Omed.bg

Какво представляват кондиломите? Какви могат да са последиците от инфекция с HPV (човешки папиломен вирус)?

 
Какво представляват кондиломите? Какви могат да са последиците от инфекция с HPV (човешки папиломен вирус)?

Кондиломите или гениталните брадавици са най-често срещаното полово предавано заболяване. Причината за тях е инфекция с човешки папиломен вирус. Кондиломите представляват абсолютно доброкачествени образувания, които се развиват по гениталната лигавица и изглеждат като надигания или неравности. Повърхността им е неравна и буквално на външен вид наподобяват „главички на карфиол“. Инфекцията с HPV се предава само и единствено по полов път, като видът на контакта няма значение – вагинален, анален, орален.

При кого се развиват кондиломи?

Мъжете и жените са еднакво засегнати от заболяването. А появата на генитални брадавици не е задължителна след заразяване с човешки папиломен вирус. Развитието им зависи от имунната система. Ако тя е силна, много заразени хора могат да се самоизчистят от вируса. Ако тя е по-слаба, се развиват кондиломи.  Не е задължително веднага след контакт със заразен човек да се появят. При добри защитни сили се получава носителство на инфекцията с месеци или години без клинични белези. При спад на имунитета, има условия вече за появата им. При носителство няма как да се разбере, че човекът е болен и той може да зарази своите партньори. Съвсем логично е, че по-големият брой сексуални партньори увеличават риска от заразяване с HPV.

Какви са типовете HPV?

HPV  са над 40 типа и се разделят на три групи в зависимост от онкогенния си потенциал.

Важно! За появата на карцином са необходими редица промени, които се случват  в продължение на няколко години. Затова редовните профилактични прегледи при гинеколог, както и ежегодните цитонамазки могат сигурно да ви предпазят от сериозните последствия на инфекцията с HPV.

Може ли да се предпазим?

Изключително много млади хора, а и не само, боледуват и са носители на инфекцията. За съжаление няма предпазно средство, което да ограничи разпространението на инфекция с човешки папиломен вирус. Редовните прегледи при гинеколог са задължителни, особено ако забележите образувания по гениталната лигавица. Ако те вече са се появили ще бъдат забелязани от специалиста. При съмнения за контакт с партньор, който е заразен  с HPV е препоръчително провеждането на контролни изследвания.

Има ли лечение?

Да, има. Кондиломите могат да бъдат отстранени чрез различни хирургични методи, както и да бъдат локално третирани с лекарствени препарати. Перорално могат да бъдат приемани антивирусни и имуностимулиращи средства, за да може да се активира имунната система и да се изчисти организма. 

 

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

10326

реклама

КоментариСвързани статии

Нискорискови HPV
18.10.2015    3603

Сподели !