е безрискова и неинвазивна процедура. Не изпраща електричество в тялото и няма да причини никаква болка. А отчитането на ЕКГ резулатата е полезен диагностичен инструмент. След като лекар установи основното състояние, той може да предложи подходящо лечение.

ЕКГ резултати

За много хора ЕКГ е просто поредица от линии. Всеки ред обаче съответства на електрически сигнал изпратен от сърцето. Лекарите знаят как да разчитат и тълкуват тази информация, която им дава представа за цялостното състояние на сърцето.

Лекарят или медицински специалист прикрепва електроди към кожата на пациента обикновено на 10 различни точки около гърдите и на крайниците. Всеки сърдечен удар изпраща електрически импулс. Еелектродите приемат този импулс и записват активността в графика под формата на вълна. Всичко това се случва за един миг, поради което EКГ е толкова важна. ЕКГ може да улови всички тези малки подробности и да ги запише, след което лекарят да анализира.

Какво причинява абнормален резултат от ЕКГ?

Абнормална ЕКГ означава, че има нещо неочаквано в отчитането на EКГ. Това не винаги е признак на здравословен проблем със сърцето. Изследване установява, че спортистите редовно имат необичайни показания на EКГ. По-голямата част от тези резултати са безобидни и резултат от приспособяването на чорганизма към упражненията. Имайки това предвид абнормалното отчитане на EКГ може да се появи по много причини, включително:

Неравномерен пулс. EKГ ще вземе в предвид всички нередности в сърдечната честота. Човешкото сърце обикновено бие с около 60–100 удара в минута. Сърце, което бие по-бързо или по-бавно от това може да показва основен проблем. Лекарят ще иска да извърши допълнителни тестове, за да открие главната причина.

Неравномерен сърдечен ритъм. Въпреки, че може да варира леко при всеки човек сърцето поддържа постоянен ритъм. Човек може физически да почувства промени в този ритъм като например пропусната сърдечна дейност или усещане сякаш сърцето трепти. ЕКГ ще помогне на лекарите да видят как и къде излиза сърцето от ритъм. Но може да регистрира нередността, само ако се случи по време на теста. Лекарите може да препоръчат да се използва Холтер монитор, който следи сърдечната дейност в продължение на 24 часа или повече. Това дава по-добра възможност на лекарите да уловят нередността.

 

Аномалии във формата на сърцето

ЕКГ дава на лекарите представа колко усилено работи сърцето във всяка конкретна област. Абнормален резултат от EКГ може да е знак, че една област или участък от сърцето е по-голяма или по-удебелена от останалите. Удебеленото сърце може да означава, че сърцето работи твърде силно, за да изпомпва кръв. Това може да се дължи на вродено или придобито сърдечно състояние.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕКГ С ОТСТЪПКА ТУК!

 

Електролитен дисбаланс

Електролитите са минерали важни за цялостното здраве, но също така играят роля за здравето на сърцето и дори могат да причинят абнормален резултат от ЕКГ. Електролитите провеждат електричество в тялото и спомагат за поддържането на сърдечната честота и ритъма. Дисбаланс в електролитните минерали като калий, натрий, калций или магнезий може да причини анормално отчитане на ЕКГ.

 

Нежелани лекарствени реакции

Някои лекарства могат да причинят абнормални резултати на ЕКГ. Всеки на който  предстои да направи ЕКГ трябва да обсъди всички лекарства, които приема с лекаря. Може също да помогне за проверка на списъка на страничните ефекти описани на опаковката. Някои лекарства, които помагат да се балансира сърдечният ритъм всъщност могат да причинят абнормални сърдечни ритми при някои хора. Такива лекарства включват определени бета-блокери и блокери на натриевите канали.

Високо кръвно налягане. Друг аспект на сърдечните заболявания, който може да доведе до абнормален резултат от ЕКГ. Например хората с високо кръвно налягане са по-склонни да имат абнормално отчитане на ЕКГ.

Сърдечен удар

Понякога абнормален резултат от ЕКГ може да е знак за сериозен проблем, като например сърдечен удар. Когато човек има инфаркт сърцето може да загуби прясното си снабдяване с кръв, което може да причини увреждане на тъканите и дори клетъчна смърт. Повредената тъкан няма да провежда електричество, както и здравата тъкан, което може да причини абнормално отчитане на ЕКГ.

Лечението при абнормален резултат на ЕКГ зависи от основния проблем.

Ако лекарят подозира, че е следствие от нормални колебания на сърцето може да не препоръча лечение.

Ако определено лекарство причинява абнормални резултати може да се препоръча алтернатива и след това отново да се направи ЕКГ.

Ако лекарят подозира, че има електролитен дисбаланс може да предложи прием на течности или лекарства, които съдържат електролити.

Други проблеми могат да изискват повече индивидуални лечения. Повечето аритмии не представляват никакъв риск, тъй като могат да не причинят симптоми или да нарушат работата на сърцето. От друга страна някои аритмии могат да пречат на способността на сърцето да изпомпва кръв. Ако сърцето има проблеми с поддържането на постоянен ритъм лекаря може да препоръча лекарства, за да помогне възстановяването на сърдечния ритъм.

В случай на инфаркт човек се нуждае от спешно медицинско лечение. Може също да се наложи да се подложи на операции като ангиопластика, за да се поддържа течността на кръвта и намаляване на увреждането на тъканите.

Кога се налага да се направи EКГ?

Много хора получават ЕКГ запис в някакъв момент от живота си. Лекарите могат да препоръчат EКГ, за да проверят за наличие на основни проблеми.  Могат да назначат допълнителни тестове в зависимост от резултатите. Често поради преживяването на общи симптоми като хронична болка в гърдите, задух или ускорен пулс. Лекарите могат също така редовно да използват ЕКГ за проверка на хора с диагностицирана сърдечна болест. Друга причина е сърцебиене или аритмия. Човек може да почувства, че сърцето им подскача, че сърцето им трепти или че бие много силно. 

Въпреки, че наличието на анормален ЕКГ резултат може да изглежда страшно важно е да се разбере, че това е само една част от правилната диагноза. Много неща могат да причинят ненормален ЕКГ и не всички от тях са опасни.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324922

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

331

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !