Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво представлява кетогенната диета? За кои хора е подходяща и за кои не?

 
Какво представлява кетогенната диета? За кои хора е подходяща и за кои не?

 

  Напоследък кетогенната или кето диeта стана изключително популярна, благодарение на забележителните резултати, за които се съобщава, че се постигат с нея. Все повече и повече хора решават да се подложат на нея, за да изпитат ефектите и. В случай че и вие сте един от тях, е необходимо преди да я започнете, да сте запознати дали тя е подходяща за вашия организъм и физическа натовареност.

Какво представлява кетогенната диета?

  Историята на кетогенната диета датира още от 20те години на миналия век, когато тя се е използвала при деца и възрастни пациенти с епилепсия, понижавайки значително честотата на епилептичните пристъпи при тези пациенти. След откриването на антиконвулсивната терапия, кето диетата остава на по – заден план в лечението на епилепсията, но все още има своето значение.

  Това е нисковъглехидратна и богата на мазнини диета, която цели да пренасочи метаболизма от разграждането на въглехидрати като източник на енергия към разграждане на мазнини. Тя поставя организма във специфично метаболитно състояние, наречено кетоза – повишено съдържание на кетотела в кръвта, които се образуват от разграждането на мастните киселини и служат като източник на енергия. Според проучванията това води до понижени нива на триглицеридите, LDL - холестерола и кръвната захар и повишение на HDL – холестерола. При класическия вариант на диетата мазнините представляват 75% от дневния калориен прием, протеините – 20%, а въглехидратите само 5%. За сравнение, обичайния хранителен режим на почти всеки от нас, съдържа 55 % въглехидрати, 30 % протеини и 15% мазнини.

Кои са най – подходящите хранителни продукти ?

  Необходимото ви количество протеини и мазнини може да си осигурите като направите месото и млечните продукти основна част от дневното си меню. Подходящи са телешкото и други червени меса, мазната риба – сьомга, скумрия, пълномаслени млека, сметана, сирена, ядките и авокадото. Храните, които са богати на въглехидрати не са уместен избор, ако сте решили да се подложите на кето диета. В това число влизат всички зърнени храни, хляба и другите тестени изделия и съдържащите захар продукти.

За кои хора е подходяща кето диетата?

  Кетогенната диета е най – подходяща за хора с наднормено тегло и затлъстяване, за диабетици и пациенти с нарушен глюкозен толеранс. Тя е изключително ефикасна за сваляне на излишните килограми, за нормализирането на кръвната захар и холестерола. Освен това все още не е изгубила приложението си при епилептици, въпреки наличието на нови антиконвулсивни медикаменти. Някои от последните проучвания дори показват благоприятен ефект при пациенти, страдащи от болест на Алцхаймер и при някои онкологични заболявания.

В кои случаи е неподходяща и какви могат да бъдат страничните ефекти от нея?

  Въпреки всички резултати, които могат да се постигнат чрез кето диетата, тя далеч не е подходяща за всеки. Например, атлетите, хората, които тренират усилено и тези, които се опитват да натрупат допълнителна мускулна маса, е вероятно да имат много повече вреди, отколкото ползи.

  Страничните ефекти, които обикновено се наблюдават през първите няколко дни от началото на диетата са физическа  и психическа отпадналост, гадене, смущения в храносмилателната система – обикновено запек, и нарушен сън. Те могат да се облекчат ако започнете режима с няколко седмици нисковъглехидратна диета и постепенно изключите въглехидратите напълно. Това ще даде шанс на организма ви да се приспособи по – лесно към изменения метаболизъм.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

2531

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !